Najveći studio na svijetu - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Najveći studio na svijetu

Najveći studio na svijetu

Hollywood? Bollywood? Cinecitta? Jadran film? Ne, najveći filmski setovi nalaze se u Kini, s puno lokacija, jeftine radne snage i dobrih redatelja.

s.p. 19.06.2007 0 komentara

Najveći studio na svijetu

'The World's Largest Studio' naziv je dokumentarca koji se bavi kineskom filmskom industrijom, prikazujući grandiozni Hengdian World Studios, u kojem se snimaju svi kineski spektakli. 'Kineski Hollywood' ili 'Hollywood Istoka', kako ga nazivaju, mjesto je na kojem se snima stotine kineskih filmova i serija. 

Francuski redatelj i producent Charlie Moretti osnovao je 2005. u Kini kompaniju Bright Shadow Films, i prihvatio se unosnog filmskog posla u Kini. Poslije par godina došao je na ideju snimiti dokumentarac o Hengdianu, jer taj studijski kompleks pruža temelj za odličnu priču s puno raskošnih slika i pozitivnom porukom.  

Redatelji Moretti i Matt Clark najavili su da se priča filma bavi onima koji su izgradili taj studio, radnicima, glumcima, ali i biznismenom koji je pokrenuo cijeli projekt s - 260 dolara. Priča počinje 1996., kada je redatelj  Xie Jin poželio rekonstruirati Kinu iz 1850. za svoj film ' The Opium War'Xu Wenrong organizirao je uz minimalna sredstva izgradnju studija za samo tri mjeseca, a filmaš Jin je bio tako impresioniran da je preporučio lokaciju jednom drugom velikom redatelju – Chenu Kaigeu

On je snimao 'The Emperor and the Assassin', a taj film je zahtijevao veliku palaču. Xu nije bio lijen pa se opet prihvatio posla, nastala je nova veličanstvena scenografija, a kasnije se pričalo da su za njenu izradu iskoristili više dinamita nego u cijeloj kineskoj povijesti. Par godina poslije, na istim lokacijama je Ang Lee snimao 'Crouching Tiger, Hidden Dragon' a Zhang Yimou svog 'Heroja'. I kada su snimali filmove s još većim budžetom,  Chen Kaige ('Zakletva') i Zhang Yimou ('Curse of the Golden Flower') nisu snimali u Hollywoodu ili nekom istočnoeuropskom studiju, već su se vraćali svom Hengdianu, koji im je pružao dojmljivu scenografiju i brojne ekipu filmaša i statista. 

Razlog zašto su svim filmašima dostupne tako brojne filmske ekipe jest nevjerojatno niska cijena rada o kojoj se baš i ne govori. Rezultati su u svakom slučaju impresivni, privlačnost Hengdiana leži u zaista spektakularnom izgledu, ima 13 setova ukupne površine 330 hektara, što ga čini najvećim u Aziji. Rekonstukcije kraljevskih palača i carskog Zabranjenog Grada čine studio vrlo pogodnim za turizam, te Hengdian dosta zarađuje i kao tematski park. Na setovima su tako stalno uz snimateljske ekipe prisutne i turističke ture, koji mogu razgledati i najveći hramski kip Bude, dugačak 28.88 metara.

Clark i Moretti predstavili su svoj 52 – minutni film ( u tri verzije – na kineskom, engleskom i francuskom) ovaj tjedan na premijeri u Šangaju. Film se nudi mnogim TV kućama, a autori razmišljaju i izdati DVD s produljenim verzijom.

Komentari

Nema komentara.