Tko zna sve o nogometu? Talijani! - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Tko zna sve o nogometu? Talijani!

Tko zna sve o nogometu? Talijani!

Svi Talijani vole nogomet, pa tako i redatelj Gabriele Salvatores, koji pokazuje da nogometne škole ne služe samo bisnisu, nego pomažu i siromašnoj djeci.

s.p. 27.11.2008 0 komentara

Tko zna sve o nogometu? Talijani!

Oskarovac Gabriele Salvatores nije samo ljubitelj arta, nego i nogometnih majstorija. Salvatores se bavio nogometom u svom debitanskom dugometražnom fimu, 'Marrakech Expressu', a i u drugim njegovim filmovima taj sport je bio neizostavan. Čak je i u svoj 'Mediterraneo', za kojeg je dobio Oscara i koji se bavio Drugim svjetskim ratom, ubacio obaveznu scenu s nogometom. Pa Talijani i kad je rat - nađu vremena za 'najvažniju sporednu stvar na svijetu'.

Njegov zadnji rad je 'Petites Historias Das Criancas', dokumentarac o djeci uključenoj u nogometnu školu talijanskog Intera. Inter je inače Salvatoresov omiljeni klub, a za ovu priču je bitno da Inter organizira ovu školu za djecu iz različitih zemalja. Redatelj je prilikom pripreme filma razgovarao sa klincima iz sedam zemalja koji su sudjelovali u programu Inter Campus kluba, a to su: Rumunjska, Bosna i Hercegovina, Kamerun, Iran, Kina, Brazil i Kolumbija.


'Petites Historias Das Criancas', trailer.

Salvatores smatra da je nogomet šalje važnu univerzalnu poruku: rad u timu se isplati, a škola pomaže u vježbanju discipline i marljivog rada u kolektivu, što pomaže djeci iz siromašnih područja da se izdignu iz bijede. Iako je cilj pomoći dječacima da ostvare bolju budućnost, ne treba imati nerealne nade. Klinci vjerojatno maštaju o tome da postanu profesionalni nogometaši, no u zadnjem destljeću u postavi Intera nije bilo nijednog od dječaka koji je trenirao u školi Intera.

Ipak, škola ima brojne pozitivne rezultate, a Salvatores kao dobar primjer navodi Sarajevo u kojem nogomet zajedno igraju hrvatska, srpska i bošnjačka djeca koja se kasnije i druže. U Južnoj Americi nogomet pomaže djeci i da dobiju bolje obrazovanje i izvedu se s ulica punih kriminala. Naime, prva stvar koju je Inter Campus objavio kao kriterij je da samo djeca koja idu u školu mogu sudjelovati u projektu, čime se dodatno motiviraju i djeca i roditelji.

U svom prvom dokumentarcu Salvatores je dosta naučio o radu s djecom. Iako mu kolege obično savjetuju da ne radi s klincima jer su oni 'loši pred kamerama', Salvatores kaže da su mu djeca pravo otkriće jer govore o životu posve iskreno, bez promišljanja. Nakon igranog filma 'Nije me strah', ovo je drugi film Salvatoresa koji se bavi djecom i priznaje da nije slučajno. Iako je 58-godišnji redatelj dovoljno star da bude i djed, još nije ni otac pa mu filmovi dobro dođu jer barem nakratko i on može proživjeti njihovu mladost. 

Komentari

Nema komentara.