Subversive nagradio Stonea - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Subversive nagradio Stonea

Subversive nagradio Stonea

Subversive Film Festival proglasio je najbolje festivalske filmove, a nagrada za životno djelo otišla je Oliveru Stoneu.

s.p. 13.05.2013 0 komentara

Subversive nagradio Stonea

U nedjelju je završio filmski dio ovogodišnjeg Subversive Festivala, i to svečanom dodjelom nagrada u kinu Europa. Od ove godine Subversive Film Festival uveo je službeni natjecateljski program u konkurenciji igranog i dokumentarnog filma za koji se dodjeluje statua Wild Dreamer koja se dodjeljuje i za najbolji film po izboru publike te kao nagrada za životno djelo.

Žiri za dokumentarni film u sastavu: Dragan Jurak, Ankica Čakardić te Igor Bezinović dodijelio je nagradu za najbolji dokumentarac talijanskom filmu 'Slatki brod' ('La nave dolce') redatelja Danielea Vicarija. 'Slatki brod' film je biblijskih prizora iz 8. kolovoza 1991. kada se trgovački brod s dvadeset tisuća albanskih imigranata pojavio pred talijanskom lukom Bari. U tih nekoliko kolovoških dana definirani su obrisi budućnosti: svi akteri suvremenih masovnih migracija i sva pitanja koja do danas ostaju bez odgovora - kako pitanja svih uzroka masovnog emigrantskog vala, tako i pitanje odnosa Zapada prema tom fenomenu. No, ako ne konstruira teze i ne nudi jednoznačne odgovore, 'Slatki brod' nudi svjedočanstva svih aktera ovog egzodusa i iznad svega slike koje kazuju vlastitu priču.


'Slatki brod', talijanski trailer.

U konkurenciji igranog filma Mima Simić, Hana Jušić i Mario Kozina za najbolji su izabrali rad velikog japanskog redatelja Siona Sonoa 'Zemlja nade' o ljudskim sudbinama u nedavnoj nuklearnoj katastrofi. U obrazloženju žirija stoji: 'Baveći se PTSP-om nuklearne katastrofe, tehnološke hipertrofije koja se odražava na ljude, prirodu i ljudsku prirodu, Sonov film nas uspijeva uvući u neuroze i fobije svojih likova - pri čemu više nije jasno jesu li luđi oni ili društvo u kojem žive. Inzistirajući na simbolima, koliko i na ljudskim sudbinama, Sono skreće pozornost na stvaralački proces, i na samo umjetničko djelo, koje jedino, uz žohare, ostaje imuno na kataklizmu'.

Nagradu publike osvojio je francuski film 'Put Madrida (Svijetli plam)' Sylvaina Georgea s prosječnom ocjenom 4.92. Riječ je o filmu o indignadosima koji su nedavno zauzeli ulice španjolskih gradova tražeći nužne društvene promjene u ovoj državi zahvaćenoj ekonomskom krizom.

Ministrica kulture Andrea Zlatar u govoru tijekom ceremonije dodjele nagrada i službenog otvorenja konferencijskog dijela programa, višekratno je podvukla važnost ovakvog festivala koji kombinira umjetnička ostvarenja s raspravama društvenih aktivista, znanstvenika, ali i običnih građana.

Na kraju svečane ceremonije američkom redatelju Oliveru Stoneu dodjeljena je nagrada za životno djelo /naslovna fotografija: Robert Crc/ za njegov filmski i društveni rad. U svom govoru Oliver Stone je istaknuo važnost održavanja slobodarskog duha Istočne Europe koji je, kao što je prikazao u svom novom serijalu 'Neispričana povijest Sjedinjenih Država', najzaslužniji za pobjedu nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu. Po završetku svečane dodjele nagrada, Oliver Stone se pridružio britanskom povjesničaru Tariqu Aliju za okruglim stolom tijekom kojeg se razgovaralo o američkoj globalnoj dominaciji, ali i emancipatorskim borbama u Južnoj Americi.

Komentari

Nema komentara.