Pula film festival – nacionalni program - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Pula film festival – nacionalni program

Pula film festival – nacionalni program

Pulski festival predstaviti će 9 novih hrvatskih filmova, a ako budete pažljivo čitali i odgovorili na pitanja na kraju teksta, poklanjamo vam 3x2 kompleta ulaznica za sve festivalske dane.

07.07.2004 0 komentara

Pula film festival – nacionalni program

Okosnica Pula film festivala su domaći dugometražni igrani filmovi. Svake festivalske večeri (od 16. do 24. srpnja) program će započinjati jednim domaćim igranim filmom i predstavljanjem njegove ekipe i gostiju na crvenom tepihu pred ulaskom u Arenu. Drugi večernji film biti će inozemno ostvarenje.

Za Zlatnu Arenu i ostale festivalske nagrade natjecati će se devet domaćih filmova. Odabrani su filmovi već nagrađivanih i afirmiranih autora, ali i prvi dugometražni filmovi Silvija Petranovića, Srećka Jurdane, Arsena Antona Ostojića, Dominika Sedlara, Antonija Nuića i Borisa T. Matića. Za razliku od njih, Antun Vrdoljak i Fadil Hadžić već kroz četiri desetljeća gostuju na pulskom festivalu, a produktivni Jakov Sedlar ove ostvaruje svojevrsni hattrick – natječe se već treći put zaredom. Dalibor Matanić predstaviti će svoj dugoočekivani novi film, a u konkurenciji su i Zvonimir Jurić i Ognjen Sviličić.

Što se tematike tiče situacija nije poprilično šarolika - Hadžićev i Sviličićev film su komedije, dok su se svi ostali opredijelili za ozbiljne drame o povijesnim događanjima, hrvatskoj svakodnevici ili univerzalnim problemima. Predstavljamo vam njihove kratke sinopsise kako biste se lakše orijentirali kroz festival i domaći kino repertoar kroz slijedećih godinu dana.

'100 minuta slave'

16. srpnja: '100 MINUTA SLAVE', redatelj Dalibor Matanić
1877. u Ozlju je rođena Slava Raškaj, gluhonijema žena koja je postala jedno od najznačajnijih imena hrvatskog slikarstva. Film nije biografska priča o njezinom umjetničkom radu, nego priča o njenoj nesretnoj ljubavi s učiteljem slikarstva Belom Čikošem. Zbog predrasuda i okrutne društvene okoline Bela je digao ruke od ljubavi i od jedine žene koju je istinski volio. 
glavne uloge: Sanja Vejnović, Predrag Miki Manojlović

17. srpnja: 'DRUŽBA ISUSOVA', redatelj Silvije Petranović
Sredinom 17-og stoljeća jezuiti su širili svoj utjecaj u srednjoj Europi. Otac Had je čestit i odan član Družbe Isusove, potpuno posvećen svojoj životnoj misiji, i kao takav idealno oruđe u rukama svojih pretpostavljenih. On postaje osobni ispovjednik mlade grofice Marie, a njezin šarm, inteligencija, energija i ljepota postaju njegov stalni izazov. Kompliciranu situaciju ne olakšavaju ni Jezuiti koji žele iskoristiti Hada kako bi se domogli grofičina dvorca.
glavne uloge: Leona Paraminski, Milan Pleština

18. srpnja: 'JERUZALEMSKI SINDROM', redatelji Jakov Sedlar i Dominik Sedlar
Poznati hrvatski glumac nakon akcije bombaša-samoubojice u Jeruzalemu odluči otputovati u Izrael i potražiti odgovore na pitanja koja ga proganjaju. Što može napraviti umjetnik da bi promijenio današnji svijet? Kako svijet prepun terora i ludila utječe na umjetnike i umjetnost? U pronalaženju odgovora pomažu mu neke kolege i ostali koje susreće na putovanju od Zagreba do Jeruzalema, preko Pariza, New Yorka i Los Angelesa.
glavne uloge: Božidar Alić, Macualay Culkin, Charlotte Rampling, Martin Sheen

'Družba Isusova'

19. srpnja: 'DOKTOR LUDOSTI', redatelj Fadil Hadžić
Starijeg psihijatra redovito posjećuju novinar, špijun, poslovni čovjek, znanstvenik, samozvani general, njegova izgubljena kći, narogušena dama i drugi neprilagođeni pojedinci. Oni su iskompleksirani, uplašeni, zbunjeni, ljutiti i nesretni, a u svojim malim pričama simpatično ocrtavaju opće stanje duha u današnjem društvu. Pshijatar, pak, život u modernom svijetu definira uzrečicom da je danas svatko lud dok mu se ne dokaže suprotno.
glavne uloge: Pero Kvrgić, Igor Mešin

