Izvještaj s dodjele Europskih filmskih nagrada - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Izvještaj s dodjele Europskih filmskih nagrada

Izvještaj s dodjele Europskih filmskih nagrada

Pawel Pawlikowski: 'Kada sam odlučio vratiti se u Poljsku, prijatelji su mi rekli da je to profesionalni harakiri!'

Lana Bunjevac 14.12.2014 0 komentara

Izvještaj s dodjele Europskih filmskih nagrada

Zahvaljujući stipendiji za novinare koju mi je omogućila organizacija Riga2014, koja stoji iza projekta Riga - Europski grad kulture 2014, nekoliko sam dana provela u Latviji, u čijem su glavnome gradu jučer dodijeljene Europske filmske nagrade. Izbor najboljih europskih filmova iz protekle godine pandan je Oscaru, biraju ih članovi Europske filmske akademije (EFA), a ove je godina svečana ceremonija dodjele održana u Rigi, koja je zajedno sa švedskim Monsom europska kulturna prijestolnica 2014. godine.

Dodjela nagrada održana je u zgradi Latvijske nacionalne opere, jedne od najljepših opernih kuća u Europi, koju građani Rige nazivaju još i svojom 'Bijelom kućom'. Manifestaciju su otvorili predsjednik EFA-e Wim Wenders i predsjednica Odbora EFA-e Agnieszka Holland, a ceremoniju dodjele vodio je njemački voditelj komičar Thomas Hermanns, kojemu ipak nije trebao ples u roza štucnama na tragu 80-ih, uz zvučnu podlogu 'Maniac' iz 'Flashdancea'.

Među prvim prezenterima nagrada bila su i dva dobro poznata lica: Branko Đurić-Đuro i Tanja Ribič koji su pročitali nominacije za najbolje dokumentarce, a nagradu je osvojio Nijemac Marc Bauder za film 'Gospodar svemira', koji govori o vrlo aktualnoj temi - suvremenom bankarskom sustavu. 'Društva su toliko pod utjecajem financija da se tema nametnula sama od sebe; prije četiri godine postao sam otac i to me navelo na razmišljanje da će naredne generacije morati plaćati za ono što se događa sada. Vrijeme je za demistifikaciju te industrije', rekao je Bauder.

Poljski novinari u press centru navijali su kao da su na nogometnoj utakmici svaki put kada bi se među pobjedničkim imenima našla 'Ida', koja je s pet nagrada bila apsolutni rekorder ovogodišnje dodjele. Prva među njima bila je ona za najbolji europski film, za koju su konkurirali još 'Turist' Rubena Östlunda, 'Levijatan' Andreja Zvjaginceva, 'Nimfomanka' Larsa von Triera i 'Zimski san' Nurija Bilge Ceylana. Pawlikowski je proglašen i najboljim redateljem, no prije njega publici se obratio Eric Abraham, producent koji je doveo Pawlikowskog u Poljsku, a film je posvetio djeci i unucima preživjelih u Holokaustu. Poljskom redatelju nagradu je predala Liv Ullmann, a on joj se zahvalio rekavši kako je ona za njega utjelovljenje europske kinematografije i crno-bijele fotografije. 'Andrej i Nuri, hvala vam što ste ovaj put bili luzeri', našalio se Pawlikowski sa Zvjagincevom i Ceylanom, a svoju je nagradu posvetio producentici Ewi Puszczyńskoj ('puno puta si me vadila iz katastrofa') i svojoj djeci uz ispriku kako mu je žao što je kao otac često bio odsutan.

Jedina kategorija u kojoj 'Ida' nije osvojila glavnu nagradu iako je imala čak dvije nominirane glumice, jest nagrada za najbolju glumicu koju je sasvim zasluženo odnijela Marion Cotillard za ulogu prekarne radnice u filmu 'Dva dana, jedna noć' braće Dardenne. Cottilard nije bila prisutna na ceremoniji, pa je nagradu umjesto nje preuzela izvršna producentica belgijskog filma.

'Kladio sam se na španjolski film jer sam bio siguran da ću izgubiti', izjavio je Pierfrancesco Diliberto, simpatični redatelj filma 'Mafija ubija samo ljeti', dobitnika nagrade za najbolju komediju, koji je svoju nagradu posvetio žrtvama mafije. Kasnije na press konferenciji dodao je pomalo sarkastično kako nije zločin ako si član mafije u Londonu, Berlinu ili Parizu, ali je zločin ako si član mafije u Italiji.

Neki dobitnici nagrada poznati su već otprije, pa je tako nagradu za životno djelo dobila velika dama francuskog i europskog filma Agnès Varda, koja na svom kontu ima i Cesara i Zlatnoga lava. Najavila ju je Agnieszka Holland i to kao 'feministicu koja je drugim ženama utrla put', te je dodala da je upravo zbog njezinog filma 'Sreća' iz 1965. i sama postala redateljica. Agnès Vardu na podij su dopratili Wim Wenders i Agnieszka Holland, a Wenders je cijeli njen govor snimao mobitelom. 'Do 25. godine vidjela sam svega desetak filmova, nisam išla u filmsku školu, upotrebljavala sam maštu, a više sam vremena provela tražeći novac nego snimajući filmove', kazala je Varda i naglasila kako joj je drago što je u ovoj nagradi sama i što ne mora nikoga pobjeđivati. Ukazala je i na činjenicu kako u nominacijama nema dovoljno žena, a za svoj dirljiv govor dobila je stojeće ovacije pune Opere.

