Protesti na ZFF-u - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Protesti na ZFF-u

Protesti na ZFF-u

Osmi Zagreb Film Festival je u znaku djece, mladih i protesta, a premijerno nam se ukazuju Tanović, Banksy i Isus.

s.p. 05.10.2010 0 komentara

Protesti na ZFF-u

Najavljen je program 8. Zagreb Film Festivala kojeg otvara švedsko 'Razumno rješenje' Jörgena Bergmarka, film o ljubavi i preljubu. Filmovi o djeci i mladima svojevrsni su lajtmotiv glavnog programa: 'Zimska kost' Debre Granik je najhvaljeniji nezavisni američki film ove godine, nagrađen je u Berlinu i Sundanceu, a prati 17-godišnjakinju u potrazi za ocem kriminalcem. 'Tilva Roš' Nikole Ležaića prati tinejdžere u središnjoj Srbiji koji ljeto provode vozeći skejt i snimajući se u stilu 'Jackassa', film 'Izmišljene ljubavi' prošlogodišnjeg pobjednika Xaviera Dolana se bavi ljubavnim trokutom među prijateljima tinejdžerima, a još jedan ZFF-ov znanac, Taika Waititi, stiže na festival s filmom 'Boy' o istoimenom dječaku koji sredinom 80-ih odrasta na Novom Zelandu uz glazbu Michaela Jacksona.

Poznata glumica Samantha Morton predstavlja se u ulozi redateljice, njezin prvijenac 'Nevoljena' o 11-godišnjoj Lucy i njenom životu u dječjem domu dijelom je inspiriran i glumičinim osobnim iskustvom. U programu je i rumunjski film 'Medalja časti', a festival zatvara bosanski kandidat za Oscara, 'Cirkus Columbia' Danisa Tanovića.     

Dokumentarni program nudi 'Pošast' o krizi pčelarstva u Americi, koji je bio najbolji debitant IDFA-e, te 'Restrepo', film u kojem kamere ne napuštaju američku vojnu bazu na najopasnijoj poziciji u Afganistanu. Svjetsku premijeru će imati film 'Ja sam Isus', a moći će se vidjeti i prvijenac svjetski poznatih 'street art' umjetnika Banksyja ('Exit Through the Gift Shop') i JR-a ('Žene heroji'). Intimnijim se temama bave ostali filmovi u programu: 'Zajednički život' govori o složenom odnosu majke i kćeri, 'Zvezda je rođena' prati 29-godišnju Vanju u želji da ostvari dječji san i zasvira bubnjeve u bendu, a 'Mjesec u tebi' daje duhovit i drugačiji pogled na ženske menstrualne probleme.

ZFF
null

'Uradi i bježi', r: Banksy

U hrvatskoj konkurenciji Kockice ove je godine 11 autora, među kojima debitantske filmove Brune Ankovića ('Popravilište za roditelje') i Roberta Knjaza ('Dečko iz susjedstva'). Novi program 'Strano, a naše' daje prostor već etabliranim hrvatskim glumcima koji karijeru grade i izvan Hrvatske, prikazat će se strani filmovi u kojima velike uloge igraju naši glumci Marija Škaričić ('Shahada'), Bojan Navojec ('Izbavi nas od zla') i Krešo Mikić ('Prognoza'). U tom programu bit će prikazan irski film 'Kao da me nema' Juanite Wilson, rađen prema romanu Slavenke Drakulić. 

Jedan od najbolje posjećenih programa bit će svakako Vip Bibijada, a najbolji filmovi 5 najvećih europskih kinematografija gledat će se u programu Velikih 5: francuski 'Mamut' s Gerardom Depardieuom u glavnoj ulozi, britanski 'sex&drugs&rock&roll' Mata Whitecrossa, te dirljiva španjolska priča o prvom Europljaninu s Downovim sindromom koji je završio fakultet 'I ja, također'. Već smo najavili peto izdanje programa Moj prvi film fokusirano na njemačke redatelje, a društveno angažirani program ZFF-a ove godine se bavi raznim protestima. Program će otvoriti 'Protest' Fadila Hadžića, tu su i 'Poezija i revolucija: studentski štrajk 1971.' Branka Ivande, te američki 'Rušenje diktatora' o srbijanskom Otporu. Prije dugometražnih filmova u suradnji s Restartom prikazivat će se kratki hrvatski aktivistički videomaterijali o protestima u Varšavskoj, studentskoj blokadi Sveučilišta i sl. a prvi put će se vidjeti i trominutni zapis demonstracija protiv rata u Vijetnamu iz 1966. godine, koje je na 8mm kameri zabilježio Nenad Puhovski.

ZFF se od 17. do 23. listopada održava u kinima Europa, Tuškanac, Plesni centar, Dokukinu Croatia i Muzeju suvremene umjetnosti. Za nagradu Zlatna kolica natječe se 11 dugih, 10 kratkih i 16 dokumentarnih u glavnom programu te 11 kratkih hrvatskih filmova u programu Kockice, sveukupno 95 filmova na festivalu. Novost na ZFF-u je i godišnja nagrada Albert Kapović za promociju hrvatskog filma, a prva dobitnica nagrade je Martina Petrović, voditeljica MEDIA deska Hrvatske. Više informacija o Festivalu potražite na službenoj stranici ZFF-a.

Komentari

Nema komentara.