20. srpnja: 'SLUČAJNA SUPUTNICA', redatelj Srećko Jurdana
Dvadesetogodišnja Vanja radi u prastaroj provincijskoj manufakturi, živi s roditeljima i rodbinom u skromnoj, derutnoj kućici, a već mjesecima nije dobila plaću. Kad joj 'pukne film napušta i posao i dom te s ruksakom na leđima odlazi autostopom u Zagreb. Tu počinje njena avantura prepuna bizarnih susreta i suputnika, a pustolovna ljepotica svoju inteligenciju i seksualnu atraktivnost koristi kao adute koji je izvlače iz životnoga očaja.
glavne uloge: Dora Fišter, Zlatko Ožbolt, Cintija Ašperger, Ante Prkačin

21. srpnja: 'TA DIVNA SPLITSKA NOĆ', redatelj Arsen Anton Ostojić 
Na mračnim i pustim uličicama splitskog geta u posljednja dva sata stare godine isprepliću se tri ljubavne priče neobilježene novogodišnjim slavljem. Tri različita para zatekli su se oko Peristila - sitni diler Nike i udovica Marija s djetetom, Maja - mlada narkomanka u krizi i razočarani mornar Franky te zaljubljeni i naivni pubertetlije Luka i Anđela. Svi oni pokušavaju naći izlaz iz krajnosti u koje su gurnuti i koje nepovratno mijenjaju njihove živote. A sat otkucava…
glavne uloge: Dino Dvornik, Marinko Prga, Mladen Vulić, Marija Škaričić

'Ta divna splitska noć'

22. srpnja: 'OPROSTI  ZA  KUNG FU', redatelj Ognjen Sviličić
Po završetku Domovinskog rata mlada djevojka vraća se u domovinu nakon što je kao azilant boravila u zapadnoj Europi. Vraća se svojoj konzervativnoj obitelji u zabačenom predjelu Dalmatinske Zagore koja će se neugodno iznenaditi kad sazna da je trudna. Kako bi se spasili od sramote roditelji joj pokušavaju po hitnom postupku pronaći supruga. 
glavne uloge: Daria Lorenci, Filip Radoš

23. srpnja: 'DUGA MRAČNA NOĆ', redatelj Antun Vrdoljak
Ovo je jedini film kojega smo već imali prilike pogledati u domaćim kinima i definitivno najrazvikanije ostvarenje iz ovogodišnjeg festivalskog programa. Više o opsežnoj radnji možete pronaći na našim stranicama pa ovdje samo ukratko:
Student Ivo se vraća se u svoje rodno slavonsko selo u kojem se pred II svjetski rat međusobno obračunavaju folksdojčeri. Ratne okolnosti razdvajaju Ivu i njegovog najboljeg prijatelja Matu -jedan odlazi u partizane, a drugi u ustaše.
glavne uloge: Goran Višnjić, Katarina Bistrović-Darvaš, Goran Navojec, Tarik Filipović

24. srpnja: 'SEX, PIĆE  I KRVOPROLIĆE', redateljski omnibus Boris T. Matić, Zvonimir Jurić, Antonio Nuić
Na dan derbija između Dinama i Hajduka otac navijač Hajduka i sin navijač Dinama zajedno odlaze na utakmicu. Dva prijatelja upadaju u nevolje s policijom na putu prema stadionu, a četri navijača Dinama nakon utakmice razrješavaju tajne koje dugo stoje između njih. Kroz veliku netrpeljivost među navijačima suprostavljenih ekipa ocrtavaju se dublji i osobniji problemi glavnih likova.
glavne uloge: Admir Glamočak, Matko Fabeković, Bogdan Diklić, Ksenija Marinković – Ugrina

Ako ste bili dobri, vrijedni i pažljivo čitali neća vam biti teško pronaći odgovore na ova promućurna pitanja. Odgovore s vašim imenom i prezimenom i brojem telefona (bolje moba) šaljite na info@filmski.net do 1200 15. 07. Najsretnije i najtočnije očekuju tri puta po dva kompleta ulaznica za svih devet dana Pula film festivala (večernje projekcije):

1) Koliko je igranih dugometražnih filmova dosada snimio redatelj čijim filmom otpočinju festivalska događanja?
2) Koja poznata dječja glumačka zvijezda glumi u filmu 'Jeruzalemski sindrom' Jakova i Dominika Sedlara?
3) Kako se zove partizanka kojom se oženi Ivo u Vrdoljakovoj 'Dugoj mračnoj noći'? (mala pomoć - koristite link)

Želimo vam sreću i dobru zabavu u Puli!

Komentari

Nema komentara.