Kratki dokumentarni finalisti za Oscara - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Kratki dokumentarni finalisti za Oscara

Kratki dokumentarni finalisti za Oscara

Još malo materijala za oskarovske slatke muke ponovo nam pruža Akademija. Objavljena je šira lista potencijalnih dobitnika kratkog dokumentarnog Oscara.

m.n. 13.10.2005 0 komentara

Kratki dokumentarni finalisti za Oscara

Nakon što se oscarovska vatrica počela lagano krčkati s IDA-inim nominacijama i svakakvim prognozama, trku za kipićem amenovala je i Akademija te jasno i glasno objavila osam filmova koji bi se mogli naći među nominiranima u kategoriji dokumentarnog kratkiša. Iako će lista od petorice nominiranih biti objavljena tek 31. siječnja (da ne govorimo o tome da će nagrade biti dodijeljene tek 5. ožujka), osmorica nam ipak mogu dati neke smjernice i uvid u trendove.

Od nominiranih smo vam već spomenuli dva naslova: 'Positively Naked' Arlene i Davida Nelsona koji je bio prikazan na Silverdocs-u  (govori o fotografu golaća, Spenceru Tunicku), ali i o filmu 'Dimmer' redatelja Talmagea Cooleya koji je sa svojom tematikom bandi slijepih tinejdžera gostovao na repertoaru Zagreb Film Festivala.

Što se ostale šetorice tiče, titula onog s najduljim naslovom definitivno je pripala filmu Dana Kraussa: 'The Death of Kevin Carter: Casualty of Bang Bang Club', no osim najduljeg naslova Krauss se može podičiti zanimljivom pričom o Južnoafrikancu (i fotografu) Kevinu Carteru koji je nakon Pulitzerove nagrade za fotografiju počinio samoubojstvo. Da je riječ o kvalitetnom ostvarenju potvrđuju i dosadašnje nagrade: pobjednik je u kategoriji najboljeg kratkog doca na Tribeci te u Los Angelesu, dok je na San Franciscu osvojio nagradu Golden Gate.

U zadnje vrijeme mnogo puta razglabana tema genocida u Ruandi također je tematsko polazište doca 'God Sleeps in Rwanda' Kimberlee Acquyro i Stacy Sherman, dok se 'The Mushroom Club' Stevena Okazakija pozabavio ratnim naslijeđem, atomskom bombom te Hiroshimom i Nagasakijem. Preostao nam je još dvojac: kanadski 'Mr. Mergler's Gift' (naslovna) veteranke Beverly Shaffer (Oscara je dobila davne 1977. za short 'I'll Find a Way'), te 'Abused'.

Da će Akademiji izbor biti težak garantira socijalno angažirana tematika, a nama do vremena odluke preostaje samo brušenje podataka te kopanje po netu.

Komentari

Nema komentara.