Harry Potter sletio u New York - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Harry Potter sletio u New York

Harry Potter sletio u New York

Harry definitivno odrasta! Na američkoj premijeri novog, trećeg po redu filma o mladom čarobnjaku, obožavateljice su vrištale kao da je pred njima rock-band.

24.05.2004 0 komentara

Harry Potter sletio u New York

Pubertet uistinu zna biti zeznuta stvar. No, za razliku od ostalih smrtnika koji u tim godinama muku muče s razbujalim prištićima, dlačicama i hormonima - mladi Harry Potter ima puno veće brige. Iz najčuvanijeg čarobnjačkog zatvora pobjegao je opaki ubojica Sirius Black, a Harry ima razloga vjerovati da će baš on postati njegova slijedeća žrtva. Srećom, uz njega su - kao i uvijek - pametna Hermiona i odani Ron pa će na kraju mladi junak ipak izvući živu glavu (što je posve predvidljivo kad znamo da će se snimati i četvrti i peti nastavak filma).

Newyorška premijera 'Harrya Pottera i zatočenika Azkabana' prošla je u euforičnom raspoloženju. Ulice pred Radio City Music dvoranom bile su ispunjene obožavateljima koji su satima čekali kako bi ugledali omiljene junake. Na njihovim transparentima nisu bile napisane samo poruke potpore, bilo je tu i pravih ljubavnih izjava i bračnih ponuda ('Dan volim te do neba i natrag!', 'Daniel oženi se za mene!' itd.). Posve je izvjesno da s likovima u filmu odrastaju i glumci i njihovi obožavatelji.

Usprkos velikoj zbrci koja je nastala kada su se pojavili, glavne zvijezde filma ostale su poprilično cool. Daniel Radcliffe (Harry) je sa smiješkom odgovarao na brojna pitanja, Emma Watson (Hermiona) je šarmantno pozirala fotografima, a Rupert Grint (Ron Weasley) se rukovao s obožavateljima i dijelio autograme. Za starije kolege sa snimanja mladci su imali samo riječi hvale pa se tako moglo čuti kako su Emma Thompson (Prof. Sybil Trelawney) i Gary Oldman (Sirius Black) fantastični glumci 's kojima je bilo zadovoljstvo raditi'. Pravi mali mudri profesionalci, nema šta! Premijeri su prisustvovale i neka druga poznata lica poput Susan Sarandon i LL Cool J-a koji su doveli svoje klince da uživaju u društvu 'pravog' Harrya.

Daniel Radcliffe i redatelj Alfonso Cuaron u Hogwarts Expressu

Mnogo pažnje posvećeno je i novom redatelju, Alfonsu Cuaronu ('I tvoju mamu, također') koji je nakon prva dva nastavka naslijedio Christophera Columbusa. Prema prvim reakcijama, Cuaron je napravio odličan posao i udahnuo Harryu svježinu, originalnost i dinamiku. Njegov film je mračniji nego Columbusovi, ali zato lakše stvara osjećaj magije i mističnosti koja je neophodna u čarobnjačkom filmu.

Cuaron je na premijeri otkrio i da je tijekom snimanja 'zarazio' mlade glumce psovkama na španjolskom. 'Ne znaju što to znači na engleskom, ali toliko su me puta čuli da to govorim,' našalio se redatelj. Inače, on je nedavno izjavio da ga je snimanje Harrya dosta izmučilo i da mu je drago što je napokon sve gotovo. Potužio se kako je posljednjih godinu dana neprestance razmišljao o Harryu, a i kad bi ga načas smetnuo s uma mali čarobnjak bi ga već zaskočio s nekog plakata ili iz izloga. Od takvog sličnog 'Harry Potter sindroma' još uvijek pati i redatelj Chris Columbus koji je uz ovaj projekt ostao vezan kao producent.

Usprkos mračnijoj atmosferi, novi film ostaje vjeran starim štosevima - Harryeva teta kao balon

Ne trljaju samo producenti filmova zadovoljno ruke - razloga za veselje ima i spisateljica J.K. Rowling koja je na knjigama o Harryu dosad zaradila 777 milijuna dolara. Ona je nedavno pokrenula i svoj vlastiti web-site kojega je prvog tjedna posjetilo 17 milijuna surfera. Na siteu se mogu pronaći zanimljivosti vezane uz snimanje filmova, demantiji raznih tračeva, ali i zanimljivi dijelovi iz nove, šeste knjige o Harryu Potteru na kojoj spisateljica trenutno radi.

Nije se jedino ona obogatila na Harryevom liku - pošlo je to za novčanikom i glumcu Danielu Radcliffu koji je postao drugi najbogatiji britanski teenager, odmah nakon princa Harrya. No, iako je bogat i slavan, Daniel ne može eskivirati od škole pa će do početka snimanja novog filma (već u srpnju) morati položiti sve zaostale ispite. Šteta što čarolije ne impresioniraju i 'bezjačke'- obične, ljudske profesore...

Komentari

Nema komentara.