Najbolje u 2010. - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Najbolje u 2010.

Najbolje u 2010.

Lista najboljih nalazi se ni na nebu ni na zemlji - i na cesti i na Mjesecu, a na njoj su i jedan Amerikanac i jedan srpski film.

s.p. 04.01.2011 4 komentara

Najbolje u 2010.

Svi rade liste najboljih filmova u protekloj godini, pa smo i mi napravili listu od 20 filmova koji su 2010. igrali u našim kinima, a spadaju u najbolje u svom žantu, podžanru ili filmskom rodu. Kao i svaka lista, i ova je subjektivna, a ako smatrate da smo neke filmove izostavili - slobodno javite svoje favorite!

Najbolja drama - 'Ravnica u plamenu'
Čak i bez pomoći redatelja Inarritua, scenarist Guillermo Arriaga zna i sam dobro ekranizirati emotivnu priču o očaju i iskupljenju.

Najbolja romantična komedija - 'Ni na nebu ni na zemlji'
Odlična romantična komedija o 'aerodromskoj vezi' Vere Farnige i Georgea Clooneya je ujedno i angažirana drama o kapitalizmu koji razara ljudske odnose.

Najbolji triler - 'Pisac iz sjene'
Povratak majstora Polanskog, napeti politički triler koji je praktički bez nasilja, ali zato pun paranoje koja se uvlači u kosti.

Najbolji kriminalistički film - 'Amerikanac'
Film europskog štiha, priča o životu plaćenog ubojice koji je toliko okružen smrću da pokušava pobjeći od nje.

Najbolja satira - 'U banani'
Kao što je jedan kritičar primijetio, tek nakon WikiLeaksa možemo shvatiti da urnebesna priča filma 'U banani' nije bila pretjerivanje, nego čisti realizam.


'U banani', trailer.

Najbolji horor - 'Srpski film'
Konačno horor koji nije samo zabava za tinejdžere već je i šokantan, stiliziran, jezovit i kontroverzan film koji vam se uvlači pod kožu.

Najbolji akcijski film - 'Početak'
Christopher Nolan je doslovce napravio 'film iz snova' koji možda nije savršen, ali je bolji od svih 'hitova' kojima nas Hollywood bombardira.

Najbolji dječji/animirani film - 'Fantastični gospodin Lisac'
Krajnje duhovit, ali i strašno ozbiljan film o obitelji, muškarcima i 'divljoj životinji' koja spava u svima nama.

Najbolji biografski film - 'Društvena mreža'
Možda film i nije najtočnija priča o osnivanju Facebooka, ali scenarist Sorkin i redatelj Fincher snimili su ultimativnu priču o trijumfu šmokljana.

Najbolji sportski film - 'Machan'
Konačno jedan sportski film u kojem glavni junaci NE pobijede na kraju balade - dapače, nije sigurno jesu li uopće naučili pravila igre!


'Coco Chanel i Igor Stravinski', trailer.

Najbolji glazbeni film - 'Coco Chanel i Igor Stravinski'
Biografski film o dvoje slavnih stvaratelja koji su iza maske suzdržanosti skrivali veliku strast koju su otkrivali jedino u svojim djelima - i u seksu, naravno!

Najbolji ratni film(ovi) - 'Che: Dio prvi' i 'Che 2: Dio drugi'
Ilustracija teorije da povijest stvaraju velike ličnosti, priča o revolucionaru koji se borio do granica izdržljivosti i onda otišao do kraja.

Najbolji film ceste - 'Cesta'
Toliko emotivan, ali i depresivan film da se smrt čini kao happy end - a u ovoj adaptaciji još su ublažene scene iz književnog predloška!

Najbolji dokumentarac - 'Čovjek koji je pobijedio Amazonu'
Dokumentarac ima 'ludog' genijalca za glavnog junaka, a još uspijeva i svemu dati metafizičku dimenziju u stilu 'Aguirre, gnjeva božjeg'.

Najbolji eksperimentalni art film - 'Ulaz u prazninu'
Film koji je kao trip - uzbuđuje, osvaja čula, zbunjuje um i predugo traje, ali ga svejedno ne želite napustiti!


'Ulaz u prazninu', trailer.


Najbolja romansa - 'Američka nevjesta'
Zabavna komedija klasičnog stila, s dobrim glumcima, vrckavim dijalozima i genijalnim ljubavnim preokretom na kraju.

Najbolji povijesni - 'Zaštitnik'
Poučna srednjoeuropska priča o ratovima, osvajačima i običnim ljudima koji se moraju snaći u mračnim vremenima - makar i po cijenu kobnih kompromisa.

Najbolji SF - 'Mjesec'
Mali film s praktički jednim likom, koji uspijeva zaintrigirati gledatelje s jednim velikim misterijem.

Najbolja erotika - 'Neka ostane među nama'
Film koji baš i nije zaslužio glavne nagrade u Puli, ali sigurno zaslužuje nagradu za najbolje erotske scene koju može podijeliti s 'Amerikancem'.

Najbolja melodrama - 'Zakon braće'
Još jedna od brojnih američkih drama koje se suočavaju s traumama ratnih veterana, ovaj put u režija Jima Sheridana koji zna kako raditi s odličnim glumcima.

Komentari
A: s.p. 17.01.2011 Pogledaj profil

'Mjesec' je imao hrvatsku kinopremijeru u 2010., pa je zato i ušao na listu. I ne, kritičarima nije bitno da imaju stav 'kontra mišljenja mase' (volimo i 'Početak' i 'Društvenu mrežu'), ali volimo preporučiti i filmove koji su odlični, ali iza sebe nisu imali veliku reklamu niti su igrali u multipleksima. Vjerujte, za Filmski.net ne pišu amateri već osobe koje su plaćene da puno radno vrijeme pišu o filmu, imaju višegodišnji novinarski staž i diplomu, a i članstvo u strukovnoj udruzi - to bi valjda išlo pod definiciju profesionalaca. Ipak, to je nebitno za ovakve liste - svaki filmoljubac ima pravo na svoj ukus pa smo i mi pozvali čitatelje da šalju svoje favorite, te su oni spomenuli par filmova. Bilo bi dobro da čitatelji (osobito oni koji se ne slažu s ovom listom!) predlože svojih 5 do 10 najboljih filmova i tako ostalima daju širi izbor filmova koje trebaju pogledati.

A: zoidberg 04.01.2011 Pogledaj profil

za pojedine žanrove ste izabrali poprilično bezveze filmove, ali to je moje subjektivno mišljenja kao i vaše..

A: VolimFilm 04.01.2011 Pogledaj profil

Dobro je, iako bih za najbolji crtić ipak stavio KAKO IZDRESIRATI ZMAJA.

A: call09 04.01.2011 Pogledaj profil

Vidi se da je lista jako subjektivna, ali to nema veze. Sasvim je oke, mada još nevjerujem da ste stavili za najbolji krimi film "Amerikanca"?!?!
Definitivno, po meni a i mnogim drugima je to među najlošijim filmovima minule godine. Ima puno boljih, recimo," Grad lopova" iliti "The Town".