Sarajevo slavi godišnjicu - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Sarajevo slavi godišnjicu

Sarajevo slavi godišnjicu

Sarajevo Film Festival slavi 10. godišnjicu Natjecateljskog programa, a Hrvati u konkurenciji imaju samo 2 kratka filma.

s.p. 18.06.2012 0 komentara

Sarajevo slavi godišnjicu

18. Sarajevo Film Festival ove godine slavi deset godina od kreiranja Natjecateljskog programa koji je u potpunosti posvećen kinematografiji i talentima jugoistočne Europe. 2012. se u programu nalaze četiri debitantska filma i četiri filma koja su režirale žene. 'Djeca' /naslovna/ redateljice Aide Begić otvorit će Natjecateljski program, ali i cijeli Sarajevo Film Festival, a iz Srbije dolazi politički triler 'Ustanička ulica' debitanta Miroslava Terzića koji se bavi kontroverznom temom paravojnih postrojbi.

Emin Alper prvi put sudjeluje na SFF-u svojim debitantskim filmom 'Iza brda' prikazanim i nagrađenim na Filmskom festivalu u Berlinu. Drugi film iz Turske je poetična 'Glas moga oca' Orhana Eskiköya i Zeynela Doğana, a treći turski film je prvijenac redateljice Belmin Söylemez 'Sadašnje vrijeme'.

Rumunjski režiser Radu Jude se vraća u Sarajevo sa svojim drugim filmom, tragikomičnom dramom 'Svi iz naše porodice', a iz Austrije dolaze filmovi 'Na granici' Floriana Flickra koji se bavi opasnim ljubavnim trokutom, te dokumentarno-igrani 'Što je ljubav' Ruth Mader. ‘Žena koja je obrisala suze’ makedonske autorice Teone Strugar Mitevske je neobična priča o dvije žene koje spaja potraga za ljubavlju i smislom života.


'Sotonin sin', trailer.

Hrvatske filmove možemo pronaći samo u kratkometražnom dijelu natjecateljskog programa. Tamo se našao i hrvatski animirani film 'Sotonin sin' Marka Dješke, animacija o 'dobroćudnom demonu, duboko razočaranom životom u paklu i pijanim ocem, a koji jednog dana odluči napustiti dom i potražiti sreću.' Sarajevskoj publici predstavit će se i kratki igrani film 'Prva dama Dubrave' Barbare Vekarić.

U programu U fokusu predstavit će se najbolja ostvarenja iz prošlogodišnje regionalne produkcije kao što su 'Alpe' grčkog redatelja Yorgosa Lanthimosa, provokativni 'Klip' srpske redateljice Maje Miloš, te nagrađivani 'Ljubav' Michaela Hanekea.

Sarajevo Film Festival objavio je i imena 70 sudionika 6. Sarajevo Talent Campusa koji je namijenjen mladim filmskim stvaraocima iz zemalja Jugoistočne Europe. Među njima je i 11 mladih hrvatskih filmaša: redatelji Jure Pavlović, Ivan Sikavica i Barbara Vekarić, filmski kritičar Nino Kovačić, scenaristice Anita Čeko i Marija Škrlec, glumice Marta Cerovečki i Sanja Milardović i producenti Vanja Jambrović, Morana Mitić i Luka Venturin. Sarajevo Film Festival održava se od 6. do 14. srpnja 2012., a dodatne informacije možete potražiti na njegovim službenim stranicama.

Komentari

Nema komentara.