Filmski Front i RAF se vole - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Filmski Front i RAF se vole

Filmski Front i RAF se vole

'Maligna ćelija', 'Zvezdan', 'Petrovaradinsko pleme' i još puno zanimljivih uradaka stiglo je na RAF iz istog grada. Radi se o Novom Sadu.

p.h. 24.03.2006 0 komentara

Filmski Front i RAF se vole

Na posljednjoj Kafi s RAF - om predstavljen je Kino klub Novi Sad i Filmski Front, festival filma i videa s kojeg dolazi i prošlogodišnji favorit RAF – a 'Dobro jutro maligna ćelijo' Marina Maleševića. Vojvođanski festival filma i videa postoji već tri godine, ali tek je u prosincu prošle godine zaživio u punom smislu i to pod imenom Filmski Front. Ono što taj festival i kino klub razlikuje od sličnih tvorevina je činjenica da okupljaju prvenstveno filmske profesionalce, te da imaju svog neslužbenog mentora - novosadskog filmskog gurua Želimira Žilnika.

Na Kafi smo se u to mogli uvjeriti i sami jer su filmovi iz kluba Novi Sad, za koje su predstavnici (Marin Malešević i Filip Markovinović) rekli da se rade gerilskom (partizanskom) varijantom: 'udri s čim možeš i snimi što više i što bolje', stvarno dobri. U Booksi smo vidjeli dva filma 'toka svesti'. Prvi je 'Babe nisu ništa rekle, samo su nam igrale' Marka Cveića i Marka Kaćanskog, filmski kolaž iscijeđen iz kratkih razgovora sa žiteljima Ohrida, lamentacija o Jugoslaviji, Ceci, Titu i visokopolitiziranih tvrdnji o biti demokracije iz ustiju romskog taksiste, dok je drugi, 'Bratstvo David' neka vrsta duhovito montiranih sličica klupske ekipe. Predstavljen je i animirani film 'Animirana fleka' iz ciklusa 'Zvezdan', te istoimeni kratki film Aleksandra Stanića o studentu koji se po dolasku u iznajmljenu sobu susreće s jednom stvarno čudnom obitelji.

Na istom mjestu smo uživali i u seansi dra. subtilisa, extaticusa, eximiusa i admirabilisa Protića čija ste obraćanja mogli vidjeti tokom cijelog festivala između pojedinih blokova. Inače, Admirabilis ljudima velikodušno dijeli savjete za bolji život, revitalizaciju braka i rešenje svih simptoma pod geslom 'sve je kua', a u jednom je intervjuu navodno na pitanje zašto je njegova terapija tako uspješna odgovorio: 'Zato jer ne pomaže'.

Specijal s kojim se KK Novi Sad predstavio na RAF – u je jednosatni dokumentarac 'Petrovaradinsko pleme' Boruta Bučinela, Marka Cvejića, Kristijana Kaurića, Filipa Markovinovića i Bojana Matjašića (naslovna) o EXIT – u, najvećem festivalu na ovim prostorima koji se od 2000. svakog srpnja odvija na Petrovaradinskoj tvrđi. Dokumentarac je proizvod eksperimentalne filmske radionice koja se bavi fenomenom druženja mladih ljudi s područja bivše Jugoslavije i jugoistočne Europe.

Komentari

Nema komentara.