Što bi Isus kupio? - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Što bi Isus kupio?

Što bi Isus kupio?

Odgovor je: ništa, barem ako vjerujemo velečasnom Billyju i Crkvi za zaustavljanje šopinga, koji su kao i Blues Brothers – u Božjoj misiji.

s.p. 20.11.2007 0 komentara

Što bi Isus kupio?

Konačno neka nova crkva u koju ne zalaze bogati! Velečasni Billy i njegova 'antišoping crkva' spašavaju ljude od Šopokalipse'kraja čovječanstva zbog konzumerizma, prekomjerne potrošnje i paklenskog duga'. Dokumentarni film 'What Would Jesus Buy' prati Billyjev križarski pohod od New Yorka do Disneylanda, a filmaši se bave reklamnim iskorištavanju male djece, te nasmijanim novinarima i glumcima koji promoviraju šoping i tipični reklamni stav da se ljubav dokazuje kupovinom – sjetite se samo hrvatske reklame u kojoj 'svatko želi poklon'.

Redatelj filma je Rob VanAlkemade, ali osjeća se i ruka producenta i koautora priče, Morgana Spurlocka koji se proslavio s filmom 'Superveliki ja'. VanAlkemade je već dobio jako dobre kritike za kratku verziju ovog filma koja je 2005. izašla pod imenom 'Preacher with an Unknown God'. Taj kratki film sada je prerastao u dokumentarac dugog metra i brzog ritma, a oba filma dijele istu temu i glavni lik – velečasnog Billyja.


'What Would Jesus Buy', r: Rob VanAlkemade, trailer

Svjetovno ime velečasnog Billyja je Bill Talen i riječ je o političkom aktivistu i umjetniku koji je ujedno i performer – ovo mu je bila fantastična prilika da poveže sve svoje afinitete, a i da ostvari dječji san da postane svećenik. Rođen u Minnesoti, Bill je život i karijeru proveo u San Franciscu, a zatim se pojavio u New Yorku, gdje je mogao pratiti ulične svećenike koji su stajali ispred porno-kina i narkomanskih okupljališta te prijetili grešnicima vječnim prokletstvom i vatrom paklenom. Kada je Times Square umjesto javnog prostora za građane postao mjesto korporacijske trgovine, Talen se odlučio za akciju.

Kasnih 90-tih stvoren je velečasni Billy, koji je odijeven u bijelo odijelo i svećenički kolar, a ponaša se ekstatično baš kao i svaki evengelički svećenik za vrijeme strastvenih propovijedi. Kvaka je u tome da se Billy specijalizirao za specifični pastoral, pa sprovodi 'egzorcizam' u silnim trgovinama koje tjeraju ljude u napast da besmisleno troše i zadužuju se. Gledatelji tako mogu pratiti mješavinu uličnog teatra i političkog performance, a sve to uz (iskrenu?) duhovnu poruku.

Walmart?! Fuj to!

Lažni svećenik uspijeva pokazati prazninu potrošačkog društva koje uništava okoliš, dovodi do iskorištavanja radnika i omogućava veću koncentraciju moći u rukama malobrojnih. Film ne analizira previše što stoji iza potrebe za kupovanjem, niti se orijentira na razgovore sa stručnjacima i aktivistima – srce i duša filma je Billy na svojoj predbožićnoj turneji po trgovačkim centrima. Velečasni možda ima Boga na svojoj strani, ali zamjerio se moćnoj sili – korporacijama. Već su ga jednom uhitili i zabranili mu pristup u Starbucks, jer propovijeda opasni nauk – nadamo se da neće završiti kao njegov šef, Isus Krist.

Komentari

Nema komentara.