5. Liburnia Film Festival vas zove - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      5. Liburnia Film Festival vas zove

5. Liburnia Film Festival vas zove

Ako vas ne zanimaju glamur nego dokumentarci, dođite na filmove o mladima i starima, rokerima i reperima, Srbima i Indijcima, zločincima i žrtvama.  

s.p. 23.08.2007 1 komentara

5. Liburnia Film Festival vas zove

Organizatori Liburnia Film Festivala su najavili peto izdanje festivala hrvatskih dokumentaraca, koji se održava na liburnijskoj obali, u Ičićima kod Opatije. Projekcije se održavaju od 30.08. do 02.09. 2007, a ove godine je po prvi put uvedena selekcija filmova, te je od 50 pristiglih na natječaj  izabrano njih 15, koji se natječu za nagradu žirija i nagradu publike. Osim filmova u konkurenciji, nakon dodjele nagrada u nedjelju bit će prikazan izbor filmova s Tabor film festivala, najbolji dokumentarci Revije amaterskog filma iz Zagreba i najnoviji uradak Filmaktiva iz Rijeke, koji zajedno s Restartom iz Zagreba i ove godine održava tradicionalnu radionicu dokumentarnog filma (prijave na e-mail: marin.lukanovic@gmail.com).  

Selektor festivala Oliver Sertić izjavio je da su izabrani filmovi ‘dobar presjek onoga što je u proteklih godinu dana snimljeno u Hrvatskoj’, te da je kriterij izbora bio da ‘filmovi budu aktualni, svježi i zanimljivi lokalnoj publici'. Od filmova koje smo već mogli vidjeti na raznim festivalima (Dani hrvatskog filma, Zagreb Dox) prikazat će se filmovi o raznim društvenim skupinama:  ‘Boje nevidljivog’ Magdalene Petrović, koji govori o problemima slijepih osoba, ‘Kriza Haidari’ Tomislava Žaje, o dugogodišnjem čekanju stranaca na azil u Hrvatskoj, ‘Posljednji autohtoni Petrović’ /NASLOVNA/ Damira Terešaka o dijabetičaru na pustom otoku, te ‘Povratak mrtvog čovjeka’ Petra Oreškovića, film o Bosancu koji je uspio preživjeti strahote rata. Snimani su i filmovi o mladima u nevoljama: nagrađivani ‘Ubil bum te’ Nikole Strašeka o mladićima koji su postali pljačkaši i ubojice, te ‘Za 4 godine’ Nebojše Slijepčevića, o mladiću u invalidskom kolicima koji uči hodati. O kreativnosti staraca govore ‘Projekt Carmen’ Željka Zorice o projektu dramske grupe Doma za starije i nemoćne, i ‘Dobro jutro’ Ante Babaje, odlično autobiografsko djelo filmaša koji se ni u penzionerskim danima ne odvaja od kamere. 

Od premijera festival nudi i par glazbenih dokumentaraca; ‘Edo Maajka – Sevdah o rodama’ Silvija Mirošničenka, koji prati poznatog repera na koncertnoj turneji, te ‘Ulica grafita’, u kojoj Sergej Kreso prati ponovno okupljanje članova alternativne rock grupe La Banda. ‘Larissa – mirna žena’ potresna je priča o zlostavljanju djeteta, koju ste nedavno mogli vidjeti na programu HTV-a.  ‘P.M.’ Irene Škorić prati hrvatske radnike za vrijeme Prvog svibnja, a ‘Naša tvornica’ Željka Sarića svjedoči buni radnika Tvornice duhana Zagreb. Specifičnim gradskim pričama bave se dva filma,Varanasi Tomislava Ćurkovića koji portretira istoimeni indijski sveti grad, te ‘Povratak u grad’ Hrvoja Juvančića, koji se bavi Srbima koji su za vrijeme rata izbjegli iz Dubrovnika i sada traže povratak svojih stanova.  

Dodatne informacije o Festivalu možete potražiti na službenom sajtu ovdje.

Komentari
A: rezi 26.08.2007 Pogledaj profil

Bravo ljudi! Napokon malo friških doxova!!!! I to ne u Zagrebu kao sve ostalo. Bravo jos jednom.