Vukovar nagradio 'Broj 55' - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Vukovar nagradio 'Broj 55'

Vukovar nagradio 'Broj 55'

Zlatni šlep za najbolji igrani film 8. Vukovar Film Festivala otišao je hvaljenoj ratnoj drami 'Broj 55'.

s.p. 30.08.2014 0 komentara

Vukovar nagradio 'Broj 55'

8. Vukovar Film Festival završio je dodjelom nagrada o kojima je odlučivao žiri u sastavu: Milena Zupančič (slovenska filmska, kazališna i televizijska glumica), Daniel Rafaelić (povjesničar i filmski kritičar) i Branka Sömen (filmska kritičarka, predsjednica žirija). Oni su odgledali 8 dugometražnih i 8 kratkih igranih filmova te 14 dokumentarnih filmova u konkurenciji festivala, a zatim su sve nagrade donijeli jednoglasno.

Zlatni šlep za najbolji igrani film 8. Vukovar Film Festivala pripao je hrvatskom filmu 'Broj 55' redatelja Kristijana Milića u produkciji Hrvatske radiotelevizije.
'Impresivan, žestok, nezaboravan, potresan i profesionalan, ovaj film kroz istinitu priču o sudbini dvadesetorice hrvatskih vojnika koji upadaju u zasjedu, istodobno je  metafora zla rata i neustrašivosti otpora, dakle upravo onoga što je najbolje poznato i prepoznato upravo ovdje u Vukovaru.' Nagradu Goranu Radmanu, generalnom direktoru HRT-a i producentu filma, te izvršnom producentu Stanku Babiću uručit će direktor festivala Igor Rakonić.  

Žiri je također odlučio da Posebnu nagradu dodijeli cjelokupnoj glumačkoj ekipi filma 'Broj 55', a to su: Goran Bogdan, Alan Katić, Marko Cindrić, Dražen Mikulić, Marinko Prga, Darko Milas, Jan Kerekeš, Slaven Španović, Ivan Ožegović, Alen Liverić, Samir Vujčić, Hrvoje Vladisavljević, Slaven Knezović i Asim Ugljen. Upravo ovim  primjerom potvrđeno je znano pravilo da nema malih i velikih uloga, samo da je kvalitetnih scenarija i talentiranih redatelja. Nagradu dijelu glumačkog ansambla Goranu Bogdanu, Darku Milasu i Slavenu Španoviću uručila je članica žirija, ugledna slovenska glumica Milena Zupančič.


'Broj 55', trailer.

Nagrada Krsto Papić za poseban pojedinačni doprinos hrvatskom filmu dodjeljena je redatelju Kristijanu Miliću za režiju filma 'Broj 55'. 'Milić je bravurozno, superiorno, redateljski nadahnuto i ljudski potresno, jer je i sam sudionik Domovinskog rata, prikazao sudbine boraca stapajući ih u univerzalnu ratnu poemu, a opet samo nama prepoznatljive sudbine.' Nagradu Krsto Papić uručila je ministrica kulture Republike Hrvatske Andrea Zlatar Violić.

Žiri je predložio, a direkcija festivala prihvatila ideju da se od ove godine dodjeljuje Nagrada za životno djelo koja je pripala velikog hrvatskom glumcu Mustafi Nadareviću. 'Mustafa Nadarević jedna je od onih glumaca zbog kojih već desetljećima osjećamo ponos – kako zbog njegovih filmskih i kazališnih uloga, njegovog predanog rada na televiziji ali i njegovih kazališnih režija. Mustafa Nadarević čovjek je ogromnog, neospornog i jedinstvenog talenta koji je odavno prerastao regionalne granice.' I ovu nagradu uručila je ministrica Zlatar Violić.

Zlatni šlep za najbolji dokumentarni film 8. Vukovar Film Festivala pripao je mađarskom filmu 'Overdose - Utrka za snom' redatelja Gabora Ferenczija. Autor kroz karijeru trkačkog konja uvjerljivo i lucidno daje sliku cjelokupnog društva, manipulacija, prevara i problema, podmetanja i namještanja. Zlatni šlep za najbolji kratki igrani film 8. Vukovar Film Festivala pripao je mađarskom filmu 'Moj vodič' redatelja Barnabasa Totha. U 12 minuta autor pokazuje cijeli jedan život starijeg bračnog para: predvidiv,  monoton i dosadan, ali samo njihov, čije vrijednosti i nezamjenjivosti suprug postaje svjestan tek kada ga izgubi.

Komentari

Nema komentara.