Moore kopa duboko - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Moore kopa duboko

Moore kopa duboko

Oscarom nagrađeni Michael Moore sprema se još jednom šokirati američku i svjetsku javnost. I to temom za koju su najmanje spremni - 11. rujna.

29.01.2004 0 komentara

Kad je izašao na pozornicu kako bi primio Oscara za "Bowling For Columbine" nije uspio odoljeti, a da ne uputi riječ dvije o Georgeu Bushu. "Htio sam se samo zahvaliti i poslati pusu. No, katolički školarac u meni je progovorio. Cilj života nije osvajanje nagrada. Na kraju sam učinio ono što je dužnost ljudskog bića i građanina. No, u sebi sam se borio s tim. Ja sam normalna osoba". - rekao je.

Iako normalan, bira isključivo kontroverzne teme (ako još niste, pročitajte njegovu biografiju). I ovaj put je tako. Tema filma "Fahrenheit 9-11" je, kao što se može naslutiti iz naslova, teroristički napad na New York i Washington. Uz to, u naslovu se referira i na na klasično SF djelo "Fahrenheit 451" Raya Bradburryja, koje govori o cenzuri. Film se u kinima očekuje krajem ljeta.

Moore je opet u potrazi za odgovorima na problematična pitanja. "Pitanje koje mnogi ljudi postavljaju je "Zašto nas mrze?". Ja se pitam: "Zašto nas NE mrze?", uzimam kameru i krećem na put oko svijeta kako bih pokazao što je sve napravljeno u naše ime." - kaže Moor napominjući da je terorizam loš i pogrešan.

No, kad završi katalogizaciju akcija američke vlade i korporacija, Amerikanci koji pogledaju film će biti sretni što to nije prouzročilo još više napada na SAD. Nadalje, Moore se pita zašto su Amerikanci toliko opsjednuti terorizmom? 11. rujna dogodilo se nešto strašno. Ali običan građanin nema šanse naletjeti na terorista.

Optužuje Bushevu administraciju da su prenapuhali opasnost kako bi uplašili glasače i nagovorili ih da mu povjere još jedan mandat. "To je jedna od nauspjelijih laži koje su zaživjele među ljudima." - izjavio je Moore. Ovakve izjave "bez dlake na jeziku" su razlog što se legija Mooreovih kritičara uopće ne šali. Jedna od internet stranica posvećenih njemu zove se "Michael Moore Hates America". Moore pak smatra da SAD mrze desno orijentirani političari.

U svakom slučaju, spremaju nove zavrzlame oko Moorevog filma. Pogotovo stoga što će se u vrijeme objavljivanja filma predizborna kampanja za američkog predsjednika već zahuktati. Jedva čekam.

Komentari

Nema komentara.