Kako se nogomet vratio u Englesku - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Kako se nogomet vratio u Englesku

Kako se nogomet vratio u Englesku

Slavna utakmica izmijenila je povijest engleskog nogometa - usprkos porazu, nacija je bila uz svoje nogometaše!

s.p. 26.04.2010 0 komentara

Kako se nogomet vratio u Englesku

Prije velikog natjecanja u Južnoj Africi, Englezi se prisjećaju najgledanijeg sportskog događaja u svojoj povijesti - Svjetskog nogometnog prvenstva u Italiji 1990.! 11. svibnja održat će se premijera dokumentarca 'One Night in Turin', a na toj dobrotvornoj priredbi pojavit će se nogometni reprezentativci iz legendarne postave iz 1990., te redatelj filma James Erskine i Pete Davies prema čijoj knjizi 'All Played Out' je i snimljen film. Osim uživo, zainnteresirani će moći postavljati pitanja gostima i preko SMS poruka i web stranice filma.

Film prati fenomen povratka nogometa u vrh pažnje engleske javnosti. Nakon problema s huliganima, stadioni su 1980-ih bili poluprazni, a odlazak reprezentacije na nogometno natjecanje nije bilo nacionalno slavlje. Britanski tabloidi su raspinjali izbornika Robsona na zid srama, pa je on najavljivao svoj odlazak nakon prvenstva, a i igrači su odbijali govoriti s novinarima.


Sažetak legendarne utakmice iz 1990.

Ipak, reprezentacija je na kraju dogurala do polufinala i izgubila u nesretnoj utakmici u Torinu koja je imala rekordnu gledanost. Suparnici su im bili vječiti rivali Nijemci, a odlučilo je pucanje penala u kojem Englezi nisu bili dovoljno hladnokrvni. Nakon toga cijela nacija je zaplakala, a dokumentarac se potrudio rekonstruirati važne detalje s te utakmice koja je izmijenila Englesku. Čak je angažiran i čitač s usana koji je sa snimke rekonstruirao riječi utjehe koje je izbornik Robson uputio igraču Gascoigneu.

Usprkos porazu, nakon ovog prvenstva razvila se profesionalizacija nogometa, a nogometaši su se uvrstiti u celebove, za što je pravi primjer David Beckham. Jedna noć u Torinu izmijenila je sve, a ovaj film uz pomoć naratora Garyja Oldmana vraća sve zaljubljenike u nogomet 20 godina unazad...

Komentari

Nema komentara.