Hrvatska filmska turneja - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Hrvatska filmska turneja

Hrvatska filmska turneja

Schmidt predstavlja film u Torontu, Škorić ide u Norvešku, Mirošničenko je posvuda. Vukovar tek traži laureate, a Šerbedžijin film treba distributera.

s.p. 25.03.2008 0 komentara

Hrvatska filmska turneja

Hrvatski filmovi su na još jednoj turneji po svjetskim festivalima. Dokumentarni film Branka Schmidta 'Panj pun olova' (naslovna) uvršten je u natjecateljski program uglednog festivala Hot Docs u Torontu, te je ove nedjelje održana i projekcija. Festival završava 27.3., pa javljamo ako bude kakvih nagrada za Schmidta. Film o problemima hrvatskog branitelja inače je uspješno sudjelovao na nekoliko značajnih festivala, na Punto de Vista Film Festivalu u španjolskoj Pamploni (jedan od 25 filmova u konkurenciji), a nedavno smo ga mogli vidjeti i na ZagrebDoxu.

Drugi dokumentarni film na turneji je 'Ti meni, ja tebi!' Irene Škorić, koji je uvršten u službeni program Norveškog dokumentarnog filmskog festivala. Tema 30-minutnog filma su mali oglasi, tj. životne priče i sudbine koje se kriju iza njih - zašto branitelj traži bilo kakav posao pa makar on bio i put za Irak, te kakve je sreće umirovljenik koji traži ženu kojoj bi nakon smrti ostavio cijelu imovinu. I ovaj film je premijerno prikazan na ZagrebDoxu ove godine, ali nije imao sreće da uđe i na Dane hrvatskog filma.

Sretniji je bio Silvio Mirošničenko, čiji 'Edo Maajka-Sevdah o rodama' se prikazuje na aktualnom DHF-u, a i on kreće na međunarodnu turneju. 'Edo' je pozvan na Skopje film festival, gdje će biti prikazan u popratnom programu u sekciji Sound and Fury, a traže i ga na Festivalu BH filma, koji se održava od 25.4. do 28.4. u Chicagu. U isto vrijeme Mirošničenkov dokumentarac 'Na putu straha' gostuje u Rusiji na festivalu Time to Live koji se održava od 28.3 do 6.4. u Sankt-Petersburgu.


'Fugitive Pieces', r: Jeremy Podeswa, trailer

A ako neki domaći autor želi putovati i po Hrvatskoj, do 1. svibnja 2008. otvoren je natječaj za sudjelovanje u natjecateljskom programu 2. Vukovar film festivala. Riječ je o festivalu podunavskih zemalja, koji će se održati od 9. do 13. srpnja 2008., a primaju se dugometražni i kratkometražni igrani, te dokumentarni filmovi. Nagrada festivala zove se Vučedolska čizma i bit će dodijeljena u sve tri kategorije. Pravilnik i prijavnica nalaze se na službenoj web stranici festivala.

Sajt Twitch predstavio je trailer i pet klipova iz filma Jeremyja Podeswe 'Fugitive Pieces'. To je priča o pjesniku i prevoditelju Jacobu koji je u djetinjstvu svjedočio pokolju svoje obitelji od strane nacista, a spasio ga je grčki arheolog Athos. Za nas je bitno da Athosa glumi Rade Šerbedžija, koji je za taj film dobio nagradu u Rimu, pa bi to trebao biti dovoljan razlog da ovaj film doputuje na neki od naših festivala, a ako Bog da, možda i u hrvatska kina.

Komentari

Nema komentara.