'Kenjac' u utrci za Europskom filmskom nagradom - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      'Kenjac' u utrci za Europskom filmskom nagradom

'Kenjac' u utrci za Europskom filmskom nagradom

U borbi za nominacije za 'europskog Oscara' su filmovi Romana Polanskog, Jean-Luc Godarda, Mikea Leigha i - Antonia Nuića!

s.p. 10.09.2010 0 komentara

'Kenjac' u utrci za Europskom filmskom nagradom

Objavljene su prednominacije za Europske filmske nagrade, a među njima je i hrvatski 'Kenjac' Antonia Nuića. Na listi od 46 europskih filmova nalazi se i 'Slovenka' Damjana Kozolea za koju je scenarij napisao Ognjen Sviličić, a tu je i 'Na putu' u kojem glume Zrinka Cvitešić i još dosta hrvatskih glumaca, među njima i Leon Lučev koji je koproducent filma. Od filmova iz susjedstva treba izdvojiti srpski 'Medeni mjesec' Gorana Paskaljevića, te mađarski 'Pál Adrienn' redateljice Ágnes Kocsis koji je nedavno prikazan u Cannesu, ali i na našem Vukovar Film Festivalu.


'Kenjac', trailer. 

Na VFF-u se moglo vidjeti još festivalskih hitova koji se bore da budu nominirani na Europskim filmskim nagradama kao što su njemački 'Med' i rumunjski 'Ako mi se fućka, fućkam', a izraelski 'Libanon' i 'Ondine' Neila Jordana tek čekamo da dođu u naša kina. Na listi su nalaze i filmovi poznatih redatelja - 'Soul Kitchen' Fatiha Akina, 'Film Socialisme' Jean-Luc Godarda, 'Another Year' Mikea Leigha, te 'Pisac iz sjene' koji upravo igra u hrvatskim kinima.


'Soul Kitchen', trailer.

Europska filmska akademija je za svoje prednominacije odabrala ukupno 46 filmova iz 32 europske države. Iz 20 zemalja s najviše članova Akademije izabran je po 1 film, a zatim je posebni odbor EFA-a uz pomoć filmskih stručnjaka odabrao ostatak filmova. Sljedećih tjedana 2300 članova Akademije glasat će za nominacije u različitim kategorijama Europskih filmskih nagrada. Nominacije će biti objavljene 6. studenog na Europskom filmskom festivalu u španjolskoj Sevilli, a dobitnici 'europskih Oscara' bit će objavljeni 4. prosinca na ceremoniji dodjele 23. Europskih filmskih nagrada u estonskom Tallinnu. Cjeloviti popis svih prednominiranih filmova potražite na linku EFA-e ovdje.

Komentari

Nema komentara.