100 filmova za 10. ZFF! - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      100 filmova za 10. ZFF!

100 filmova za 10. ZFF!

Jubilarni Zagreb Film Festival nudi provokativni 'Klip', dokumentarac o Marini Abramović i retrospektivu Michaela Glawoggera!

s.p. 18.09.2012 0 komentara

100 filmova za 10. ZFF!

U dugometražnom programu 10. Zagreb Film Festivala bit će prikazan i srpski film koji je izazvao brojne kontroverze – riječ je o prvijencu mlade srpske redateljice Maje Miloš, drami 'Klip'. Unatoč eksplicitnim scenama seksa i nasilja zbog kojih je film zabranjen u Rusiji, kritika se slaže da film na realističan način portretira današnju 'Facebook generaciju'. Na međunarodnom festivalu u Rotterdamu Klip je osvojio glavnu festivalsku nagradu Tiger, a na festivalu u Motovunu nagradu Bauer za najbolji film u regiji. Glavni program donosi i debitantski film redatelja Rúnara Rúnarssona – 'Vulkan'. Riječ je o drami koja se bavi posljednjim poglavljem ljubavne priče starog bračnog para u slikovitom predgrađu islandskog glavnog grada Reykjavika.

Ono što će zasigurno razveseliti sve poklonike dokumentarne forme je retrospektiva filmova čuvenog Michaela Glawoggera. Osim što ćemo se s redateljevim opusom pobliže upoznati gledajući filmove odabrane za retrospektivu, Glawogger će biti i gost festivala te predsjednik tročlanog žirija koji će odlučivati o najboljem dokumentarnom filmu ovogodišnjeg festivala.

Dokumentarni program ZFF-a uključuje i nekoliko filmova o konceptualnim umjetnicima – film 'Marina Abramović: The Artist is Present' Matthewa Akersa donosi portret ove slavne srpske umjetnice, a nazvan je po njenom perfomansu u Muzeju moderne umjetnosti (MOMA) u New Yorku u sklopu kojeg je umjetnica provela 700 sati sjedeći i gledajući se s posjetiteljima oči u oči. Mogućnost ove neobične interakcije iskoristilo je više od 1500 posjetitelja među kojima su bili Björk, Lou Reed, Marisa Tomei, Isabella Rossellini i mnogi drugi. Film je publika nagradila na festivalima u Berlinu i Sarajevu. Dokumentarac 'This Ain't California' njemačkog autora Martena Persiela je punk priča koja publiku uvodi u svijet skateboardinga u kontekstu društveno političkih prilika posljednjih desetljeća Istočne Njemačke. Natjecateljski Program Kockice donosi aktualne kratkometražne naslove novih autora iz Hrvatske.


'Marina Abramović: The Artist is Present', trailer.

Uz glavni program, festival ponovno uključuje 3 stalna popratna programa: Bibijadu, program dugih i kratkih filmova za djecu; Moj prvi film u selekciji Nenada Polimca koji ove godine donosi pet prvijenaca renomiranih svjetskih redatelja iz Austrije poput Michaela Hanekea i Ulricha Seidla; Velikih 5, program aktualnih filmova pet velikih europskih kinematografija (Španjolska, Francuska, Italija, Njemačka i Velika Britanija). Potonji program među ostalim naslovima donosi film 'Reality' proslavljenog talijanskog autora Mattea Garronea koji je filmski svijet oduševio svojim prethodnim uratkom 'Gomora'. Ova priča o napuljskom prodavaču ribe koji želi osigurati ulazak u talijansku verziju Velikog brata na ovogodišnjem festivalu u Cannesu nagrađena je Grand Prixem.

Ovogodišnje festivalsko izdanje donosi i nekoliko novih filmskih programa, među kojima je Moj treći film. Riječ je o uratcima filmaša već poznatih ZFF-ovoj publici čiji su prvi ili drugi filmovi bili prikazani na proteklim festivalskim izdanjima. Belgijsko-francuski autorski trojac Fiona Gordon, Dominique Abel i Bruno Romy predstavit će 'The Fairy', neobičnu priču o odnosu činovnika i vile Fione u dobro poznatom stilu ovog nadarenog komičarskog trojca - riječ je o seriji slepstik komada po uzoru na radove Charlieja Chaplina, Bustera Keatona i Jacquesa Tatija.


'The Fairy', trailer.

Još jedan novitet je program špijunskih filmova koji se nastavlja na prošlogodišnje specijalizirane žanrovske programe; riječ je o dijelu filmova projekta The Celluloid Curtain-Europe's Cold War in Film koji je u suradnji s Goethe Institutom pod vodstvom kuratora Olivera Baumgartena i Nikolaja Nikitina realiziran u Londonu i Berlinu tijekom prošle godine. Spomenuti projekt pokrenut je na pedesetu obljetnicu izgradnje Berlinskog zida, a uključuje špijunske filmove nastale između 1960. i 1974. na obje strane Željezne zavjese.

Jubilarno deseto izdanje Zagreb Film Festivala prikazat će stotinu filmova u osam filmskih programa.Glavni natjecateljski program festivala uključuje jedanaest dugometražnih igranih, deset kratkih igranih te petnaestak dokumentarnih filmova. Festival će se održavati u periodu od 14. do 21. listopada na nekoliko zagrebačkih lokacija i uz nekoliko atraktivnih noviteta. Kao i prijašnjih godina, projekcije će se odvijati u kinima Europa i Tuškanac, Zagrebačkom plesnom centru te već treću godinu zaredom u Muzeju suvremene umjetnosti. Nova ovogodišnja lokacija je kino Grič koje će se osam festivalskih dana preobraziti u središte nezavisne dokumentarne produkcije. Više informacija potražite na službenim stranicama ZFF-a.

Komentari

Nema komentara.