Subversive nagradio Houellebecqua - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Subversive nagradio Houellebecqua

Subversive nagradio Houellebecqua

Dodjelom nagrada završio je filmski program Subversive Festivala.

s.p. 13.05.2014 0 komentara

Subversive nagradio Houellebecqua

U kinu Europa u ponedjeljak su dodijeljene filmske nagrade Wild Dreamer i službeno je otvoren drugi dio Subversive Festivala. Nagrade Wild Dreamer za najbolji dokumentarni i igrani film dodijelio je žiri u sastavu Dalibora Martinisa, Tomislava Šakića i Dragana Juraka.

Kao najbolji dokumentarni film u ovogodišnjoj prekvalitetnoj selekciji izdvojen je film austrijsko-francuskog redatelja Huberta Saupera 'Dolazimo u miru'. Prikazujući predlanjsku podjelu Sudana na južni, američki, kršćanski i navodno demokratski Sudan te na sjeverni, kineski, islamski Sudan, a sve zbog zaliha nafte, 'Dolazimo u miru' bjelodano dokazuje da kolonijalni projekt ne da nije mrtav, nego je aktivniji nego ikad.

Najboljim igranim filmom proglašen je film 'Otmica Michela Houellebecqua' redatelja Guillaumea Niclouxa 'zato jer je izvanredan spoj književnosti i filma; zato jer se taj spoj događa u zanimljivom međuprostoru autorskog happeninga i reality showa; zato jer je komedija; zato jer je zabavan; zato jer je - Michel Houellebecq!'


'Otmica Michela Houellebecqua', isječak.

Nagradu publike osvojio je dokumentarni film 'Krv' u režiji Pippa Delbona, jednog od najinovativnijih umjetnika na talijanskoj kazališnoj sceni. Film portretira razorno emotivni susret glumca i redatelja Pippa Delbona i bivšeg lidera Crvenih brigade Giovannija Senzanija, stavljajući u prvi plan njihovu intimu, dok bivaju suočeni s gubitkom najbližijih (Delbonova majka i Senzanijeva žena).

Dobitnica ovogodišnje nagrade za životno djelo je vijetnamsko-američka sineastica, te postkolonijalna i feministička teoretičarka Trinh T. Minh-ha. U sklopu Subversive Festivala priređena je retrospektiva njenih filmova: Remontaža (1983.), Goli prostori – življenje je kružno (1985.), Prezime Vijet, ime Nam (1989.), Snimi sadržaj (1992.), Priča o ljubavi (1995.), Četvrta dimenzija (2001.) i Noćni prolaz (2004.). Njeni filmovi i predavanja fokusirani su na rodne politike i njihovu povezanost sa kulturnim politikama, postkolonijalizmom, suvremenom kritičkom teorijom i umjetnošću. Trenutno radi kao profesorica rodnih studija i filma na Sveučilištu Berkeley u Kaliforniji. Nagradu joj je uručila ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.

Uslijedio je razgovor s francuskim aktivistom i glazbenikom Rachidom Tahom, uz moderaturu Ivane Dragičević. U 21 h predavanje je održala i francuska filozofkinja Catherine Malabou, uz moderaturu Željke Matijašević.

Prvi dio 7. Subversive Festivala trajao je od 3. do 11. svibnja i obuhvatio bogat program Film Festivala i Sajma angažirane književnosti te koncert Rachida Tahe u Tvornici Kulture. Službeni natjecateljski program Film Festivala donio je izbor recentnih europskih i svjetskih igranih i dokumentarnih filmova tematski vezanih uz ovogodišnju temu Moć i sloboda u doba kontrole. Drugi dio Festivala traje od 12. do 17. svibnja i obuhvaća Konferenciju, Subversive Forum, Školu suvremene humanistike i Sajam angažirane književnosti, a najavili su ga Nikola Devčić i Bernard Koludrović.

Komentari

Nema komentara.