Art kina - najava za 2011. - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Art kina - najava za 2011.

Art kina - najava za 2011.

In memoriam ciklusi, proslava Kurosawinog rođendana, hororci, Iranci i erotika na filmu!

s.p. 22.01.2011 0 komentara

Art kina - najava za 2011.

Kinoteka Zlatna vrata (Split)

Jedan od najbogatijih programa ima splitska Kinoteka koja slavi 40 godina od osnutka, pa uz redoviti program aktualnih art filmova nudi i program za svakog filmofila. U veljači će se održati program u počast Božidaru Oreškoviću,  a od ožujka pa tijekom cijele godine održavat će se In memoriam Ciklusi (C. Chabrol, M. Monicelli, B. Edwards, J. Clayburgh, Susanah York, Fadil Hadžić, Dino DeLaurentiis, Peter Yates, Tony Curtis). Sa 7 filmova obilježit će se 100 godina rođenja Kurosawe, a obilježit će se i Dan žena s programom ženskog filma.

Povodom 40. rođendana prikazat će se 10 najboljih hrvatskih filmova po izboru Kinoteke. Travanj je mjesec Festivala znanosti, pa se prikazuju filmovi posvećeni svemiru. U svibnju se održava Mediteran Film Festival, a povodom Dana Sv. Duje nastavljaju se prikazivati filmovi koji su snimani u Splitu između 1918. i 1941. U rujnu i listopadu će se 40 godina Kinoteke proslaviti s programom 40 autora, a prosinac je vrijeme da se obilježi 100 godina Nina Rote. Posebno će zanimljiv biti program 'Povijest erotike na filmu' u kojem se uz predavanje prof. Nikole Viskovića održavaju i projekcije filmova kao što su 'Ekstaza', 'Posljednji tango u Parizu' i 'Sanjari'.

Kino Tuškanac (Zagreb)

Od 25. do 29. siječnja sprema se izbor najboljih dokumentaraca sa Starigrad Paklenica filmskog festivala. Od početka veljače u redovitim programima kina Tuškanac možete očekivati veliki ciklus horora - od starih i kultnih do onih suvremenih. Početkom ožujka dolazi novi ciklus frankofonskih filmova nakon kojih se nastavlja već tradicionalna suradnja s Iranskim kulturnim centrom, a ove će godine u programu biti 8 iranskih filmova. Za 30. ožujka najavljena je premijera filma Vanje Sviličić 'Jesam li te srela?', a kao i u Kinoteci Zlatna vrata, možemo očekivati cikluse sjećanja posvećene već navedenim legendama, pa tako i Arthuru Pennu i Leslieju Nielsenu.


'Mr. Joint', trailer.

Art-kino Croatia (Rijeka)

Program riječkog art-kina u siječnju najavili smo u zasebnoj rubrici, a za veljaču najavljujemo pobjednika Cannesa 2010., film 'Ujak Boonmee koji se sjeća prošlih života' redatelja Apichatponga Weerasethakula, te dobitnika posebne nagrade žirija 'Četiri lica'. Prikazat će se i dva filma za cijelu obitelj – 'Čarobno srebro' Katarine Launing i Roara Uthauga te 'Tajna Kellsa' u režiji Tomma Moorea, dobitnika posebnog priznanja na ovogodišnjem Animafestu. U veljači će se održati i ciklus japanskog filma u kojem će biti dominantna teen problematika.

Kino Europa (Zagreb)

Tek što nije krenula distribucija komične drame 'Mr. Joint' ('Mr Nice') o najuglađenijem dileru svih vremena, Mr. Niceu tj. Howardu Marksu, a u veljači nas očekuje još jedan duhoviti film, norveška komedija 'Sjever' o usamljeniku koji kreće u potragu za sinom. U ožujku nas očekuju stilizirane 'Izmišljene ljubavi', te 'Mamut'. U lipnju ćemo konačno vidjeti i nagrađeni film zadnjeg ZFF-a – 'Pljačkaš', a iako nije poznat termin, predviđeno je i prikazivanje 'Slovenke' Damjana Kozolea.

Dokukino Croatia (Zagreb)

Osim filmova koji se već prikazuju na repertoaru, u prva četiri mjeseca 2011. prikazat će se dokumentarac o komičaru koji putuje u Sjevernu Koreju 'Crvena kapela', film o projektu brazilskog umjetnika na najvećem svjetskom odlagalištu smeća 'Wasteland', te priča o Meksikanki i Talijanki 'Na moru'.

Kino Metropolis (Zagreb)

U prvom dijelu godine možete očekivati: 'Vojvotkinju' Saula Dibba, 'Veliki san' Michelea Placida i 'Ćeliju 211'.

Komentari

Nema komentara.