BAFTA dokumentarcu o rasizmu u policiji - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      BAFTA dokumentarcu o rasizmu u policiji

BAFTA dokumentarcu o rasizmu u policiji

Na dodjeli nagrada BAFTA najboljim televizijskim dokumentarcem proglašen je film 'The Secret Policeman', koji razotkriva rasizam u britanskoj policiji.

19.04.2004 0 komentara

BAFTA dokumentarcu o rasizmu u policiji

Na ceremoniji u Grosvenor House Hotelu u Londonu nagradu su primili 29-godišnji novinar Mark Daly, koji je snimio film na tajnom zadatku u policijskom kampu za obuku u Warringtonu, i producent Simon Ford.

Film je prikazan na BBC-ju još u listopadu prošle godine i odmah je uzburkao duhove. Rasizam među policajcima osudili su gotovo svi, a medijska hajka je rezultirala ostavkama desetorice policajaca iz Cheshirea, Greater Manchestera i sjevernog Walesa. Ništa drugo im nije ni preostalo, jer su ih kritizirali čak i njihovi nadređeni.

Vjerojatno najbarbarskiji čin koji je zabilježila skrivena kamera bio je usmjeren protiv Azijata. Pozornik Steve Salkeld se derao na njih, dok su ostali imali jastučnice na glavama, tako da su nalikovali na pripadnike Ku Klux Klana.

Zanimljivo, uoči prikazivanja filma, britanski ministar unutarnjih poslova David Blunkett je okarakterizirao film kao opasan za zajednicu, a kritizirao je i BBC zbog curenja informacija listu 'The Scotsman', koji je pak dao preporuke za Dalyja kako bi se mogao uvući u policijski kamp. Blunkett je kasnije priznao da je njegov napad na dokumentarac bio pogrešan potez.

No, najzanimiljiviji podatak zasigurno je uvrštavanje 'Tajnog policajca' u program obuke policije u Cheshireu, u sklopu promjena kojima je cilj eliminacija rasističkog ponašanja. Pod tim se podrazumijeva i pravilo 'One shout and you're out', kojima će se kažnjavati policajci koji makar i samo jednom planu na nekoga na osnovi diskriminacije.

Osim sofistirciranih psiholoških testova usmjerenih otkrivanju rasizma i seksizma, policajce koji prolaze obuku će pod patronatom Intependent Advisory Groupa nadgledati predstavnici manjina, invalida i homoseksualaca. Također, Fahy je ohrabrio policajce da prijave svoje kolege rasiste. Svaka čast, britanski plavci.

Hrvatska bi policija, kao i svaka druga, sigurno pružila dosta tema za snimanje dokumentarca. Rasizam je zasigurno jedna od njih. Nasilje skinheadsa trpe Romi, homoseksualci, strani državljani i mnogi drugi, a policija reagira tek nakon oštrih kritika u medijima. Posljednja nije potaknuta nasiljem nego izdavanjem fanzina. A jedan dokumentarac poslije Dnevnika bi ih zasigurno potaknuo na akciju.

Komentari

Nema komentara.