2. DOKUart u Bjelovaru - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      2. DOKUart u Bjelovaru

2. DOKUart u Bjelovaru

Bjelovarčani će i ove godine moći uživati u fešti dobrih dokumentaraca koje je izabrala Rada Šešić. Poslije Festivala repriza u Varaždinu i Zagrebu.

s.p. 27.09.2007 1 komentara

2. DOKUart u Bjelovaru

I ove godine se nastavlja Festival profesionalnog dokumentarnog filma, koji je prošle godine pokrenut pod stručnim vodstvom Bjelovarčanke Rade Šešić. Ona već godinama živi i djeluje u Nizozemskoj, gdje snima dokumentarce, a radi i kao izbornik dokumentarnog programa na mnogim festivalima, od onog sarajevskog pa do najuglednijeg festivala doksova – IDFA-e.

Od 01.do 05.10. prikazat će se deset filmova iz regije i Europe po izboru Rade Šešić, dio filmova već je prikazan na domaćim festivalima, no ima i premijernih atrakcija iz svijeta. Posebno upozoravamo filmoljupce iz Varaždina i Zagreba da se u njihovom gradovima sprema i repriza festivala. U suradnji s HFS-om će se 06.10. i 09.10. u kinu Tuškanac prikazati premijerni filmovi, a od 10. do 12.10. u MMC Kultu u
Varaždinu prikazuje se cjelokupni program DOKUarta.
Cijena festivalske ulaznice je 10 kn, a prihod je namijenjen V. OŠ Bjelovar. Ostale podatke možete naći na službenom sajtu ovdje.

PROGRAM  2. DOKUart-a:
BJELOVAR, 01. - 05. 10. 2007.
Dom kulture Bjelovar 

PONEDJELJAK, 1.10.2007.
20.00 Gost: Krsto Papić - otvara 2.DOKUart
'Mala seoska priredba'/NASLOVNA/, r: Krsto Papić, Hrvatska, 13 min.

Najprikazivaniji dokumentarac iz cjelokupne hrvatske dokumentarističke baštine. Autentično uhvaćena priredba biranja Miss u zapuštenom međimurskom selu, koja u groteskno izvrnutom ogledalu odražava ono što se zapravo događa na reprezentativnim mjestima urbane estrade.

'Glasovi Bama' ('Voices of Bam'), r: Aliona van der Horst & Maasja Ooms, Nizozemska, 90 min.

Od potresa u prosincu 2003. godine, od Bama u južnom Iranu ostale su samo ruševine. Kamera se, poput duha, šulja gradom bilježeći svakodnevne događaje stanovnika Bama; prikazujući njihova najintimnija razmišljanja i razgovore sa svojim nestalima. Film je inspiriran fotografijama koje su pronađene u gradskim ruševinama… one su jedina dodirna točka sa životom prije potresa.

UTORAK, 2.10.2007. 
20.00 'Bakice revolucije', r: Petra Seliškar, Slovenija/Makedonija, 96 min.

Slovenska redateljica Petra Seliškar istražuje ulogu ideologije u povijesti svoje obitelji kroz intervjue s djedom, bakom, svojim dečkom Brandom, Makedoncem i s njegovom bakom Kubankom. Snimke prirode i smjenjivanje klasične, pop i revolucionarne glazbe pričama povremeno daju vrlo nonšalantan ton.

SRIJEDA, 3.10.2007.
20.00 'Sevdah, most koji traje', r: Mira Erdevički, Bosna i Hercegovina/Velika Britanija, 60 min.

Film je osobno ratno iskustvo grupe Mostar Sevdah Reunion, prikazano kroz glazbu. Rafinirana je to skica njihovog sevdaha, mosta bluesa, koji traje kad se u ratu sve ostalo ruši. Što je ostalo nakon srušenog mosta, a što poslije njegove ponovne izgradnje u očima Mostar Sevdah Reuniona?

'Ubil bum te', r: Nikola Strašek, Hrvatska, 30 min.

Tragičan incident 1998. godine promijenio je živote trojice mladića, koji su sudbonosne noći odlučili opljačkati svog dilera drogom i ukrasti mu pedeset tableta ekstazija. Film se zasniva na svjedočenjima te trojice mladiće i pokazuje koliko krhka sjećanja mogu biti. Cijeli film nastao je tijekom njihova posljednja dva tjedna na slobodi.

ČETVRTAK, 4.10.2007. 
20.00 'Dead Man Walking' ('Povratak mrtvog čovjeka'), r: Petar Orešković, Hrvatska, 54 min.

Srpske paravojne snage su 1992. u potpunosti spalile selo Himze Muratovića. Kad je selo podiglo spomenik stradalima, ime nestalog Himze bilo je na listi. Odjednom se Himzo pojavljuje živ i zdrav, pa ljudi u selu počinju postavljati pitanja...

'Edeni i Braktisur' ('Zaboravljeni raj'), r: Eno Milkani, Albanija, 20 min.

Ovaj dokumentarni film bez govora, riječi, prekrasno oslikava, poetično opisuje i prikazuje samoću starijih Albanaca koji su ostavljeni sami jer su ih djeca napustila u potrazi za boljim životom. Bez riječi, koristeći zvukove koraka napuštenim okolišem južne Albanije, film dočarava melankoličnu atmosferu.

'Za 4 godine', r: Nebojša Slijepčević, Hrvatska, 13 min.

Damir (26) nada se da će za 4 godine postati holivudska zvijezda, ali prvo mora ponovno naučiti hodati jer je nakon teške prometne nesreće vezan za kolica. Iako je od vrata naniže gotovo potpuno paraliziran, Damir ne gubi vjeru da će ponovo prohodati.

PETAK, 5.10.2007.
20.00 'Vikarien' ('Zamjena'), r: Ãsa Blanck i Johan Palmgren, Švedska, 84 min.

Film na nježan način pristupa onom najvažnijem, podjelama u školi. Nastavnici su sposobni, a učenici  neukrotivi, no određene razlike mogu se prijeći samo uz obostrano strpljenje i razumijevanje.

'Bad Blue Boys - Panj pun olova', r: Branko Schmidt, Hrvatska, 28 min.

Ovo je film o nemogućnosti hrvatskih ratnih veterana da se uklope u današnje hrvatsko društvo, jer u Hrvatskoj malo tko razumije njihovu bolest i njihove potrebe. Oženjeni 35-godišnjak se priključio HV-u na samom početku rata, danas je nezaposlen, s obitelji živi u Zagrebu i pokušava živjeti kao  sav ostali svijet ali…..

Komentari
A: leon one 11.10.2007 Pogledaj profil

dali ikada netko komentira ovakve vijesti?