Dokumentarci dominiraju Sundanceom - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Dokumentarci dominiraju Sundanceom

Dokumentarci dominiraju Sundanceom

Po prvi put u povijesti Sundance Film Festival će otvoriti dokumentarni film. Riječ je o filmu o surfanju "Riding Giants" redatelja Stacyja Peralte.

14.01.2004 0 komentara

Dokumentarci dominiraju Sundanceom

Njegov film "Dogtown and Z-Boys" 2001. na Sundanceu je dobio dvije nagrade. Za razliku od dosadašnje uobičajene prakse, festival će umjesto u Salt Lake Cityju biti otvoren u Eccles Theatreu u Park Cityu 15. siječnja. I to filmom koji još nema distributora, a u kojem se pojavljuju surf legende iz tri generacije.

"Otvaranje festivala u Park Cityju se sprema već dugo. Ocijenili smo da je ovo prava prigoda za to. Ne želimo izgubiti Salt Lake City, jer imamo obavezu prema gradu i saveznoj državi. Jer, mi ne napuštamo Abravenel Hall (u SLC-u). Samo smo zamijenili redoslijed." - rekao je indieWIRE direktor festivala Geoff Gilmore dodavši kako i u Park Cityju ima dosta lokacija koje mogu ugostiti "opening party".

Gilmore je rekao nekoliko riječi i o filmu "Riding Giants". "To je predivan rad u kojem do izražaja posebne kvalitete. To je odličan i zabavan film, idealan za početak festivala." - rekao je napomenuvši da je to potvrda važnosti uloge koju dokumentarci imaju nja ovogodišnjem festivalu. "Dokumentarci su preplavili ovogodišnji festival. Siguran sam da ih je ove godine više nego ikad." - primijetio je.

Uistinu, Gilmore i ekipa zadužena za program (šef John Cooper, te Trevor Groth, Shari Frilot i Caroline Libresco) je "uvalila" dokumentarce u sve dijelove programa. Od programa "American Spectrum" u koji su svrstani "Dirty Work" Davida Samplinera, "Let the Church Say Amen" Davida Petersena i "Metallica: Some Kind of Monster" Joea Berlingera & Brucea Sinofskog; do filma "Overnight" Marka Briana Smitha koji je u "ponoćnoj sekciji". Smithov film bi se trebao naći u planovima svih ljudi iz filmske industrije, jer govori o usponu i padu Troya Duffyja, koji je, između ostalog, za svoj hit film iz devedestih od Harveya Weinsteina iz Miramaxa dobio kafić.

"To je obveza zbog koje se jako dobro osjećamo." - rekao je Gilmore dodavši da će biti prikazani i dokumentarci snimljeni u jednom kadru, kao i neki značajni novi filmovi.

Rezimirajmo: od ukupno 137 filmova koji će se emitirati tijekom 10 dana trajanja festivala čak su 42 (ili 30%) dokumentarci! A jedan od njih će otvoriti festival. Dolaze li bolja vremena za dokumentarni film? Odgovor ste dokučili sami…

Potpuni uvid u ovogodišnju Sundance ponudu dokumentarnih filmova je ovdje.

Komentari

Nema komentara.