Laži Zlatnih globusa - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Laži Zlatnih globusa

Laži Zlatnih globusa

Upoznat ćemo vas s autorom dokumentaraca Vikramom Jayantijem koji ne preza od obrade tabuiziranih tema.

17.12.2003 0 komentara

Laži Zlatnih globusa

Njegov film Sick Humor izazvao je burne reakcije (jer većina, inače mirnih Amerikanaca, ne smatra da su 11. rujan i holokaust smiješni), a nedavno je snimio film The Golden Globes: Hollywood's Dirty Little Secret, koji se bavi nagradom Zlatni globus. ‘Jedno je sigurno – za ovaj film neću dobiti Zlatni globus.’ – rekaoje Jayanti.

The Golden Globes prikazuje Hollywood Foreign Press Association, koja dodjeljuje nagradu, kao korumpiranu grupicu ekscentrika i parazita koji o filmu ne znaju ništa, ali su kroz simbiozu s industrijom zabave stekli golemu moć. To je u potpunosti dio tabloidizacije naše kulture. Radi se o klasičnom američkom receptu – od fikcionalnog događaja stvorili su moćnu stvarnost.’ – rekao je redatelj.

Značaj nagrada je marketinški postao jako važan te je u SAD-u postalo nezamislivo usprotiviti im se. Kad je počeo s radom na filmu očekivao je otpor, no naišao je ‘smrad straha’ (kako je sam nazvao osjećaj).

Redatelj Vikram Jayanti za vrijeme snimanja dokumentarca

‘Kontaktirao sam barem deset filmskih zvijezda, i svi su rekli: Vaše ideje zvuče sjajno, no bojim se da sam tijekom tog mjeseca na snimanju. Izgleda da su mi sve zvijezde ‘prijatelji’ koji bi ispričali sjajne priče. Ali, baš kad bi ih htio snimiti, moraju na avion.’ – rekao je. Jedna se zvijezda ipak pojavila u filmu. No, bila je prikazana samo sjenka, a glas je elektronski izmijenjen, što je redatelj morao prihvatiti.

Inače, Jayanti osjeća da je ‘do grla’ u napadima na Hollywood. U filmu Sick Humor sve je puno šala o pedofilima, holokaustu, 11. rujnu i tragediji u školi Columbine (o čemu je Michael Moore snimio film) pa je zbog toga tvrtka koja je grafički obradila film zaprijetila tužbom ukoliko se njihovo ime pojavi na špici!

Na pop-kulturnom TV programu Trio, na kojem se film prikazivao (i koji emitira Zlatne globuse), nisu tražili da ‘otupi oštricu’. ‘Rekli su da je dio o pedofilima premekan i tražili su da ga pojačam. Jedan od ljudi s postaje mi je ispričao jedan vic koji sam uvrstio u film i zbog toga je mnogo bolji.’ – rekao je.

Predsjednica Trio-a, Lauren Zalaznick, je rekla da su Zlatni globusi tipičan primjer emisije o ‘stvarima koje volimo mrziti’, dok je njen komentar Sick Humora odličan sažetak Jayantijevog pristupa dokumentarcima: ‘Postoji čudna nesavladiva potreba da budemo neprikladni.’

I u pravu je. Jer da ne postoje takvi pojedinci, u SAD-u bi se mogli čuti samo istovjetni stavovi. A to za ‘najdemokratskiju od svih zemalja’ nipošto ne bi bilo dobro.

Komentari

Nema komentara.