Danci osvojili Europu - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Danci osvojili Europu

Danci osvojili Europu

Europske filmske nagrade otišle su Dancima: Larsu Von Trieru, Susanne Bier i Madsu Mikkelsenu, a i Britanci su bili sretne ruke.

s.p. 04.12.2011 0 komentara

Danci osvojili Europu

U Berlinu su održane 24. Europske filmske nagrade, a najviše priznanja dobili su 'Melankolija' i 'Kraljev govor' koji su osvojili po tri kipića. Glavnu nagradu za najbolji film dobila je 'Melankolija', a Lars Von Trier je nakon skandala s glupim izjavama u Cannesu obećao da više neće davati javne izjave, pa je okupljenima samo prijateljski mahnuo i poslao ženu da preuzme nagradu. 'Melankolija' je osvojila još i nagrade za fotografiju i scenografiju.

I druga glavna nagrada otišla je u Dansku - najboljom redateljicom proglašena je Susanne Bier za oskarovski 'U boljem svijetu'. I dok je žiri nagradio 'Melankoliju', publika je najboljim filmom proglasila 'Kraljev govor', a film je dobio još i nagradu za najboljeg glumca (Colin Firth) i montažera. Onima koji još nisu pogledali film poručujemo da će taj film hrvatski gledatelji moći vidjeti na Božić na programu HTV-a i HBO-a.

Najboljom glumicom proglašena je Tilda Swinton koja se, kao i Firth, nije pojavila na ceremoniji, što je već običaj na Europskim filmskim nagradama. Zato se na dodjeli pojavio Michel Piccoli kojeg su iznenadili - posebnom počasnom nagradom! Nagradu za postignuća u svjetskom filmu preuzeo je još jedan danski laureat, Mads Mikkelsen, a za životno djelo nagrađen je Stephen Frears.

Predsjednik Europske filmske akademije Wim Wenders je očekivano dobio nagradu za najbolji dokumentarac, i to za 'Pinu'. Oskarovski favorit 'Artist' dobio je nagradu samo za glazbu, a braća Dardenne osvojili su nagradu samo za scenarij 'Dječaka s biciklom'. Popis svih nagrađenih možete pročitati ovdje, a mi smo istakli nekoliko glavnih nagrada:

Glavni dobitnici Europskih filmskih nagrada 2011.:

NAJBOLJI EUROPSKI FILM:
'Melankolija', r: Lars Von Trier

NAJBOLJI EUROPSKI REDATELJ:
Susanne Bier, 'U boljem svijetu'

NAJBOLJA EUROPSKA GLUMICA:
Tilda Swinton, 'We Need to Talk About Kevin'

NAJBOLJI EUROPSKI GLUMAC:
Colin Firth, 'Kraljev govor'

NAJBOLJI EUROPSKI SCENARIST:
Jean-Pierre i Luc Dardenne, 'Dječak s biciklom'

NAJBOLJI EUROPSKI DOKUMENTARAC:
'Pina', r: Wim Wenders

NAJBOLJI EUROPSKI ANIMIRANI FILM:
'Chico i Rita', r: Tono Errando, Javier Mariscal i Fernando Trueba

NAJBOLJI EUROPSKI KRATKI FILM:
'The Wholly Family', r: Terry Gilliam

NAJBOLJI EUROPSKI FILM PO IZBORU PUBLIKE:
'Kraljev govor', r: Tom Hooper

EUROPSKO OTKRIĆE:
'Oxygen' , r: Hans Van Nuffel

NAGRADA ZA EUROPSKO POSTIGNUĆE U SVJETSKOM FILMU 2011:
Mads Mikkelsen

NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO:
Stephen Frears

POSEBNA POČASNA NAGRADA:
Michel Piccoli

Komentari

Nema komentara.