Novi Tjedan izraelskog filma! - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Novi Tjedan izraelskog filma!

Novi Tjedan izraelskog filma!

U kinu Europa Izraelci predstavljaju dokumentarce o šahisticama i filmskim producentima, dramu o židovskom razvodu, te komedije o vojnikinjama i 'Eurosongu'.

s.p. 29.11.2014 0 komentara

Novi Tjedan izraelskog filma!

Veleposlanstvo Države Izrael organizira šesti po redu Tjedan izraelskog filma u kinu Europa od 2. do 6. prosinca te nastavlja s bogatim kulturnim programom, koji je svoj vrhunac doživio ovoga proljeća u Zagrebu s festivalom Izrael slavi 66. U sklopu filmskog festivala prikazat će se jedanaest igranih i četiri dokumentarna filma izraelskih redatelja, od kojih su mnogi nagrađeni prestižnim filmskim nagradama na međunarodnim filmskim festivalima. Osim toga, gost na festivalu bit će slavni izraelski glumac Sasson Gabay, koji igra jednu od glavnih uloga u višestruko nagrađivanom filmu 'Rastava Viviane Amsalem' koji će biti prikazan na Tjednu u subotu, 6. prosinca u 20:00 sati u prisustvu glumca.


'Bez motivacije', trailer.

Filmski tjedan započinje filmom 'Kretanje pod ručnom' istaknutog izraelskog redatelja Orena Sterna s impresivnom glumačkom postavom. Drugi film koji će biti prikazan na otvorenju festivala je 'Pod istim suncem'. Ove godine na festivalu će se prikazati nekoliko izuzetnih filmova koji su dobili nagrade na festivalima širom svijeta, kao što je originalna komedija 'Bez motivacije', film koji na poseban način prikazuje svakodnevni život mladih pripadnica izraelske vojske, 'Betlehem', film o kompleksnom odnosu časnika izraelske tajne službe i njegovog palestinskog doušnika, 'Kolačići', duhovita parodija na Eurosong, 'Narančasti ljudi', bajkovita priča o marokanskim Židovima koji žive u Izraelu a iz stare domovine su donijeli mnoge običaje i 'Rastava Viviane Amsalem', nevjerojatna priča o rastavi i braku u Izraelu. Moramo istaknuti i mnogostruko nagrađivani dokumentarni film 'Zeleni princ', koji govori o sinu jednog od osnivača Hamasa koji je godinama špijunirao za Izrael.

Ulaz na sve projekcije bit će slobodan za sve ljubitelje dobrog filma.

TJEDAN IZRAELSKOG FILMA
2. – 6. prosinca 2014.
Kino Europa, Varšavska 3

Utorak, 2. prosinca 2014.

20:00 KRETANJE POD RUČNOM
Izrael, 2014.,92 minute
Igrani film

Redatelj: Oren Stern
Scenaristi: Oren Stern, Riki Shulman
Producenti: Leon Edery, Moshe Edery, Micki Rabinovich, Michael Sharfstein

Uloge: Shlomo Bar Aba, Mali Levi Gershon, Itay Tiran, Rotem Zisman Cohen, Idit Teperson, Romi Aboulafia, Yossi Marshak, Yousef Sweid, Albert Illuz
U ovoj komediji Ora se nalazi u komi koja je posljedica prometne nesreće. Dok joj njezina djeca i ostali članovi obitelji pokušavaju pomoći da se probudi, susrećemo estetske kirurge, trenera maratona u invalidskim kolicima, privatnog istražitelja, instruktora joge, osjetljivu trbušnu plesačicu i veliku zvijezdu arapske kinematografije.

22:00 POD ISTIM SUNCEM
Izrael, 2012.,84 minuta
Igrani film

Redatelj: Sameh Zoabi
Scenarist: Yossi Aviram
Producent: Amir Harel
Uloge: Yossi Marshak, Ali Suliman, Lucy Aharish, Bassem Loulou, Noa Barkai
 
Radnja filma smještena je u bliskoj budućnosti i govori o dva poslovna čovjeka - Palestincu i Izraelcu - koji nastoje osnovati tvrtku za sunčanu energiju. Obojica dolaze iz društava u kojima vlada jako protivljenje suradnji s drugima i film govori o tome kako su prevladali neprijateljstva unutar svojih obitelji i ljudi oko sebe. Na kraju pokrenu Facebook kampanju koja utječe na njihov zajednički posao i na kraju promijeni i političku kartu.

