Mladi i trash, Split i hrana - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Mladi i trash, Split i hrana

Mladi i trash, Split i hrana

Revija mladeži i festival na 4 rijeke nagradili mlade filmaše, festival trasha podijelio Zlatne motorke. Počeo splitski, a sprema se i gastronomski filmski festival.

s.p. 13.09.2010 0 komentara

Mladi i trash, Split i hrana

Svečanom dodjelom nagrada zatvoreni su 15. Filmska revija mladeži i 3. Four River Film Festival! Prema odluci festivalskog žirija – Zvonimira Jurića, Marinka Leša i Nikolausa von Uthmana - Grand Prix Festivala i Revije dodjeljen je filmu 'Poljubac mačkice' autora Hye-Jo Hwanga, Ji-Hye Hwanga i Huee-Hoon Kima iz Južne Koreje. U domaćoj konkurenciji u sklopu Filmske revije mladeži nagrade su osvojili: u kategoriji najboljeg animiranog filma 'Knjiški čovjek' autorice Maše Borović iz Škole likovnih umjetnosti iz Splita; najboljim dokumentarnim filmom proglašen je 'Onaj kojeg nema' Darka Stankovića iz Gimnazije Dubrovnik; najbolji igrani film je 'Bunc almighty', a najbolji u kategoriji slobodnog stila 'Kišni dan s mog balkona'. Posljednja dva filma djelo su istog autora – Mihovila Plečkog iz filmske autorske grupe 'Enthusia Planck' iz Samobora.

U međunarodnoj konkurenciji u sklopu Four River Film Festivala nagrađeni su: najbolji animirani film je 'Hudud' skupine autora belgijskog kluba Camera – Etc, dok je najbolji dokumentarac film 'Mlade dame” Martine Hudorovič iz DZMP Luksuz Produkcije iz Slovenije. Najbolji igrani film je danski 'Ako me voliš' autorice Natashe Ramlow Lerche-Jensen iz filmske škole Station Next, a najbolji u kategoriji slobodnog stila film 'Od izbora do promjene' Jacka Crookera iz kluba Flix, Suited and Booted Studios iz Velike Britanije.  

Posljednja, najnovija nagrada, Žuta zastava, oformljena je ove godine, a dodjeljuje se filmu koji na najbolji način tematizira problematiku nasilja među mladima. Nagrada je dodjeljena animiranom filmu 'Hudud' skupine autore belgijskog kluba Camera – Etc. Konačno, prema ocjeni publike, najbolji film Revije i Festivala još je jedan animirani uradak: kineski film 'Buđenje' autora Chi Keung Wong iz škole S.T.F.A. Yung Yau College.


Chi Keung Wong preuzeo je Nagradu za najbolji film 15. Filmske revije mladeži i 3. Four River Film Festivala po izboru publike.

Objavljeni su i dobitnici Zlatnih motorki - nagrada Trash Film Festivala 5:
Najbolji horor: 'Attack of the Killer Phone Books' – M. Hulse (NJEMAČKA)
Najbolji akcijski: 'Market' – A. Komač & F. Starešinić (HRVATSKA)
Najbolji SF: 'Zorgazam' – D. Lonjak (HRVATSKA)
Najbolji borilački: 'Nasty Nancy' – S. Mance (HRVATSKA)
Najbolji film po izboru publike: 'Porque hay cosasque nunca se olvidian...' – L. Figueroa (ŠPANJOLSKA).

Projekcijom filmova u kinu Karaman i Kinoteci Zlatna vrata u subotu je započeo jubilarni 15. Splitski filmski festival. Svečano otvaranje festivala održano je u kinu Central u 22 sata, uz projekciju filma 'Svjetovna povijest' tajlandske redateljice Anoche. Danas je na programu kultni film Ivana Martinca 'Kuća na pijesku', a cijeli raspored programa možete potražiti na službenoj stranici ovdje

Prvi međunarodni Gastronomski Filmski Festival u Hrvatskoj pod nazivom Kinookus koji organizira istoimena udruga u suradnji s Festivalom 'Slow Food on Film' održat će se u Stonu od 16. do 19. rujna. Na festivalu će biti devet kratkometražnih i devet dugometražnih filmova s tematikom uzgoja i pripremanja zdrave hrane i borbe za očuvanje lokalnih kulinarskih tradicija i bioraznolikosti. Festival će otvoriti film talijanskog redatelja Nica Cirasola 'Focaccia blues' koji govori o borbi malog pekara protiv giganta kakav je McDonalds. Promocija filma bit će na pjaci ispred Kneževa dvora u Stonu. Bit će održane četiri sekcije: Okušavanje, Kinofokus, Kinopokus, Kinolokus, a osim projekcija filmova bit će održano i nekoliko predavanja te radionica te promocija knjiga. Najbolji dugometražni film bit će nagrađen Velikom kamenicom, a najbolji kratkometražni film Malom kamenicom.

Komentari

Nema komentara.