Deset hrvatskih filmova na 20. Sarajevo Film Festivalu  - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Deset hrvatskih filmova na 20. Sarajevo Film Festivalu

Deset hrvatskih filmova na 20. Sarajevo Film Festivalu

Ukupno 10 hrvatskih filmova uvršteno je u program 20. Sarajevo Film Festivala.

Siniša Paić 22.07.2014 0 komentara

Deset hrvatskih filmova na 20. Sarajevo Film Festivalu

20. Sarajevo Film Festival se ove godine održava od 15. do 23. kolovoza na osam lokacija u glavnom gradu BiH. U program su uvrštena dva hrvatska dugometražna igrana filma, šest dokumentarnih filmova te dva kratka igrana filma.

U natjecateljskom dugometražnom programu Sarajeva natjecat će se igrani film Cure nagrađivane hrvatsko-švicarske redateljice Andree Štake. Cure su prvi film kojeg je ova redateljica snimila u Hrvatskoj, a radnja se odvija u Dubrovniku 1990-ih godina. U nenatjecateljskom programu festivala svoju regionalnu premijeru imat će Otok ljubavi, prvi hrvatski film bosanskohercegovačke redateljice Jasmile Žbanić. Oba filma dolaze u Sarajevo nakon svjetskih premijera koje će imati na Filmskom festivalu u Locarnu.

Na jubilarnom 20. Sarajevo Film Festivalu će ove godine biti prikazano čak šest hrvatskih dokumentaraca. U natjecateljskom će programu za Srce Sarajeva konkurirati film Goli u režiji Tihe Klare Gudac, o autoričinom djedu koji je tri godine robijao na Golom otoku; Djeca tranzicije - film u režiji Matije Vukšića koji prati četiri sna o sretnom djetinjstvu u Hrvatskoj u društvu koje to otežava; dokumentarni autobiografski film Damira Čučića Mitch – dnevnik jednog šizofreničara; Ljubavna odiseja redateljice Tatjane Božić, koja istražuje zašto svaka njezina veza propadne te manjinska koprodukcija Kismet Nine Marie Paschalidou, koja govori o fenomenu uspjeha turskih sapunica, dok će na gala projekciji biti prikazan dokumentarni film Moj zanat u režiji Mladena Matičevića, o Arsenu Dediću.

Uz ove filmove, za Srce Sarajeva borit će se i dva kratkometražna igrana filma - Manjača u režiji Tina Žanića i Kokoška Une Gunjak. Manjača je film o mladiću koji po prvi puta odlučuje uzeti svoj život u svoje ruke te se useljava kod svoga djeda, a Kokoška govori o šestogodišnjoj djevojčici Selmi kojoj otac kao rođendanski poklon šalje kokoš. Podsjetimo, Kokoška je bila uvrštena u 53. Tjedan kritike u Cannesu, a na Međunarodnom festivalu kratkog filma u Palm Springsu ocijenjena je najboljim u kategoriji kratkometražnih igranih filmova do 15 minuta trajanja.

Na CineLinku, koprodukcijskom marketu koji je okosnica Industrijskog dijela Sarajevo Film Festivala, predstavit će se Hotel Zagorje u režiji Alda Tardozzija i produkciji Produkcije Živa. CineLink je platforma za razvoj i financiranje pažljivo odabranih filmskih projekata predodređenih za europske koprodukcije, a Tardozzijev film naći će se u društvu još 17 projekata.

Komentari

Nema komentara.