Srijeda, 3. prosinca 2014.

18:30 VARIJANTA POLGAR
Izrael, 2014., 68 minuta
Dokumentarni film

Redatelj: Yossi Aviram
Scenarij: Yossi Aviram
Producenti: Ayelet Kait & Amir Harel – Lama Productions

Izuzetna priča o tri mađarsko-židovske sestre koje su odgajane u komunističkoj Budimpešti sedamdesetih godina prošloga stoljeća da postanu šahovske majstorice. Sestre Polgar nisu same odabrale da postanu junakinje ove priče. Bio je to njihov otac koji je, pokretan svojom odgojnom vizijom, odredio njihovu sudbinu prije nego su rođene. László Polgár je vjerovao da se “geniji stvaraju, a ne rađaju” i odlučio je to dokazati. Bez vrtića, bez škole...Tri djevojčice, izolirane od normalnog dječjeg života, studirale su i igrale šah – s iznenađujućim i izuzetnim rezultatima.

20:00 BEZ MOTIVACIJE
Izrael, 2014., 100 minuta
Igrani film

Redateljica: Talya Lavie
Scenaristica: Talya Lavie
Producenti: Guy Jacoel, Yochanan Kredo, Eilon Ratzkovsky, Yossi Uzrad
Uloge: Dana Ivgy, Nelly Tagar, Shani Klein, Meytal Gal

Otkačen, mračan i komičan portret svakodnevnog života mladih pripadnica izraelske vojske. Kadrovska služba u udaljenoj pustinjskoj vojnoj bazi služi kao okolina za likove kojima vrijeme prolazi u premetanju papira i natjecanjima u kompjutorskim igricama, brojeći minute do povratka u civilni život. Usred njihove dosade i sukobljenih ličnosti, pitanja odanosti prema prijateljstvu, ljubavi i domovini razmatraju se s humorom i britkom dovitljivošću.

22:00 BETLEHEM
Izrael/Belgija/Njemačka, 2013., 99 minuta 
Igrani film

Redatelj: Yuval Adler
Scenaristi: Yuval Adler, Ali Wakad
Producenti: Osnat Keren, Diana Elbaum, Talia Kleinhendler, Steve Hudson
Uloge: Tsahi Halevi, Shadi Mar'i, Hitham Omari, Michal Shtamler, Tarik Kopty, George Iskandar

'Betlehem' priča priču o kompleksnom odnosu časnika izraelske tajne službe i njegovog maloljetnog palestinskog doušnika. Krećući se između suprotnih gledišta, film predstavlja grub portret likova koji su razapeti između različitih lojalnosti i nemogućih moralnih dilema, dajući uvid u mračni i fascinantni svijet ljudske inteligencije.

Četvrtak, 4. prosinca 2014.

19:00 KRIK GOLUBICE
Izrael, 2012., 53 minute
Dokumentarni film

Redatelj: Ganit Ilouz
Producent: Osnat Handelsman-Keren

'Krik golubice' slijedi priču o Hadeel, 27-godišnjoj religioznoj muslimanki koja predaje arapski jezik u židovskoj osnovnoj školi.Film prikazuje njezin odnos s učenicima i školskim osobljem, odnos koji omogućuje svima da promatraju kulturu drugih, pobijaju predrasude i odagnaju strahove. Međutim, susret ovih dvaju kultura će neizbježno rezultirati sukobima, kada obitelj počne prisiljavati Hadeel da se uda.

20:00 KOLAČIĆI
Izrael, 2013., 92 minute
Igrani film

Redatelj: Eytan Fox
Scenaristi: Eli Bijaoui, Eytan Fox
Producenti: Gal Uchovsky, Moshe Edery
Uloge: Dana Ivgy, Efrat Dor, Keren Berger, Ofer Shechter, Yael Bar-Zohar, Anat Waxman

Kada se grupa najboljih prijatelja nađe u Tel Avivu da gledaju UniverSong, nisu nimalo impresionirani izraelskom pjesmom. U uvjerenju da mogu bolje, spontano skladaju i snime svoju vlastitu pjesmu na mobitelu. Njihovu pjesmu zamijete suci UniverSonga i uskoro postaju službeni predstavnici Izraela. Nakon početne neodlučnosti zbog novo stečenog statusa slavnih osoba, odlučuju prihvatiti izazov i krenu na put prema međunarodnoj slavi. Ova ekstravagantna i besramno zabavna parodija Eurosonga dolazi od redatelja Eytana Foxa.

