Što je Bechdel-test? - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Što je Bechdel-test?

Što je Bechdel-test?

Može li u filmu žena razgovarati sa ženom, a da tema njihovog razgovora nije muškarac? Otkrijte rezultate Bechdeličinog testa!

s.p. 24.11.2012 1 komentara

Što je Bechdel-test?

Alison Bechdel je 1985. analizirala filmove po jednom kriteriju: da li u filmu postoji barem jedna scena u kojoj žene međusobno razgovaraju o nečemu, a da nije muškarac? Čini se samorazumljivim da žene ne misle samo o muškarcima već imaju i ostale interese, no Bechdel je testirala oko 2500 filmova i otkrila da je samo 50% filmova prošlo taj test, a ostatak filmova je imao klišejizirane junakinje opsjednute muškim rodom.

Internetska stranica Film School Rejects analizirala je moderne hitove i otkrila da većina njih pada na ovom testu. Na toj listi su filmovi 'Društvena mreža', 'Trči, Lola, trči' i 'Avatar', te serijali kao što su 'Ratovi zvijezda', Harry Potter i 'Gospodar prstenova'.

Pažljivi gledatelji otkrili su da u 'Trči, Lola, trči' i u 'Gospodaru prstenova' ipak imamo scene ženskih razgovora u kojima su teme kockanje, bijeg od opasnosti i sl. Ipak, Bechdeličin test ostaje kao zanimljiv koncept: tko zna koji bi sve domaći i strani filmovi 'pali' na ovom testu?

Komentari
žena 29.11.2012

Poruka može li žena u realnom svijetu razgovarati sa drugim ženama, a da tema nije muškarac? moj test: 97,5% pričalo il bar spomenulo muškarca ali govorimo u kontekstu romantike...