Svi iz naše porodice osvojili Sarajevo - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Svi iz naše porodice osvojili Sarajevo

Svi iz naše porodice osvojili Sarajevo

Srce Sarajeva za najbolji dugi film osvojio je rumunjski redatelj Radu Jude, a nagrađeni su i hrvatski redatelji Nebojša Slijepčević i Ognjen Sviličić.

Siniša Paić 15.07.2012 0 komentara

Svi iz naše porodice osvojili Sarajevo

Glavnu nagradu Sarajevo Film FestivalaSrce Sarajeva osvojio je rumunjski dugometražni film 'Svi iz naše porodice' ('Toata lumea din familia noastra') redatelja Radua Judea, dok je Specijalnom nagradom žirija nagrađen turski film 'Iza brda' ('Tepenin ardi') redatelja Emina Alpera. Najboljom glumicom proglašena je Marija Pikić ('Djeca'), a najbolji glumac je Uliks Fehmiu ('Ustanička ulica'), inače sin slavnog Bekima Fehmiua. Srce Sarajeva za najbolji kratkometražni film osvojio je 'Povratak' ('Kthimi') albanske redateljice Blerte Zeqiri, dok je Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film odnio rumunjski film 'Ugasi svjetlo' ('Turn Off the Lights') Ivane Mladenović.


'Svi iz naše porodice', trailer.

Na ovogodišnjem, 18. SFF-u nagrađena su i dva hrvatska autora. Nebojša Slijepčević, čiji je 'Muški film' prikazan u sklopu Natjecateljskog programa dokumentarnog filma, osvojio je Nagradu za ljudska prava. Ovaj 12-minutni film snimljen je za vrijeme tradicionalne svetkovine u južnoj Hrvatskoj, a producent filma je Restart. Na CineLinku, industrijskom segmentu Sarajevo Film Festivala, nagrađen je projekt 'Quiet People' cijenjenog hrvatskog redatelja i scenarista Ognjena Sviličića te producenta Damira Terešaka (Maxima Film). Film čija bi prva klapa trebala pasti krajem 2012. godine osvojio je nagradu CineLink Excellence, a radi se o priči o dvoje roditelja čija uvjerenja dođu u pitanje nakon što im sina netko pretuče na ulici.

Podsjećamo i da je Počasno Srce Sarajeva osvojio ugledni hrvatski i međunarodni producent Branko Lustig, dobitnik Oscara za 'Schindlerovu listu' i 'Gladijatora'. Filmski festival u Sarajevu održavao se od 6. do 14. srpnja. U njegovom natjecateljskom programu bilo je sedam dokumentarnih te dva kratkometražna hrvatska naslova, dok je niz filmaša sudjelovalo na festivalskim radionicama (Sarajevo Talent Campus) i industrijskim sadržajima (CineLink). Cjeloviti popis nagrađenih filmova i autora potražite na ovom linku.

Komentari

Nema komentara.