22:00 MJESTO U RAJU
Izrael, 2013., 117 minuta
Igrani film

Redatelj: Yossi Madmony
Scenarist: Yossi Madmony
Producenti: Leon Edery, Moshe Edery, David Mandil

Uloge: Alon Moni Aboutboul, Tom Graziani, Rotem Zisman-Cohen, Yossi Pollak, Keren Berger, Sophia Ostritsky, Michael Aloni, Sasha Avshalom Agarounov, Gabi Amrani

U ranim danima Države Izrael, mladi časnik vraća se gladan s uspješno izvršene akcije. Pomoćni vojni kuhar nudi mu omiljeni začinjeni omlet u zamjenu za časnikovo mjesto u raju. Četrdeset godina kasnije časnik je umirovljeni general, usamljen i ogorčen, na samrti. Njegov sin, koji je postao religiozan, odlučuje potražiti kuhara koji je prije četrdeset godina kupio mjesto njegovog oca u raju i uvjeriti ga da poništi ugovor. Ako uspije, spasit će svojega oca iz pakla i možda sam pronaći smirenje.

Petak, 5. prosinca 2014.

18:00 GO-GO DEČKI: ISTINITA PRIČA O CANNON FILMS
Izrael, 2014., 85 minuta
Dokumentarni film

Redateljica: Hilla Medalia
Scenaristi: Hilla Medalia, Daniel Sivan
Producenti: Yariv Horowitz, Roy Lev, Asher Lagziel, Asher Lagziel, Hilla Medalia

'Go-Go dečki: Istinita priča o Cannon Films' je dokumentarni film o dva izraelska bratića, Menahemu Golanu i Yoramu Globusu, koji su u potrazi za američkim snom okrenuli holivudske strukture moći naglavačke – producirajući preko 300 filmova čime su postali najmoćnija nezavisna filmska kompanija na svijetu. Film istražuje kompleksne odnose između dvije kontradiktorne osobe čije udružene snage su hranile i njihov uspjeh i konačnu propast.

20:00 NARANČASTI LJUDI
Izrael, 2014., 90 minuta
Igrani film

Redateljica: Hanna Azoulay Hasfari
Scenaristica: Hanna Azoulay Hasfari
Producenti: Karim Debbagh, Gal Greenspan, Roi Kurland, Noa Osheroff
Uloge: Hanna Azoulay Hasfari, Rita Shukrun, Yoram Toledano

Baka Zohara zauzima posebno mjesto unutar marokanske zajednice u Izraelu. Israel. Držeći u rukama predmet kojeg joj donesu klijenti, Zohara dobiva uvid u obiteljsku prošlost kroz svoje snove. To joj omogućava da savjetuje obitelji o odlukama o budućnosti. U posljednje vrijeme Zohara se umara i počinje tražiti nekoga tko će preuzeti njezinu ulogu. Otkriva da je jedina osoba koja ima moć sanjanja njezina kći, Simone, koja pak ima druge planove. Uz podršku svoje sestre Fanny, koja neočekivano stiže iz Pariza, Simone skupi snagu da se odupre majčinom pritisku i slijedi svoje želje.

22:00 SHOSHANA
Izrael, 2014., 90 minuta
Igrani film

Redatelj: Shay Kanot
Scenarist: Oded Rozen
Producenti: Guy Behar, Leon Edery, Moshe Edery
Uloge: Oshri Cohen, Gal Gadot, Mariano Idelman, Eli Finish

Ami Shushan je zvijezda nogometnog kluba 'Sinovi Jeruzalema', koji je poznat po svojim nasilnim, rasističkim i homofobnim navijačima. Jedne večeri Shushan se započne udvarati lijepoj djevojci ne znajući da je ljubavnica lokalnog mafijaša. Kazna za ovu uvredu je da Ami mora sazvati konferenciju za tisak i objaviti da je homoseksualac.Shushanova izjava izazove veliku javnu pometnju i započnu ga progoniti navijači, igrači i tisak. Na svoje veliko iznenađenje, Shushan postane simbol jeruzalemske LGBT zajednice.

