Vjerujete li 'Američkim klincima'? - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Vjerujete li 'Američkim klincima'?

Vjerujete li 'Američkim klincima'?

'American Teen' je hvaljeni film kojem mnogi zamjeraju da nije rađen kao pravi dokumentarac, a i distributeri ga žele prodati kao igrani film.

s.p. 25.07.2008 0 komentara

Vjerujete li 'Američkim klincima'?

Redateljica Nanette Burstein je za film 'American Teen' 24 sata na dan pratila živote tinejdžera iz gimnazije u američkom Warsawu. Ukupno je snimljeno preko 1000 sati snimaka, a redateljica je uspjela izdvojiti 5 protagonista koji su bili prepoznatljivi, te se uklapaju u stereotipe o šmokljanima i komadima, sportašima i buntovnicima. 

Filmu već predviđaju i Oscara, dobio je nagradu za režiju na Sundanceu, a i mi smo ga izdvojili kao film kojeg kritičari proglašavaju pravim osvježenjem nakon raznih realityja. Ipak, film je izazvao i dosta kontroverzi, koje se često ponavljaju kada su u pitanju i dokumentarci i realityji. Pitanje je koliko je sve snimljeno bilo spontano, a koliko iscenirano. Kritičarima posebno smeta što u nekim ključnim telefonskim razgovorima kamera istovremeno prati klince s obje strane žice, a uspjeva 'uživo' prikazati i kada nečiji mobitel primi važni SMS.

Burstein kaže da je problem u tome da ljudi ne žele vjerovati u to da klinci mogu biti tako intimni ispred kamera, a kaže da nekima smeta i što je dokumentarac vrlo narativan. Oni to zovu 'mainstream' snimanjem filmova, a Burstein objašnjava da samo želi da film privuče i zabavi što više ljudi, baš kao da je riječ o igranom filmu.


'American Teen', r: Nanette Burstein, trailer

Ne samo da se mnogi kritičari pitaju je li riječ o pravom dokumentarcu, već i marketinški stručnjaci reklamiraju film kao da je neka igrana komedija. U reklamama za film, 'American Teen' se povezuje s velikim hitom 'Juno', a riječ dokumentarac na posteru ispisana je malim slovima u kutu. Ove godine dokumentarci nisu prolazili dobro na blagajnama, a i tinejdžerska publika nije navikla gledati takve filmove u kinima. I ne samo to, kino distribucija filma počinje danas, 25. srpnja, dok se još nije smanjila navala publike na karte za 'Viteza tame', a kao konkurencija filmu prijete i 'Mamma Mia' i 'Dosjei X-Želim vjerovati'.

Paramount Vantage, koji se bavi distribucijom filma u Americi, napravio je stoga plakat za film /naslovna/ koji podsjeća na poster 'Breakfast Cluba', kultnog tinejdžerskog igranog filma Johna Hughesa. Redateljica filma Nanette Burstein nije bila sretna tom odlukom, ali je prihvatila to kao intrigantni teaser za privlačenje publike. Nakon što je film završen, glavni junaci su pogledali montirani dokumentarac. Ocjenili su da su neki od njih ispali lošim na ekranu, ali ističu da su se u međuvremenu promijenili i sazrijeli. Zanimljivo je da nekoliko junaka iz filma već ima filmske ambicije; jedan od tinejdžera želi biti komičar, jedan bi se bavio produkcijom, a buntovna Hannah već u filmu razjašnjava kako želi biti redateljica. Tko zna, možda uskoro slijedi i njezin filmski uradak, još autentičniji nego ovaj film.

Komentari

Nema komentara.