Michael Moore: Dokumentarce u multiplekse! - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Michael Moore: Dokumentarce u multiplekse!

Michael Moore: Dokumentarce u multiplekse!

Poznati dokumentarist želi rezervirati kino u multipleksu za dokumentarne i strane filmove. Možda da i on pokrene akciju: 'Daj mi kino'?

s.p. 23.01.2008 0 komentara

Michael Moore: Dokumentarce u multiplekse!

Michael Moore ne želi više trpjeti da za strane filmove i dokumentarce nema mjesta u američkim multipleksima, pa pokreće inicijativu za posebnim kinom u multipleksima, posvećenom samo takvim filmovima. Njegov plan je da se sastane s čelnicima lanaca kinematografa i nagovori ih da rezerviraju bar jedno kino za naoko neprofitabilne filmove.

Moore je izjavio 'da ne traži milostinju', jer po njemu ljudi 'žele gledati dokumentarce', samo što postoji raskorak između želje publike i vlasnika kina. Prošle godine je dosta nezavisnih filmova ispalo iz kino-distribucije prije nego što se uspio proširiti glas o njihovoj kvaliteti, a publika nije stigla ni čuti da se nalaze u kinima. A bar se Mooreu vlasnici multipleksa ne mogu požaliti da mu filmovi nisu dovoljno isplativi. Njegova 4 dokumentarca ('Fahrenheit 9/11', 'Roger and Me', 'Ludi za oružjem' i aktualni kandidat za Oscara – 'Bolesno') spadaju u 12 najkomercijalnih dokumentaraca ikad, pa Moore želi iskoristiti svoj uspjeh i utjecaj, te poboljšati položaj i ostalih dokumentaraca u kinima.

Razgovarao je s par kolega dokumentarista, uključujući i one koji su u dokumentarnoj sekciji Američke filmske akademije, te već dogovara kampanju s kojom želi izvući filmove iz 'geta art-kina' i prikazati ih i u mjestima gdje se inače ne prikazuju. Jedan od mogućih načina promocije je i da, umjesto posebnog kina, strani i dokumentarni filmovi dobiju posebnu večer za prikazivanje jedan dan u tjednu.

Detalji Mooreove inicijative bit će izloženi na presici u vrijeme dodjele Oscara, a Mooreu preporučamo da prouči iskustva ekipe sa Zagreb film festivala, oni ovaj petak u Zagrebu otvaraju kino Europa koje će biti posvećeno samo umjetničkim i nekomercijalnim sadržajima.

Komentari

Nema komentara.