Tko će odgurati deseta kolica? - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Tko će odgurati deseta kolica?

Tko će odgurati deseta kolica?

Predstavljen je program 10. Zagreb film festivala. U utrci za Zlatna kolica je pedesetak prvih i drugih filmova.

z.m.k. 04.10.2012 0 komentara

Tko će odgurati deseta kolica?

Ove godine trećina dugometražnih igranih filmova iz konkurencije nastala je pod redateljskom palicom autorica – naime, čak četiri filma režirale su redateljice. 'Vadžda' u režiji prve ženske redateljice u Saudijskoj Arabiji potiče na raspravu i progovara o tabu temama tamošnje kulture. Našu regijuzastupaju dvije autorice: Aida Begić čiji je drugi dugometražni film 'Djeca' osvojio pohvalu kanskog žirija u programu Un Certain Regard te je nedavno odabran kao bosansko-hercegovački kandidat za nagradu Oscar. Maja Miloš novo je ime nadolazeće srpske generacije filmaša, autorica koja je svojim prvijencem 'Klip', u kojem na surov način porterira svijet tinejdžera u beogradskom predgrađu, izazvala burne reakcije u svijetu filma.

Autorski dvojac Jonathan Dayton i Valerie Faris našoj su publici poznati po sjajnoj komediji 'Mala Miss Amerike' – ništa manje ne očekujemo od njihovog drugog filma 'Ruby Sparks'. Rumunjski autor Radu Jude ove godine gostuje s još jednom obiteljskom crnom komedijom 'Svi u našoj obitelji' ovjenčanom Srcem Sarajeva za najbolji film na istoimenom festivalu. 'Posljednji Elvis' je priča o neobičnom argentinskom imitatoru čuvenog Elvisa Presleyja, a 'Djeca Kinshase' je pak film u režiji Belgijanca M. Wajnberga koji se koristi elementima dokumentarizma kako bi dočarao okrutnu praksu iz glavnog grada Konga u kojoj je 30 tisuća djece optuženo da su vješci.

Dokumentarni program uključuje 16 naslova od kojih se četiri bave konceptualnim umjetnicima: 'Marina Abramović: Umjetnik je prisutan' portretira slavnu umjetnicu, 'Ai Weiwei: Never Sorry' istoimenog kineskog umjetnika svjetske reputacije i radikalnog kritičara kineskog režima, nizozemski 'Jahači ledenjaka' priča je o živopisnom putovanju dvoje umjetnika na Island, dok 'Moje ime je Janez Janša' u režiji konceptualnog istoimenog umjetnika u fokus stavlja događaj u kojem su tri umjetnika promijenila svoje ime u ono identično slovenskom premijeru.

U programu Kockice biti će prikazano 11 kratkih filmova mladih autora i autorica čije vrijeme tek dolazi, od kojih će većina biti premijerno prikazana na ZFF-u. Novost kod programa Kockice je suradnja s Društvom hrvatskih filmskih redatelja koji će pobjedniku spomenutog programa osigurati deset tisuća kuna kao poticaj u njihovu daljnjem radu.

Posebno bogat popratni program desetog izdanja ZFF-a donosi tri stalna programa – Bibijadu, Velikih 5 i Moj prvi film. Program Velikih 5 donosi aktualne filmove pet velikih europskih kinematografija – među ostalima nove filmove Andree Arnold, 'Orkanski visovi' kao i autora  filma 'Gomora', Mattea Garronea, 'Reality'. Moj prvi film ove godine nudi pogled na filmske početke autora koji su obilježili recentnu austrijsku kinematografiju poput velikog Michaela Hanekea, Ulricha Seidla i drugih.

Tri novine unutar popratnog programa su Špijunski film, Moj 3. film te Retrospektiva Michaela Glawoggera. Špijunski film: Celuloidna zavjesa – europski hladni rat na filmu donosi naslove nastale između 1960. i 1974. na obje strane Željezne zavjese. Moj 3. film predstavlja priliku da autore koji su se dokazali svojim debitantskim i drugim uracima te postali miljenici naše publike, dodatno popratimo u njihovom filmskom stvaralaštvu.

Industrija Mladost! su četiri raznovrsne filmske radionice namijenjene mladim filmašima. Industrija Mladost! uključuje radionicu Moj prvi scenarij koja će biti realizirana u suradnji s Hrvatskim društvom filmskih redatelja, Palunko koja se u sklopu ZFF-a, a u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom održava već deset godina zaredom, radionicu za najmlađe u sklopu programa Bibijada te po prvi puta izvan granica Velike Britanije radionicu Microschool International, stručno usavršavanje za program snimanja cjelovečernjih filmova s mikro proračunom. Potonji je program realiziran u suradnji s HAVC-om te organizacijom British Council London.  

Jubilarno deseto izdanje Zagreb Film Festivala od 14. do 21. listopada na šest zagrebačkih lokacija.

Komentari

Nema komentara.