15 istina, a jedan Oscar - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      15 istina, a jedan Oscar

15 istina, a jedan Oscar

U boj za Oscara ulazi 15 istinitih priča ispričanih kroz dokumentarne filmove – rat i korupcija, tragedije, umjetničke biografije.

s.p. 19.11.2008 0 komentara

15 istina, a jedan Oscar

Izabrano je 15 dokumentaraca koji ulaze u selekciju za izbor zadnjih 5 finalista za dokumentarnog Oscara. U uži krug ušli su očekivani favoriti. Veliko iznenađenje je da na listi prednominiranih nema uspješnog 'Religulousa' - nije valjda uvjereni ateizam autora bio prepreka?

Dobitnik Oscara za 'Magle rata', Errol Morris, veliki je favorit sa filmom 'Standard Operating Procedure' koji je osvojio i nagradu na Berlinaleu. Akademija je već dodjeljivala Oscara dokumentarcima iste tematike, te je 'Taxi to the Dark Side' osvojio Oscara za film koji govori o američkom mučenju i ubijanju navodnih terorista, jedino je pitanje je da li filmovi s istom temom mogu osvojiti nagradu u dvije uzastopne godine.


'I.O.U.S.A.', r: Patrick Creadon, trailer

Još nekoliko filmova bavi se vrućim političkim temama - Joshua Tickell u filmu 'Fuel' istražuje energetske probleme, Patrick Creadon se u 'I.O.U.S.A.' bavi  kreditnom krizom. Peter Gilbert i Steve James u 'At the Death House Door' pokazuju kako je jedna smrtna kazna u Americi izvršena nad nevinim čovjekom, a Carl Deal i Tia Lessin u 'Trouble the Water' /naslovna/ bave se još uvijek traumatičnim posljedicama uragana Katrina. Film o Katrini je inače dobio veliku nagradu žirija za najbolji dokumentarac na Sundanceu, pa bi i on mogao uhvatiti Oscara.

Nekoliko dokumentarista nije se ograničilo na američku politiku, već su se pozabavili ljudima i temama iz ostatka svijeta. 'The Betrayal-Nerakhoon' Ellen Kuras prati obitelj koja je emigrirala iz Laosa, 'Pray the Devil Back to Hell' Gini Reticke bavi se politički angažiranim ženama u Liberiji, a 'They Killed Sister Dorothy' Daniela Jungea istražuje ubojstvo katoličke časne sestre ubijene u brazilskoj prašumi.


'Glass: A Portrait of Philip in Twelve Parts', r: Scott Hicks, trailer

Dosta filmaša pripremilo je biografije umjetnika: 'Blessed Is the Match: The Life and Death of Hannah Senesh' Roberta Grossmana istražuje život mađarske pjesnikinje, 'Glass: A Portrait of Philip in Twelve Parts' Scott Hicks' fokusiran je na filmskog skladatelja Philipa Glassa. Jeremiah Zagar u filmu 'In a Dream' prikazuje život umjetnika kojeg je dobro poznavao - svoga oca Isaiaha, a 'Man on Wire' Jamesa Marsha je hvaljeni film o hodaču na žici.

Među filmovima omiljenim kod publike je sigurno i prirodnjački dokumentarac Wernera Herzoga 'Encounters at the End of the World' koji pokazuje predivne krajolike Antarktike, a već smo ga predstavili ovdje. Uz okoliš je vezan i 'The Garden' Scotta Hamiltona Kennedyja, koji se bavi vrtlarskom tematikom u Los Angelesu. S druge strane, Stacy Peralta istražuje skriveno lice Los Angelesa - njegove bande, koje prikazuje u filmu 'Made in America'.

Toliko o prednominiranima, a o završnim nominacijama za dokumentarce i ostale kategorije govorit ćemo nakon proglašenja 22. siječnja. A poslije toga se napeto iščekuje dodjela zlatnih kipića, koja je mjesec dana nakon objave nominacija - 22. veljače.

Komentari

Nema komentara.