Sramotno dobar ZFF - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Sramotno dobar ZFF

Sramotno dobar ZFF

9. Zagreb Film Festival nudi 'Sramotu' Stevea McQueena, 'Opasnu metodu' Davida Cronenberga, te mockumentary o Joaquinu Phoenixu 'Još sam tu'.

s.p. 06.10.2011 0 komentara

Sramotno dobar ZFF

Samo mjesec dana nakon svjetske premijere na venecijanskoj Mostri, na ovogodišnji, 9. Zagreb Film Festival dolaze 'Sramota' i 'Razmjena', a izvan konkurencije se prikazuje i Cronenbergova 'Opasna metoda'! 'Sramota' je drugi film britanskoga redatelja Stevea McQueena, poznatog po hvaljenom prvijencu 'Glad', dok je 'Razmjena' novi film Izraelca Erana Kolirina, našoj publici poznatog po nagrađivanom filmu 'Orkestar u gostima'. O najboljim igranim filmovima iz glavnog programa odlučit će žiri u kojem su talijanski redatelj Antonio Piazza, novinar i filmski kritičar Christopher Goodwin, te britanski snimatelj Peter Suschitzky koji je radio na 'Opasnoj metodi' koja će se njemu u čast prikazati na zatvaranju festivala.

Predstavit će se i drugi film Joshue Marstona, autora 'Marije milosti pune'. Njegova 'Krvna osveta' donosi priču o osveti u tradicionalnoj albanskoj obitelji, a nagrađen je dvjema nagradama na ovogodišnjem Berlinaleu. Rumunjski autor Adrian Sitaru vraća se na ZFF s filmom 'Najbolje namjere' ovjenčane na ovogodišnjem Locarnu nagradama za najbolju režiju i glavnu mušku ulogu. 'Oslo, 31. kolovoza' uradak je norveškoga redatelja Joachima Triera, dok je film 'U zaklon' scenarista i redatelja Jeffa Nicholsa osvojio nekoliko nagrada na festivalu u Cannesu. Najmlađi među ovogodišnjim autorima je slovenski pisac Nejc Gazvoda koji u svojem prvom filmu 'Izlet' tematizira odnos između troje prijatelja.


'Opasna metoda', trailer.

Dokumentarni program uključuje 16 filmova, od kojih 13 u natjecateljskom programu: svjetsku će premijeru na festivalu imati film 'Oblak' o Luki Ritzu u režiji Miroslava Sikavice, a hrvatsku premijeru 'Marijine' Željke Sukove. Američki film 'Odustat ću sutra' Michaela Collinsa dokumentira slučaj krivo osuđenog mladića s Filipina, a probleme 'drugačijih' tematiziraju dokumentarci 'Kandidati' i 'Ova stolica nisam ja'. 'Zemlja znanja' Saše Bana dokumentira 35 dana blokade Filozofskog fakulteta u Zagrebu dok se film 'Još sam tu' bavi lakšim sadržajem – ovaj mockumentary u režiji glumca i redatelja Caseya Afflecka prati turbulentno razdoblje u životu Joaquina Phoenixa, a prošle je godine izazvao pozornost svjetske javnosti. Izvan konkurencije bit će prikazani 'Orkestar' Pjera Žalice, 'Posljednji dan ljeta' Poljaka Piotra Stasika te 'Street Kids United' Britanca Tima Pritcharda.

Program Kockice donosi osam novih filmova mladih domaćih autora, a Bibijada isto toliko naslova za najmlađe, od toga četiri duga i četiri kratka filma. U kinu Tuškanac se ponovno prikazuje program Velikih 5, s time da se u sklopu predstavljanja EUNIC mreže toj brojci ove godine pridodaje i šesti film iz Austrije. Talijanski film '20 cigareta' višestruko je nagrađivani film Aureliana Amadea, a britanski 'Četiri lava' BAFTA-om nagrađeni prvijenac Chrisa Morrisa. Španjolski film 'Tuđa nevolja' Oskara Santosa realiziran je u produkciji slavnog Alejandra Amenabara, a austrijski 'Bez oca' prvijenac je mlade austrijske scenaristice i redateljice Marie Kreutzer nagrađen u Berlinu.


'Četiri lava', trailer.

Program Velikih 5 bit će repriziran u MSU, dugometražni glavni program u kinima Europa i Tuškanac, a dokumentarci u Tuškancu i Dokukinu Croatia, s time da će se u potonjem repriziranje održati uz razgovore s autorima. Plesni centar će biti domaćin triju popratnih programa koji su svi redom besplatni. Moj prvi film ove godine donosi duge prvijence danskih autora i autorica, kao i njihove kratke filmove. Red Westerns uključuje pet naslova iz bivših komunističkih zemalja koji su koketirali sa žanrom vesterna, a Seksualna edukacija na filmu donosi šest naslova koji propituju seksualnost u edukativne svrhe – od edukativnih filmova Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar iz 1933. preko 'Ljubavnog slučaja ili tragedije službenice P.T.T.' Dušana Makavejeva iz 1967. do australske 'Abecede ljubavi i seksa' iz 1978.

Na ZFF stižu i brojni filmski gosti: redatelji Eran Kolirin, Pjer Žalica, Tim Pritchard, Michael Glawogger, Jan Cvitkovič, Gyorgy Palfi te mnogi drugi. I ove godine ZFF putuje po Hrvatskoj - dio ovogodišnjeg programa bit će prikazan u Art-kinu Croatia u Rijeci te u kinu Valli u Puli. Sve dodatne informacije o programu potražite na službenim stranicama ZFF-a.

Komentari

Nema komentara.