Subota, 6. prosinca 2014.

16:00 GOSTI ZA SUKOT
Izrael, 2004, 90 minuta
Igrani film

Redatelj: Giddi Dar
Scenarist: Shuli Rand
Producenti: Rafi Bukai, Gidi Dar
Uloge: Shuli Rand, Michal Bat-Sheva Rand, Shaul Mizrahi

Moše i Mali Bellanga su siromašni bračni par koji se vratio judaizmu a žive u Jeruzalemu. Ne mogu platiti svoje račune, a još manje se pripremiti za nadolazeći praznik Sukot.
Oboje se tješe izrekom rabina Nahmana da teška vremena kušaju vjeru. Nakon molitve dobiju neočekivani novčani poklon uoči praznika. Dvojica odbjeglih robijaša, od kojih je jedan poznavao Mošea u njegovom ranijem, nereligioznom životu, dođu im u posjet. Postanu njihovi gosti u suki, kolibi za Sukot, stvarajući mnoge sukobe i napetost u odnosu Mošea i Mali.

18:00 ZELENI PRINC
Njemačka/Izrael/SAD/UK, 2014., 95 minuta
Dokumentarni film

Redatelj: Nadav Schirman
Scenarist: Nadav Schirman
Producenti: Nadav Schirman, John Battsek, Simon Chinn
Nastupaju: Mosab Hassan Yousef, Gonen Ben Yitzhak

Ovaj izuzetni dokumentarni film pripovijeda istinitu priču o sinu Hamasovog vođe koji je postao jedan of izraelskih najvrednijih doušnika i o agentu Šin Beta, izraelske tajne službe, koji je riskirao svoju karijeru da ga zaštiti. Zasnovan na bestseleru 'Sin Hamasa', memoarima Mosaba Hassana Yousefa, 'Zeleni princ' prikazuje složeni svijet terora, izdaje i nemogućih izbora. Kroz ekskluzivno svjedočenje iz prve ruke i rijetke arhivske snimke, desetljeća tajni izlaze na vidjelo u ovom beskompromisnom istraživanju dubokih duhovnih preobrazbi i transcendentalnih veza prijateljstva.

20:00 RASTAVA VIVIANE ANSALEM
Francuska/Njemačka/Izrael, 2014.|115 minuta
Igrani film

Redatelji: Ronit Elkabetz, Shlomi Elkabetz
Scenaristi: Ronit Elkabetz, Shlomi Elkabetz
Producenti: Marie Masmonteil, Sandrine Brauer, Shlomi Elkabetz.
Uloge: Ronit Elkabetz, Menashe Noy, Simon Abkarian, Sasson Gabay, Eli Gorstein, Gabi Amrani

U Izraelu ne postoji civilni brak ni civilni razvod. Samo rabini mogu dati legitimitet braku ili razvodu. Rastava je moguća jedino s punom suglasnosti supruga, koji na kraju ima veću moć nego suci. Viviane Amsalem traži razvod već tri godine ali se njezin suprug Elisha ne slaže s tim. Njegova hladna nepomirljivost, Vivianina odlučnost da se bori za svoju slobodu i nejasna uloga sudaca oblikuju proceduru u kojoj se tragedija utrkuje s apsurdom, i o svemu se sudi osim o početnom zahtjevu.

22:00 OPERACIJA SUNCOKRET
Izrael, 2014.|105 minuta

Redatelj: Avraham Kushnir
Scenarist: Avraham Kushnir
Producenti: Avraham Kushnir, Chaim Sharir
Uloge: Yehoram Gaon, Tsofit Grant, Baruch Brener, Daniella Kertesz, Yossi Marshak, Emmanuel Halperin i Saša Demidov

Ova politička, znanstvena i ljudska drama događala se u Jeruzalemu i Parizu pedesetih i šezdesetih godina dvadesetog stoljeća. Po povratku s putovanja u koncentracijski logor, Ben Gurion je dao naređenje da se mora razviti izraelski nuklearni program kao polica osiguranja za opstanak židovskoga naroda. U središtu priče su direktor Mossada i glavni nuklearni fizičar sa svojim doktorandima. Njih su regrutirali da razviju bombu za Izrael. Misija je izgledala nemoguće.

Komentari

Nema komentara.