Kompromis za Moora - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Kompromis za Moora

Kompromis za Moora

Disney i Miramax odlučili su svoje razmirice oko 'Fahrenheita 9/11' riješiti dogovorom umjesto na sudu, pa će ovaj film ipak uskoro stići u kina.

13.05.2004 0 komentara

Kompromis za Moora

Bob i Harvey Weinstein, utemeljitelji Miramaxa, moći će od Disneya otkupiti najnoviji film Michaela Moorea i zatim prava na distribuciju prodati nekoj trećoj kompaniji, objavio je Variety.

Cijeli ovaj tjedan traje medijska prepirka oko Mooreovog dokumentarca koji otkriva kompromitirajuće informacije o Bijeloj kući i predsjedniku Bushu. O cijelom slučaju pisali smo u više navrata, a ukratko, dešavalo se slijedeće:
Disney je svojoj podružnoj kući Miramaxu zabranio distribuiranje 'Fahrenheita 9/11'. Obrazložili su da film sadrži stavove koji nisu prikladni za kompaniju Disney, pogotovo ove godine kada se održavaju veliki izbori za američkog predsjednika. Nakon tog veta Miramax je, navodno, htio otkupiti film od Disneya za 6 milijuna dolara, ali su oni to odbili. Sada, nakon sklopljenog dogovora, Disney tvrdi da nikad nije primio takvu ponudu.

Kako bilo da bilo, ni Disney, ni Miramax neće ovaj film distribuirati u kinima. Učiniti će to neka treća kompanija koja će, zahvaljujući tome, sigurno zaraditi milijune. Prošlost se, očito ponavlja. Miramax i Disney već su imali sličnih problema oko podjednako intrigantnih filmova kao što su 'Klinci' i 'Dogma'. Te filmove je također distribuirala treća strana, a oba filma postali su veliki hitovi usprkos kontroverznom sadržaju. Zasada je najizglednije da će prava pripasti While Lions Gateu (koji je distribuirao 'Dogmu'), Newmarketu ili Focus Featuresu.

'Fahrenheit 9/11' imati će svjetsku premijeru na festivalu u Cannesu u ponedjeljak, a nedugo nakon toga trebao bi se i pojaviti u kinima. U njemu Moore ponovo propituje moralne vrijednosti američkog društva i napada njihovog predsjednika Georgea Busha. Dapače, optužuje ga da ima prisne poslovne i privatne veze sa saudijskim dvorom i da je na neki način upleten u terorističke napade na WTC i pentagon 9. rujna. Miramaxov marketinški odjel radio je na promotivnim materijalima za ovaj film, ali usprkos tome u Cannesu još nije viđen niti jedan plakat za 'Fahrenheit 9/11'.

Nevjerojatno, ali istinito, Moore koji je inače jako brz na jeziku zasada nije komentirao ovaj najnoviji dogovor Disneya i Miramaxa.

Komentari

Nema komentara.