Bafta za kralja ili balerinu? - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Bafta za kralja ili balerinu?

Bafta za kralja ili balerinu?

Najviše nominacija za britanske filmske nagrade BAFTA očekivano imaju drame 'Kraljev govor' i 'Crni labud'.

s.p. 18.01.2011 0 komentara

Bafta za kralja ili balerinu?

 

Objavljene su ovogodišnje nominacije za britansku nacionalnu filmsku nagradu - BAFTA-u. Kao što se i očekivalo, hvaljeni britanski povijesni film 'Kraljev govor' osvojio je najviše nominacija – čak 14, a slijedi ga mračni 'Crni labud' s njih 12. Po broju nominacija iza njih su 'Početak' s 9, te '127 sati' i 'Čovjek zvan Hrabrost' s 8 nominacija. Zanimljivo je da 'Društvena mreža' ima tek 6 nominacija, ali to uključuje i one glavne - za najbolji film, režiju i scenarij.

Kod nominacija za film i redatelja poredali su se očekivani favoriti ('Kraljev govor', 'Crni labud', 'Početak', 'Društvena mreža'),  s tim da se za titulu najboljeg filma bori i 'Čovjek zvan hrabrost' braće Coen, ali taj redateljski par 'izgubio' je nominaciju za redatelja koja je otišla Dannyju Boyleu za '127 sati'. Za titulu najboljeg britanskog filma bore se 'Kraljev govor', '127 sati', 'Još jedna godina', 'Made in Dagenham' i hvaljena crna komedija 'Four Lions'. Zanimljivo je da je u kategoriji najboljeg debitanta nominiran i tajanstveni Banksy koji je navodni autor kvazidokumentarca 'Uradi i bježi'.

U glumačkim nominacija veliki su favoriti Colin Firth i Natalie Portman, a za nagradu najbolje glumice bori se i Noomi Rapace, čiji hit 'Muškarci koji mrze žene' je nominiran u tri kategorije. Vrijedi spomenuti i da je pokojni Pete Postlethwaite nominiran za sporednu ulogu u 'Gradu lopova', pa bi se mogao ponoviti slučaj Heatha Ledgera koji je 2009. posmrtno osvojio BAFTA-u za sporednog glumca. Popis svih nominiranih možete pronaći na službenoj stranici ovdje, a svečano proglašenje dobitnika je u nedjelju, 13. veljače.

Komentari

Nema komentara.