Von Trierovih pet opstrukcija - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Von Trierovih pet opstrukcija

Von Trierovih pet opstrukcija

Što god Lars von Trier napravi izaziva kontroverze i ogromnu medijsku pozornost. Toj sudbini vjerojatno neće pobjeći ni dokumentarac 'The Five Obstructions'.

05.02.2004 0 komentara

Von Trierovih pet opstrukcija

Prava za prikazivanje filma dobila je tvrtka Koch Lorber Films pa će se film, koji je nastao u suradnji Lars von Triera s redateljem Jorgenom Lethom, osim na festivalima, na proljeće moći pogledati i u kinima, dok bi u DVD formatu trebao biti objavljen na jesen. Film je premijerno prikazan na lanjskom venecijanskom festivalu (potom i u Torontu i na Sundanceu), a predstavlja prvi iskorak popularnog danskog redatelja u svijet dokumentaraca.

'Pet opstrukcija' je istraživačko putovanje u proces stvaranja filma inspirirano 12-minutnim filmom Jorgena Letha 'The Perfect Human'. Taj kratki film je pak bihevioralno istraživanje iz 1967. godine, a Lars je Jorgena uspio nagovoriti da preradi priču i likove i snimi pet različitih remakeova originalnog filma.

U igru različitih zamki i preokreta, von Trier pet puta smješta opstrukcije, zabrane, ograničenja i zapovijedi u Lethovu 'šablonu'. U filmu nisu samo konačni proizvodi (rekakeovi filmova), nego i razgovor von Triera i Letha, tako da film s pravom možemo nazvati voajerskim i zabavnim uvidom u fenomen stvaranja filma.

Jedna od opstrukcija

Prva opstrukcija je da Leth mora snimiti film na Kubi te da u produkciji nijedan kadar ne smije biti dulji od pola sekunde. U drugoj opciji, mora snimiti siromašno mjesto na kojem postoji 'društvena drama', za što Leth odabire Bombay. I tako dalje.

Iako se radi o prijateljstvu između redatelja, očita je i nota sadomazohizma zbog koje je Trierov 'von' često zamjenjivan s 'markiz' aludirajući na De Sadea. Kada Leth prekrši neko od pravila, von Trier osjeća da ga je dužan nekako 'kazniti', što Leth bespogovorno prihvaća. Zanimljiva igrica dvoje odraslih mušakaraca.

Nove verzije filma 'The Perfect Human' su prikazane u cijelosti, no šteta je što to nije slučaj i s originalnom verzijom filma iz kojeg su prikazani samo isječci. Ipak, i bez toga je jasno da je Leth pametan i pragmatičan redatelj koji je spreman nositi se sa svim preprekama koje mu von Trier zada. A koliko bi se redatelja s tim moglo nositi?

Komentari

Nema komentara.