Čudesni čokoladni svijet Tima Burtona - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Čudesni čokoladni svijet Tima Burtona

Čudesni čokoladni svijet Tima Burtona

Slatka priča o 'Čarliju i čokoladnoj tvornici' dugo se vremena kuhala u redateljevoj glavi, a sada je napokon proključala. Mmmm, za prste polizati… 

02.06.2004 0 komentara

Čudesni čokoladni svijet Tima Burtona

Tim Burton je filmski bajkopisac novoga doba. Njegovi likovi su fantastično mistični, a svjetovi iz kojih dolaze podjednako su slikoviti, šareni i čudesni. 'Jednostavno' je riječ kojoj Burton ne poznaje značenje – on voli kompleksne izazove, voli začuđivati i provocirati. I gotovo uvijek nas uspije navesti da se zaljubimo u te groteskne stvorove, ma koliko oni bili smiješni ili bizarni.
  
Posve sigurno, takve estetike neće nedostajati ni njegovom novom projektu, filmu 'Charlie and the Chocolate Factory'. 'Charlie' je, zapravo, dvostruka obrada. Snima se prema istoimenoj knjizi Roalda Dahla – ekscentričnog dječjeg pisca čije knjige, kao i Burtonovi filmovi, spajaju crni humor i ljudsku toplinu. Dahl je 1971. obradio svoje djelo za scenarij filma 'Willy Wonka & the Chocolate Factory', prema kojemu Burton snima svoj remake.

Projekt je neko vrijeme stagnirao, ali kotačići su se pokrenuli kad je određen datum premijere. Kina bi 'Charlija' trebala ugostiti u lipnju slijedeće godine, a dotada Burton ima još dosta posla za obaviti. Pitanje glavnog glumca riješio je po hitnom postupku – angažirao je svog omiljenog Johnnya Deppa ('Edward Škaroruki', 'Ed Wood') koji će utjeloviti jaako bogatog i jaaako čudnog gospodina Wonku, usamljenog vlasnika tvornice čokolade.

Ilustracija iz Dahlove knjige

Wonka u pet svojih najukusnijih čokolada sakrije dobitne zlatne listiće – oni koji ih pronađu posjetiti će ga u njegovoj tvornici, a najs(p)retniji od njih naslijediti će čokoladno carstvo. Charlie Bucket obožava Wonkine čokolade, ali njegovi su toliko siromašni da mu ih jedva mogu priuštiti. Čudom, Charlie otkriva zlatni listić i zajedno s još petero razmažene deriščadi posjećuje tvornicu. Wonka ih dočekuje zajedno sa svojim zaposlenicima Oompa-Loompasima, ali razigrani posjet uskoro se pretvara u pravo natjecanje. Dok njegovi konkurenti nestaju po tvornici, Charlie svojom spretnošću uspijeva izboriti pobjedu i nasljedstvo.

Uloga Charlija je preko veze pripala malom Freddiju Highmoreu. Kažemo 'preko veze' jer Freddie glumi uz Deppa u filmu 'J.M. Barrie's Neverland', biografskom filmu o piscu 'Petra Pana' kojega režira Marc Forster ('Monster's Ball'). Obzirom da snimanje 'Charlija' započinje ovo ljeto, užurbano se dijele i ostale uloge. Dvije djevojčice već su angažirane za uloge Violet i Veruce – dvije drečave konkurentice u utrci za naslijeđem. Više od stotinu djece biti će potrebno za statiranje na snimanju, pa je britanska Kraljevska akademija za glumu u Berkshireu angažirana da male Oompa-Loompase pronađe putem audicije.

Vrlo važnu ulogu u filmu će odigrati i glazba jer će biti mnogo plesnih i pjevanih scena. Skladatelj Danny Elfman već je s Burtonom surađivao na 'Batmanu', 'Edwardu Škarorukom', 'Pospanoj dolini' i 'Krupnoj ribi' pa već dobro zna što odgovara redateljevom senzibilitetu. On će raditi glazbu i za Burtonov animirani film 'The Corpse Bride' koji bi se u kinima trebao pojaviti krajem iduće godine.

'The Corpse Bride' se temelji na ruskoj narodnoj priči iz 19. stoljeća, ali i na nekim povijesnim činjenicama. Naime u prošlosti su anti-židovske bande upadale na židovska vjenčanja, ubili bi mladenku i pokopali je u vjenčanici. Film će ispričati priču mladića koji se zabunom oženi za leš ubijene mladenke, ali ona uskrsne zbog njegove ljubavi.

Čudesnim čudima iz Burtonove filmske tvornice nikad kraja. Jedino šteta što ćemo morati pričekati sve do slijedeće godine da se njima malo osladimo… 

Komentari

Nema komentara.