Krik oduševljenja prolomio se Operom kada je pročitano ime Une Gunjak, čija je 'Kokoška' - u njemačko-hrvatskoj koprodukciji - pobijedila u konkurenciji najboljeg kratkog filma. Una, inače rođena Sarajka koja živi u Londonu, bila je jako uzbuđena prilikom primanja nagrade ('toliko se tresem da se bojim kako ću je ispustiti'), a posvetila ju je mami koja je bila s njom u publici. Nažalost, do Unine izjave nije bilo moguće doći, jer se jedina nije pojavila na službenoj press konferenciji nakon dodjele nagrada.

Uz peterostrukog slavljenika Pawlikowskog, na konferenciji za novinare najviše pozornosti privukao je britanski glumac Timothy Spall, inače omiljeni glumac Mikea Leigha, koji je potvrdio da je uloga ekscentričnog slikara Turnera bila njegov dosad najveći izazov. 'Mike je prvo improvizirao, a scenarij smo dobili tek neposredno prije snimanja, kojem je prethodilo ogromno istraživanje. Nikada prije nisam crtao, osim anđela koji su bili užasni, a tijekom snimanja bilo je trenutaka kada nisam mogao vidjeti kist. Veliki izazov bio mi je i Turnerov naglasak, jer on je govorio teškim naglaskom radničke klase, iako je pripadao nižoj klasi, i bilo ga je vrlo teško razumjeti', istaknuo je Spall. Otkrio je i da mu je omiljeni suvremeni umjetnik David Hockney, a na novinarsko pitanje ima li kakvog Turnera u kolekciji, odgovorio je da je jedini Turner kojeg ima na zidu kopija koju je sâm napravio.

Iako je filmu 'Turist' izmakla glavna nagrada, glavni glumac Johannes Kuhnke sve je nasmijao izjavom kako mu je redatelj Östlund rekao da mu je cilj povećati broj razvoda u svijetu, a otkrio je i kako su neke scene snimali i po 47 puta, poput one kada on u punoj skijaškoj opremi po iznimnoj hladnoći nosi svoju filmsku suprugu Lisu Loven Kongsli.

Justine Wright, dobitnica nagrade za najbolju montažu za britansku dramu 'Locke' na dodjelu je došla s kćerkicom, a objasnila je kako montažeri najčešće godinu dana rade pa godinu dana imaju slobodno, te da mogu raditi i od doma, što njoj omogućava da bude zaposlena mama.

Za Pawlikowskog, najveće iznenađenje bila je nagrada po izboru publike, jer kako je objasnio, nikada nije pokušavao biti popularan sa svojim filmovima. Na pitanje bi li mijenjao pet nagrada EFA-e za jednog Oscara odgovorio je negativno, a dodao je i da se u Rigi osjeća kao kod kuće te da je prijepodne uoči dodjele nagrada proveo na plaži, uz votku i haringe. 'Poljski su filmovi limitirani jezikom i kada sam odlučio vratiti se u Poljsku, prijatelji su mi rekli da je to profesionalni harakiri. No, samo u Europi prolaze moje metode koje bi neki nazvali metode ego manijaka; u Americi to ne bih mogao provesti', priznao je Pawlikowski, kojeg je za film inspiriralo Bergmanovo 'Zimsko svjetlo'. Nagrađeni snimatelji 'Ide', Lukasz Zal i Ryszard Lenczewski, dodali su kako je snimanje u samostanu bilo najizazovnije 'jer je bila riječ o velikoj i praznoj površini'.  

Pobjednici 27. dodjele Europskih filmskih nagrada:

Najbolji europski film - Ida (r: Pawel Pawlikowski)
Najbolja europska komedija - Mafija ubija samo ljeti (r: Pierfrancesco Diliberto)
Najbolji europski redatelj - Pawel Pawlikowski (Ida)
Najbolja europska glumica - Marion Cotillard (Dva dana, jedna noć)
Najbolji europski glumac - Timothy Spall (Gospodin Turner)
Najbolji europski scenarist - Pawel Pawlikowski, Rebecca Lenkiewicz (Ida)
Najbolji europski snimatelj (Prix Carlo Di Palma) - Lukasz Zal, Ryszard Lenczewski (Ida)
Najbolji europski montažer - Justine Wright (Locke)
Najbolji europski scenograf - Claus-Rudolf Amler (Das finstere Tal)
Najbolji europski kostimograf - Natascha Curtius-Noss (Das finstere Tal)
Najbolji europski skladatelj - Mica Levi (Ispod kože)
Najbolji europski dizajner zvuka - Joakim Sundström (Starred Up)
Europsko otkriće 2014. (Prix Fipresci) - Pleme (r: Myroslav Slaboshpytskiy)
Najbolji europski dokumentarac - Gospodar svemira (r: Marc Bauder)
Najbolji europski dugometražni animirani film - The Art of Happiness (r: Alessandro Rak)
Najbolji europski kratki film - Kokoška (r: Una Gunjak)
Najbolja europska koprodukcija (Prix Eurimages) - Ed Guiney
Nagrada Europske filmske akademije za životno djelo - Agnès Varda
Nagrada za europsko postignuće u svjetskom filmu - Steve McQueen
Europska filmska nagrada po izboru publike - Ida (r: Pawel Pawlikowski)

Komentari

Nema komentara.