Hrvatski čuvar tegljača u Parizu - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Hrvatski čuvar tegljača u Parizu

Hrvatski čuvar tegljača u Parizu

Dokumentarac 'Čuvar tegljača', redatelja Silvija Mirošničenka, uvršten je u službenu međunarodnu konkurenciju pariškog festivala 'Cinema du reel'.

23.02.2004 0 komentara

Hrvatski čuvar tegljača u Parizu

Film je snimljen u produkciji 'Factuma' i Centra za dramsku umjetnost, a premijerno je prikazan na prošlogodišnjim Danima hrvatskog filma. Najveći dosadašnji uspjeh filma je uvrštanje na europski televizijski festival Prix Europa u Berlinu.

Kao što se može pretpostaviti iz naslova filma, riječ je o portretu čuvara brodova tegljača na rijeci Dravi u blizini Osijeka. Upečatljiva dnevna rutina bez posjetitelja i modernih pomagala kroz jednu ljudsku sudbinu oslikava degradaciju ljudske egzistencije.

Kako se radi o crno-bijelom dokumentarnom filmu, 'Čuvar tegljača' na određen način daje počast zaboravljenim domaćim poetskim dokumentarcima, istovremeno se naslanjajući na retro-stil koji je sve prisutniji i u svjetskoj produkciji.

Miroščinenku je ovo treći dokumentarni film egzistencijalne tematike. 'Bonnie i Clyde na Glavnom kolodvoru' prati ljubavnu i životnu priču beskućnika i kriminalaca Mladena i Marijane koji žive na zagrebačkom Glavnom kolodvoru.

'Snovi na peronu djetinjstva' snimljen je na istoj lokaciji, a prikazuje preživljavanje djece koja su se nebrigom roditelja našla na ulici - spavaju u vagonima i hodnicima i sanjare o boljoj budućnosti.

'Čuvar tegljača' se pomakao s Glavnog kolodvora, ali su životi glavnih junaka i dalje turobni. Miroščinenko gledatelja drži objema nogama na zemlji, daleko od šarenila koje dolazi kroz male ekrane. Da ne bi pomislili da smo bliže Europi nego što jesmo.

Festival 'Cinema du reel' se održava u čuvenom centru Georges Pompidou od 5. do 14. ožujka. 'Čuvar tegljača' je na programu 11. ožujka u 14.30, nakon čega slijedi debata, dok je repriza u 14. ožujka. Pa, ako ste slučajno tog vikenda u Parizu, nemojte zaobići centar Pompidou.

www.mirosnicenko.tk

Komentari

Nema komentara.