'Crnci' - hrvatski kandidat za Oscara - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      'Crnci' - hrvatski kandidat za Oscara

'Crnci' - hrvatski kandidat za Oscara

Ratna drama Zvonimira Jurića i Gorana Devića natjecat će se za nomininaciju za Oscara u kategoriji film na stranom jeziku.

s.p. 14.09.2010 0 komentara

'Crnci' - hrvatski kandidat za Oscara

Hrvatsko društvo filmskih djelatnika (HDFD) izabralo je film 'Crnci' Zvonimira Jurića i Gorana Devića za hrvatskog predstavnika u selekcijskom procesu Američke filmske akademije za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma. Tu odluku tajnim je glasovanjem na jučerašnjem sastanku donijelo sedamnaestero članova komisije HDFD-a. 'Crnci' su nastali 2009. godine u produkciji zagrebačke Kinorame, a film je svoju kino distribuciju imao početkom ove godine.

Ova ratna drama dosad je sudjelovala na nizu međunarodnih filmskih festivala, a čak je na tri nagrađena glavnom nagradom za najbolji film - na festivalima u Ljubljani, Beogradu i Linzu. Na prestižnom festivalu istočnoeuropskog filma u njemačkom Cottbusu film je dobio nagradu za režiju te nagradu međunarodnog udruženja filmskih kritičara FIPRESCI.

Na prošlogodišnjem Festivalu igranog filma u Puli film je osvojio Zlatnu Arenu za režiju, Zlatnu Arenu za najbolju mušku sporednu ulogu (Nikša Butijer) te Zlatnu Arenu za ton (Dubravka Premar). Ovog ljeta film je proglašen najboljim regionalnim filmom na festivalu u Motovunu osvojivši nagradu Bauer. Film je nedavno izašao i na domaćem video tržištu (DVD) u distribuciji Continental filma, te se gledatelji mogu uvjeriti u njegovu kvalitetu.

Komentari

Nema komentara.