Prvo hrvatsko kino za dokumentarce! - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Prvo hrvatsko kino za dokumentarce!

Prvo hrvatsko kino za dokumentarce!

Počinje raditi jedino dokumentarno kino u regiji, Dokukino Croatia. Plati i gledaj 'Plati i ženi' i ostale hit dokumentarce!

s.p. 11.06.2009 0 komentara

Prvo hrvatsko kino za dokumentarce!

Sljedeći petak, 19. lipnja 2009., za publiku se otvara Dokukino Croatia, jedino kino u regiji specijalizirano za dokumentarni film. Adresa kina je Katančićeva 3, gdje se prije nalazilo zagrebačko kino Croatia. Udruga Restart i Croatia film odlučili su se na otvorenje Dokukina ohrabreni sve većom popularnošću dokumentarnog filma na našim festivalima, ali i bujajućom produkcijom koju izvan tih istih festivala rijetko možete pogledati u redovnim terminima.

Malo, ali zato intimno kino sa 45 udobnih fotelja službeno starta u četvrtak, 18. lipnja, specijalnom projekcijom dokumentarnog filma 'Plati i ženi' ('Cash & Merry') makedonskog redatelja Atanasa Georgieva. ‘Plati i ženi’ nastao je u međunarodnoj koprodukciji, a uz glavnog producenta Sinišu Juričića, domaće boje predstavljaju koscenarist Marjan Alčevski i montažer Vlado Gojun. Redatelj filma odlazi u Austriju kako bi se oženio za papire i odlučuje snimiti cijeli proces potrage za ženom. Otkrit će nam zašto su to ljudi činili dosad, što ih je ponukalo da plaćaju lažne supruge te zašto te djevojke pristaju na takvo što.


Trailer za 'Plati i ženi'.

Prepun uvrnuta humora i apsurda, ovaj film je na zadnjem ZagrebDoxu osvojio drugo mjesto po izboru publike, a na zadnjem Visions du Réel festivalu u švicarskom Nyonu osvojio je nagradu The Regards Neufs. Film će biti prikazan u 18 i 20h, a nakon druge projekcije počinje druženje uz DJ ITCH-a i organski catering.
 
‘Plati i ženi’ nastavlja redovnu distribuciju u Dokukinu projekcijama u petak, subotu i nedjelju (19. do 21. lipnja 2009.) od 19 i 21h. Cijena ulaznice je 20 kuna. Dokukino će raditi petkom, subotom i nedjeljom s po dvije projekcije dnevno, u 19 i 21h, a neće se ugasiti ni preko ljeta kada će se na repertoaru vrtjeti filmovi s engleskim titlovima i to kao Dokukino za turiste. 'Pratit ćemo sve regionalne festivale koji vrte dokumentarni program i u dogovoru s organizatorima i producentima filmova pokušati dovesti najvažnije naslove na zagrebačko platno. Već sad nas veseli da možemo najaviti suradnju sa Zagreb Film Festivalom, Liburnia Film Festivalom, Supetar Film Festivalom, kao i beogradskom Slobodnom zonom te prizrenskim Dokufestom', najavljuje koncept programa programski voditelj Dokukina Oliver Sertić.

Iz Restarta najavljuju i podršku domaćim i regionalnim autorima, a u programu će biti autorskih i nacionalnih retrospektiva-poseban program ostavljen je za domaće premijere. Najavljeni su i budući naslovi u repertoara Dokukina, među njima je i 'Duhovi Cité Soleila’ Asgera Letha, potresan danski dokumentarac o bandama istoimenog slama u glavnom gradu Haitija Port-au-Princeu za koji je muziku radio Wyclef Jean. Film kreće u distribuciju 25.6. u Kinu Europa, a odmah nakon toga zaigrat će i u Dokukinu Croatia. Drugi naslov je 'Engleski kirurg' Geoffreya Smitha, nagrađen od publike posljednjeg ZagrebDoxa te pobjednik elitnih svjetskih dokumentarnih festivala kao što su Hot Docs i East Silver. Više informacija o programu kina potražite na službenoj stranici Dokukina Croatia ovdje.

Komentari

Nema komentara.