I zemlja ima ljudska prava - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      I zemlja ima ljudska prava

I zemlja ima ljudska prava

9. Human Rights Film Festival bavi se zemljom i pitanjima rodnog identiteta, izraelsko-palestinskog sukoba i ekološkog terorizma.

s.p. 14.11.2011 0 komentara

I zemlja ima ljudska prava

Tematski fokus ovogodišnjeg Festivala filma o ljudskim pravima je zemlja - kao pitanje ekologije, ekonomije i politike.  Grabež zemljišta, izvlaštenje seljaka s njihove zemlje, ekološka devastacija - to su samo neke od specifičnih tema kojih se HRFF dotiče u svom programskom fokusu. Glavni filmski program uključuje niz dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova aktualne svjetske produkcije koji odabirom tema ukazuju na probleme i/ili fenomene suvremenog društva.

Film 'Tomboy' drugi je igrani film Céline Sciamma, francuske autorice čiji je prvijenac 'Water Lilies' postigao zapažen festivalski uspjeh i pozitivne kritike struke. Film donosi priču desetogodišnje djevojčice Laure: potaknuta pogreškom vršnjaka koji je na temelju njene frizure u stilu Jean Seberg i 'muških' manira proglašavaju dečkom, ona nastavlja koristiti slučajno nametnuti identitet. U društvu prijatelja ona je Mikael, a kod kuće u krugu obitelji ostaje Laure. 'Tomboy' je nagrađen na nekoliko LGBT festivala – u Philadelphiji, San Franciscu i Torinu – dok je na ovogodišnjem Berlinaelu osvojio nagradu Teddy.


'Tomboy', trailer.

Dugometražni prvijenac Izraelca Nadava Lapida, film 'Policajac' ('Ha-shoter') jedan je od najzapaženijih debitantskih filmova ove godine. Prikazujući dvije potpuno suprotne skupine, Lapid stavlja naglasak na brojne klasne probleme i sukobe zakopane forsiranim i često propagandnim sukobom sa najvećim izraleskim naprijateljem – Palestincima. Jednu skupinu čini antiteroristička jedinica policajaca čija rutina uključuje borbu s Palestincima, a drugu revolucionarni studenti koji sanjanju o pravednijem svijetu. Obje skupine karakterizira kombinacija velike doze naivnosti i  nasilja. Film je osvojio devet nominacija Izraelske filmske akademije.

Dokumentarac 'Ako i jedno stablo padne: priča o Fronti za oslobođenje Zemlje' ('If a tree falls: a story of the Earth Liberation Front') donosi nesvakidašnji prikaz radikalne ekološke aktivističke skupine koju FBI naziva 'najvećom američkom terorističkom prijetnjom'. Autor Marshall Curry cijenjeni je dokumentarist čiji je prvijenac 'Street Fight' bio nominiran za nagrade Oscar i Emmy. Kroz priču o transformaciji jednog člana Fronte, Daniela McGowana, film dokumentira nevjerojatnu priču o usponu i padu ove organizacije u periodu od 1995. do rane 2001. kada su se ekološki aktivisti borili sa kompanijama uključenim u drvnu industriju.


'Ako i jedno stablo padne: priča o Fronti za oslobođenje Zemlje', trailer.

Srđan Keča mladi je srpski autor koji živi u Londonu. Na festivalu će biti prikazana tri njegova dokumentarna uratka. 'Pismo ocu', pobjednik regionalne selekcije na prizrenskom Dokufestu i film u selekciji IDFA-e, njegov je studentski rad na britanskoj Nacionalnoj filmskoj školi u kojem preispituje individualnu odgovornost običnih ljudi zatečenih u ratu. Kroz fotografije, pisma i video snimke 'Pisma ocu' donose priču o događanjima 90-ih na Balkanu.

Drugi Kečin film, dokumentarno-eksperimentalni film 'Mirage' ('Fatamorgana') snimljen je u Dubaiju, nakon naleta ekonomske krize koji je gotovo ispraznio grad. Obično viđen ili kao čudo razvoja ili kao propali trik, Dubai u tom filmu postaje polje za vizualno istraživanje izmještenosti, čežnje i želja njegovih stanovnika. Oba filma prikazana su na festivalima diljem Europe, uključujući one u Londonu, Rotterdamu te Cottbusu gdje je film nagrađen.

Pored glavnog filmskog programa, popratni festivalski program uključuje brojne teme vezane uz kršenje i promicanje ljudskih prava i to kroz predavanja i diskusije. 9. Human Rights Film Festival (HRFF) održat će se od 5. do 10. prosinca u zagrebačkom kinu Europa i Dokukinu Croatia u organizaciji Multimedijalnog instituta i Udruženja za razvoj kulture 'URK'. U suradnji s udrugom Filmaktiv selekcija iz programa bit će prikazana i u riječkom Art-kinu Croatia od 12. do 16. prosinca. Više informacija na službenim stranicama HRFF-a.

Komentari

Nema komentara.