Kako diše Europa? - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Kako diše Europa?

Kako diše Europa?

Za najboljeg europskog debitanta nominirani su ovogodišnji i prošlogodišnji laureati Sarajeva - austrijski 'Disati' i srpska 'Tilva Roš'.

s.p. 12.10.2011 0 komentara

Kako diše Europa?

Objavljene su nominacije za nagradu Europsko otkriće (European Discovery Award), koja se u sklopu Europskih filmskih nagrada dodjeljuje najboljem debitantskom dugometražnom filmu. Među nominiranim filmovima je ovogodišnji pobjednik Sarajevo Film Festivala, 'Disati' austrijskog filmaša hrvatskih korijena Karla Markovicsa ('Krivotvoritelji'), a tu je i prošlogodišnji pobjednik Sarajeva, srpska skejterska drama 'Tilva Roš' Nikole Ležaića. Nominirani su još i 'Nothing's All Bad' (danska priča o seksualnosti i vezama), 'Oxygen' (belgijsko-nizozemska drama o dva brata s neizlječivom bolešću), te 'Michael' (austrijski portret pedofila, kojeg ćemo moći vidjeti i na ovogodišnjem Zagreb Film Festivalu).

Pet nominiranih filmova odredila je komisija Međunarodne federacije filmskih kritičara FIPRESCI (u kojoj je bio i rođeni Riječanin, ugledni producent Čedomir Kolar) a 2500 članova Europske filmske akademije izabrat će pobjednika koji će biti proglašen na dodjeli 24. Europskih filmskih nagrada koja se održava 3. prosinca u Berlinu. Sigurni dobitnik nagrade je Stephen Frears ('Kraljica', 'Opasne veze') koji je dobio Nagradu za životno djelo i prokomentirao da je 'uvijek lijepo kada dobiješ nagradu', te izrazio zahvalnost što je dobio priznanje iz Europe. Podsjećamo da do 31. listopada i Vi možete glasati za dobitnika Europskih filmskih nagrada po izboru publike, i to na linku ovdje.

Nominirani za nagradu Europsko otkriće 2011:

1. 'Adem' ('Oxygen'), Belgija/Nizozemska, r: Hans Van Nuffel


2. 'Disati' ('Atmen'/'Breathing'), Austrija, r: Karl Markovics


3. 'Michael', Austrija, r: Markus Schleinzer


4. 'Smukke mennesker' ('Nothing's All Bad'), Danska, r: Mikkel Munch-Fals


5. 'Tilva Roš', Srbija, r: Nikola Ležaić

Komentari

Nema komentara.