Hoće pjevati al' neće šutjeti - Dixie Chicks! - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Hoće pjevati al' neće šutjeti - Dixie Chicks!

Hoće pjevati al' neće šutjeti - Dixie Chicks!

Ako je country američki narodnjak onda su ove cure ljevičarske narodnjakuše. Upoznajte Dixie Chicks!

s.p. 15.09.2006 0 komentara

Hoće pjevati al' neće šutjeti - Dixie Chicks!

Barbara Kopple je poznata dokumentaristica koja je dobila dva Oscara za svoje angažirane filmove sindikalne tematike ('Harlan County, USA' i 'American Dream'), a nedavno je snimila i svoj prvi igrani film, 'Havoc', ali su se producenti previše miješali u njen rad i mijenjali scenarij pa je film ostao zapamćen samo po sexy scenama Anne 'Ponovo princeza' Hathaway. Sada je opet na starom terenu, snima dokumentarno i snima angažirano pa je i njen novi film opet u centru pažnje.

'Dixie Chicks: Shut Up and Sing' film je o ženskoj country grupi iz Teksasa koja pjeva, a povremeno i kaže što misli pa im često stižu poruke da začepe i samo pjevaju.

Sve je počelo kada se 2003. u Londonu, za svjetske turneje, pjevačica Natalie Maines obratila publici: 'Samo da znate, mi se sramimo što je predsjednik Sjedinjenih Država iz Teksasa.' Britanska publika pozdravila je ovacijama tu antibushevsku i antiratnu poruku pjevačice, kojom se željela distancirati od predsjednika koji je ulazio u rat u Iraku, ali i u konflikt s cijelom svjetskom javnošću, baš kao da je tipični agresivni i netolerantni Južnjak.

Reakcije u Americi bile su bijesne, fanovi su pozivani na javno uništavanje njihovih CD-a buldožderima, neke radio postaje prestale su im emitirati pjesme, a djevojke i njihove obitelji su počele dobivati prijeteće i uvredljive poruke. Ostale članice grupe, Martie Maguire i Emily Robison, podržale su Natalie i uskoro su sve tri djevojke pozirale nage za naslovnicu magazina Entertainment Weekly, pokrivene samo s tetovažama poruka koje primaju poput 'Sadamovi anđeli' ili 'izdajice', ali i s ispisanim sloganima kao što je 'sloboda govora' i 'mir'.

Budući je country zajednica uglavnom raspoložena ultrarodoljubno, 'Dixie Chicks' su više podrške primili od rock publike i glazbenika kao što su Bruce Springsteen i Madonna, a od filmaša je nezaboravna poruka Michaela Moorea na dodjeli Oscara kad je Bushu prorekao propast nakon što su i 'Dixie Chicks' ustale protiv njega.

Dokumentarac prati djevojke u zadnje tri godine, od dana nepomućene popularnosti kroz dane kampanje protiv cura i događaja koji su slijedili poslije kontroverzne izjave. Osim prijetnji, djevojke su u zadnje tri godine dobile i svoje prve bebe, izdale album i suočile se s činjenicom da više nisu obične glazbenice već i javne ličnosti čije mišljenje ima težinu.

Oni koji misle da u vrijeme kada Bushu naglo pada popularnost ova tema nije više kontroverzna – varaju se. Kada su predstavnici distributera (Weinstein Co.) u Kansas Cityju dijelili pozive za pokusne projekcije filma, gadno su izvrijeđani na ulici, a i kino im je završilo poluprazno. Čini se da duh slobode stanuje na sjeveru jer je film toplo pozdravljen na premijeri na festivalu u Torontu, a predviđen je i za zatvaranje filmskog festivala u susjedstvu, u legendarnom Woodstocku. Tamo će Barbara Kopple primiti i počasnu nagradu za nezavisnog autora, a s obzirom na lokaciju bilo bi dobro da nešto angažirano zasviraju i same 'Dixie Chicks'.

Komentari

Nema komentara.