Gwyneth Paltrow – Plavi anđeo - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Gwyneth Paltrow – Plavi anđeo

Gwyneth Paltrow – Plavi anđeo

Studio Dreamworks ekranizirati će burnu životnu priču iskonske holivudske dive, Marlene Dietrich, a odglumiti će je mlada mama Gwyneth Paltrow.

27.05.2004 0 komentara

Gwyneth Paltrow – Plavi anđeo

Snimanje ovog velikog biografskog projekta postalo je izvjesno nakon što je Spielbergova kompanija otkupila prava za ekranizaciju memoara Marie Rive, kćeri slavne gospođe Dietrich. Još se ne zna kada će se projekt početi snimati jer se Gwyneth, koja osim što glumi i producira film, oporavlja od nedavnog poroda.

Kako smo već izvijestili, ona i pjevač Chris Martin su pred desetak dana postali roditelji male Apple, a tada je glumica objavila kako se ne namjerava uskoro vratiti pred kamere. Ipak, nema straha da će odustati od ovog projekta – utjelovljivanje Marlene Dietrich nije prilika koja se tako lako propušta. Gwyneth ima iskustva s biografskim filmovima jer je prošle godine u 'Sylvii' glumila spisateljicu Sylviju Plath, ali mnogi su smatrali da njena izvedba nije baš bila bajna.               

Na Gwyneth ni traga silikonima

Filmska biografija gospođe Dietrich već je jednom bila u pripremi, a trebao ju je snimati francuski redatelj Louis Malle koji se dogovarao s njenom obitelji. Glavna uloga čuvala se za Umu Thurman, ali su svi planovi naglo prekinuti 1995. godine kada je redatelj preminuo. Uzbudljivi život i blistava karijera Marlene Dietrich bili su podjednako intrigantni i inspirativni mnogim glumačkim generacijama. Odmjerenost nastupa i hladnoća koja je izbijala iz njene pojave savršeno su pristajali imidžu dive i prave filmske ikone.

Svoju karijeru započela je kao kabaretska zabavljačica u Berlinu tijekom Prvog svjetskog rata. Već je tada postala zvijezda lokalnih kazališta, filmova i brojnih spavaćih soba. Njezin unuk Peter Riva pojasnio je ovu tvrdnju: 'Na kabaretskoj sceni u Berlinu žene su izlazile s ženama isto kao i s muškarcima. Ona se zaljubljivala u pjesme, u Pariz, u lijepe žene i moćne muškarce i svu bi svoju strast u to usmjerila koliko god je htjela.'

Marlene sa kćeri Mariom 1933. godine

Osim što je bila popularna zbog svoje 'razuzdanosti',  Dietrich je bila i najbolje plaćena umjetnica u gradu, a nakon Sternbergovog 'Plavog anđela' počela je njena holivudska karijera koju je gradila uz studio Paramount. Velika prekretnica u njenom životu desila se prije Drugog svjetskog rata, kada je sam nacistički vrh odlučio kako je došlo vrijeme da se najveća njemačka glumica vrati u domovinu. 

Njezina kćer piše: 'Imala je svako pravo da se vrati jer joj je Hollywood okrenuo leđa. Ali ona je osjećala moralnu potrebu da odbije nacističke ponude i zato im se cijeli rat trudila suprotstavljati koliko god je mogla.' Glumica je i ratu pristupila strastveno kao i svemu ostalome u svom životu. Surađivala je s SSovcima i u tajnosti za njih regrutirala špijune u Njemačkoj. Naposlijetku se priključila vojnim trupama i prešla bojišnice duž Europe, a u Pariz je ušla tri dana nakon iskrcavanja saveznika u Normandiji.

Tijekom Drugog svjetskog rata na bojišnici u Europi

Nakon rata Marlene je smatrala da je snimanje filmova prebanalan posao da bi se ona njime bavila. Nestalo je stare strasti i uzbuđenja koje joj je pružao glumački poziv. Sada se odlučila posvetiti pjevanju i time se na neki način vratiti u stare dane kad je nastupala u kabaretima. Posljednji film je snimila 1979. i to je bio 'Just a Gigolo' s Davidom Bowiem kojeg je kritika uzela na zub. Odluku da prekine karijeru kćer Maria opisala je ovim riječima: 'Kad je shvatila da ju je sustigla 76. godina odlučila je da neće dozvoliti javnosti da je vidi ostarjelu i da time okalja spomen na sebe. Ostala je u krevetu jedanaest godina, sve do svoje smrti.'

Nesumnjivo je da je Marlene bila velika glumica, žena i veliki životni borac. Pitanje je samo koliko će tu karakternu snagu moći utjeloviti Gwyneth Paltrow. Marlenina obitelj ipak je zadovoljna odabirom: 'Ona posjeduje aristokratsku mirnoću i sposobnost da uroni u dubine lika bez prevelikih emocija, što je bio Marlenin zaštitni znak.' Zamjerki nemaju ni na fizičku (ne)sličnost: 'Kao i Marlene, ima taj tip tijela na koji dizajneri vole vješati svoju odjeću. Frank Sinatra i Ella Fitzgerald poučavali su Marlene kako da izvuče maksimum iz svojih ograničenih glasovnih mogućnosti, a Gwyneth je puno bolja pjevačica.'

Gwyneth je dobila Oscara za glumu u romantičnoj komediji 'Zaljubljeni Shakespeare', ali je otada nepažljivim odabirom uloga u prosječnim komedijama stekla titulu 'najnezasluženije dobitnice Oscara'. 

Komentari

Nema komentara.