Novi smjer 51. Pula Film Festivala - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Novi smjer 51. Pula Film Festivala

Novi smjer 51. Pula Film Festivala

U Zagrebu je predstavljen program 51. Pula Film Festivala (16.07.-24.07.) s 37 filmova razvučenih na 9 dana. Skandala niti ovaj put nije uzmanjkalo.

29.06.2004 0 komentara

Vizualni identitet festivala je moderniziran tj. izdizajniran. Programski koncept je izmijenjen; natjecateljska je samo domaća selekcija, međunarodna statira, pokrenuti su i neki malo drugačiji pristupi publici i njihovom uključivanju u festival te je izdvojena i jedna solidna dokumentarna ponuda. No, nakon tiskovne konferencije nisam se mogla oteti dojmu da mi se pokušavaju prodati 'muda pod bubrege'. Vidjet ćemo da li će mi se dojam štogod popraviti. Ovaj put bar nitko nije pričao o zvijezdama koje dolaze.... sve do trenutka kada stvarno trebaju doći. Ali se mucalo o puno bitnijim stvarima.

Već smo vam prije nekoliko dana najavili što će se prikazati u Puli, no sada ipak malo detaljnije. Od najavljenih deset domaćih filmova, biti će ih prikazano devet. Festival će otvoriti '100 minuta slave' Dalibora Matanića, a slijediti će:
*'Jeruzalemski sindrom' r. Jakova i Dominika Sedlara
*'Doktor ludosti'  r. Fadila Hadžića
*'Ta divna splitska noć' r. Arsena Otona Ostojića
*'Družba Isusova' r. Silvija Petranovića
*'Duga mračna noć' r. Antuna Vrdoljaka
*'Slučajna suputnica' r. Srećka Jurdane
*'Sex, piće i krvoproliće' r. Borisa T. Matića, Zvonimira Jurića, Antonia Nuića
'*Oprosti za kung fu' r. Ognjena Sviličića
Od svih koje svo najavili nedostaje 'Pušća Bistra' Filipa Šovagovića koji će, izgleda, svoju premijeru imati na Sarajevo Film Festivalu.

U međunarodnoj sekciji, biseri su pristigli sa Cannesa i Berlinalea, izdvajamo novi film Pedra Almodovara 'Loš odgoj''Fahrenheit 9/11' Michaela Moora te njemački 'The Edukators' Hansa Weitgartnera i 'Izgubljeni zagrljaj' Danijela Burmana. Filmove iz dokumentarne sekcije, njih jedanaest, predstavit ćemo vam posebno u našoj doc. rubrici.

Novost popratnog programa je mali festival kratkog filma 'Dofuraj svoj film!' pa se pozivaju svi koji su nekom prigodom nešto snimili svojom kamerom da to i pošalju. Filmić ne smije biti dulji od 5 minuta i veći od 640x480. Radovi se primaju do 15.07. Prijavnicu možete zatražiti na 640x480max@pulafilmfestival.hr, a radove šaljite na cd-u na adresu Matka Laginje 5, p.p. 29; 52100 Pula (640x480max).

Održati će se i radionica dokumentarnog filma - PULAFILMFACTORY, koja će trajati šesnaest dana, otvorena je za javnost, a osam se polaznika obvezuje da će proći cijeli ciklus te na kraju realizirati video rad u trajanju od 3 do 5 minuta koji će prezentirati ideju cijelog njihovog filma. Predavači su mlađi filmofili iz Pule te Biljana Čakić Veselić, Vedran Mihletić, voditelj katedre produkcije na ADU i Boris T. Matić, direktor Propeler filma i ZFF-a.

Pula će ove godine predstaviti slovensku noviju kinematografiju, retrospektiva je posvećena filmskom snimatelju Tomislavu Pinteru, vidjet ćemo filmove 'Rondo' i 'Samo jednom se ljubi'. Predsjednik žirija je Branko Lustig, a članovi žirija nisu još poznati.

Mada se pulski festival nastoji prikazati u što boljem svjetlu, upravo na dan novinarske konferencije, direktora festivala Tedija Lušetića dočekale su novinarske optužbe da nije prijavio porez te da kao takav tj. neodgovoran, ne može nikako osvjetlati obraz posrnuloj Puli koja grca u dugovima još od prošlogodišnjeg izdanja. Lušetić je na sve izjavio da nema komentara, a na novinarsko je navaljivanje pionirski odgovorio da će na časniji način rješavati probleme od ove godine. Nije imao komentara niti na to da je zbog istih propusta smijenjen.

Pitanje za kraj. Zašto se festival, s ne lošim programom, ali ne tako brojnim naslovima, koji je još i u dugovima, rasteže na devet dana? Svaki od devet domaćih filmova prikazivati će sam u večernjem terminu. Zar misle da naša publika ne može podnijeti dva hrvatska filma u jedno veče? Prosjek od četiri filma po danu festivala je razvlačenje koje rijetki sebi (financijski) mogu dopustiti.

Po jednom standardnom festivalskom ritmu, svi su se naslovi mogli fino izredati u pet dana. No, kada se za glavnog pokrovitelja ima mobilni operater, HT (do prošle je godine sponzorirao Motovun Film Festival) financijske tričarije nikoga ne zabrinjavaju. HT je s PFF-om potpisao četverogodišnji brak u kojem je, naravno, HT sponzor, a Pula debelo posrnula kurtizana.

www.pulafilmfestival.com

Komentari

Nema komentara.