Skromni klasici - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Skromni klasici

Skromni klasici

Evo jeftinih, ali vrijednih dragulja iz svijeta filma - niskobudžetnih radova koji su postali kultni klasici!

s.p. 26.12.2012 1 komentara

Skromni klasici

Božić je vrijeme za skromne darove, dakle pravo vrijeme da se podsjetimo na skromne tj. niskobudžetne filmove koji su postali klasici - darovi za sve filmoljupce!

1. 'Noć vještica'
Ovaj klasik 'koljačkih horora' koštao je 325.000 dolara, a širom svijeta zaradio je 70 milijuna dolara. Scenarist i redatelj John Carpenter odlično je napisao i režirao film, a ne treba zaboraviti i da se iskazao kao skladatelj - glazbena tema 'Noći vještica' ušla je u legendu!

2. 'Trgovci'

Da bi skupio sredstva za snimanje filma, Kevin Smith je morao podnijeti veliku žrtvu - prodao je većinu stripova iz svoje osobne kolekcije! Isplatilo se i film je postao jedan od najutjecajnijih nezavisnih filmova.

3. 'Projekt: Vještica iz Blaira'
Ovaj film je promovirao podžanr 'found footage' horora u kojem glavni junaci snimaju sami sebe u kobnim situacijama, a ujedno je predstavio i viralni marketing kao moćno oruđe promocije filma.

4. 'El Mariachi'
Osim što je tipični primjer filma koji je nastao isključivo iz redateljevog entuzijazma i žrtve, 'El Mariachi' je i film pun briljantnih režijskih rješenja koji pokazuju Rodriguezov talent i mladenačku kreativnost.

5. 'Zla smrt'

Dok su se pripremali za snimanje svog prvog filma, redatelj Sam Raimi, producent Robert Tapert i glumac Bruce Campbell kupili su i proučili nekoliko priručnika na temu: 'Kako napraviti nezavisni film'. Na kraju su napravili jedan od najoriginalnijih horora ikad snimljenih.

6. 'Pobjesnjeli Max'
Film smješten u postapokaliptični svijet ne treba puno novaca, trebaju mu samo pustinja, solidan vozni park, dobar redatelj i karizmatični junak kojeg tumači mladi glumac u usponu - Mel Gibson!

7. 'Swingers'
Ovaj film predstavio je puno velikih imena. Redatelj Doug Liman kasnije će režirati 'Bourneov identitet', glavni glumac i scenarist Jon Favreau u budućnosti će postati redatelj 'Iron Mana', a Favreauov prijatelj koji će dobiti glavnu ulogu u 'Svingerima' zove se - Vince Vaughn!

Izvor: KoldCast

Komentari
mr blond 27.12.2012

Smatram da je na listu svakako trebao biti Tarantinov Reservoir Dogs,snimljen za bijednih milijun dolara danas je jedan od najboljih kriminalističkih filmova u povijesti i remek djelo nezavisnog filma.