Hobit kod nas? - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Hobit kod nas?

Hobit kod nas?

Filmovi o Hobitu mogli bi se mogli snimati i u istočnoj Europi - može li se priča iz Međuzemlja preseliti u slavonske nizine i lička gorja?

s.p. 28.09.2010 0 komentara

Hobit kod nas?

Producent 'Hobita' Peter Jackson 'zaprijetio' je novozelandskim sindikatima da će preseliti snimanje svog spektakla - u istočnu Europu! Nedavno je novozelandski sindikat glumaca Actors Equity pozvao članove američkog, kanadskog, australskog i ostalih glumačkih sindikata da ne sudjeluju u snimanja 'Hobita' jer producenti ne žele angažirati glumce prema minimalnim uvjetima koje je za njih ispregovarao domaći sindikat. Na to je Peter Jackson optužio sindikate da se ponašaju 'nasilnički' i upozorio da će, ako se spor ne riješi, možda preseliti snimanje u istočnu Europu.

Na noge se digao Novozelandski filmski odbor koji se zabrinuo da bi takav razvoj događaja magao ugroziti nacionalnu filmsku industriju, ali i cijelu ekonomiju zemlje. Snimanje 'Gospodara prstenova' dovelo je razne filmske projekte u Novi Zeland, a popularna trilogija ispala je i vrhunska turistička reklama.

Studiji koji stoje iza 'Hobita' (New Line, Warner Bros. i MGM) stali su na Jacksonovu stranu i izjavili da su optužbe protiv njega 'nepravedne i neutemeljene'. Osim toga, upozorili su da će se potruditi izbjeći snimanja na lokacijama s nestabilnom radnom snagom, te stoga 'razmatraju sve alternativne opcije' u cilju 'zaštite svojih poslovnih interesa'.

Istočnouropski filmski djelatnici već trljaju ruke i traže svoju priliku - imaju li i Hrvati razloga za nadu? Baš i ne - snimanje zahtjevnih projekata poput 'Hobita' zahtjeva razne porezne olakšice i ulaganje u infrastrukturu, a Hrvatska je zanemarila svoju bogatu prošlost filmskih koprodukcija...
Komentari

Nema komentara.